Béda révisi "Sanghyang Siksa Kandang Karesian"

taya kamandang éditan
m (Kumincir mindahkeun kaca Sanghyang Siksa Kanda ng Karesian ka Sanghyang Siksa Kandang Karesian maké pindahan)
Tidak ada ringkasan suntingan
Tag: suntingan sumber
 
'''Sanghyang Siksa KandaKandang ng KaresyanKaresian''' ([[Aksara Sunda Baku|Aksara Sunda]]: {{sund|ᮞᮀᮠᮡᮀ ᮞᮤᮊ᮪ᮞ ᮊᮔ᮪ᮓᮀ ᮊᮛᮨᮞᮤᮃᮔ᮪}}) mangrupa hiji pustaka Sunda nu ku sawatara ahli digolongkeun kana pustaka [[énsiklopédi]]k nu ditulis taun 1440 Saka ([[1518]] M). Ditulis ngagunakeun [[aksara Sunda Kuna]] jeung [[basa Sunda Kuna]].
 
==Naskah==
''SanghyangIeu Siksa Kanda ng Karesyan''naskah mangrupa [[naskah]] nu ditulis dina daun [[gebang]] (atawa ceuk para ahli walanda disebut ogé [[nipah]] maké mangsi hideung (koléksi [[Perpustakaan Nasional RI]] nomer invéntaris L 630 Peti 16).
 
==Eusi==
Eusi ''Sanghyang siksa kanda ng karesyan''naskah ngawengku dua bagian. Nu kahiji disebut ''Dasakreta'' salaku "kundangeun urang réa" (ajaran ahlak jeung pancén unggal jalma), sedengkeun nu kadua disebut ''Darma pitutur'' nu eusina hal-hal ngeunaan pangaweruh nu sawadina dipimilik ku unggal jalma sangkan hirupna mawa guna di dunya.
 
Najan pustaka ieu nyebut manéh "karesyan", eusina mah teu ukur ngeunaan kahirupan kaom agamawan, malah loba nu patali jeung kaparigelan hirup nurutkeun ajaran darma.
11.865

éditan