Iga; ribs (Latin: costae) nyaéta tulang melengkung anu perenahna aya dina harigu urang.[1]Tulang iga kagolongkeun kana tulang panjang, mibanda dua tungtung sarta hiji watang.[1] Tungtung vertebral atawa posterior iga mibanda puhu, beuheung, jeung tuberkel (ngajendul). Tungtung interior atawa tungtung sternal aya anu dekok salaku pangait jeung tulang rangu, wujudna gepéng tur ipis.[1]

Tulang iga (kawas kurung) . Gray's Anatomy of the Human Body, édisi 20, 1918.

Numutkeun buku "Anatomi & Fisiologi U.Ps" tulang iga manusa aya tilu bagian: Tulang iga sajati aya tujuh pasang, tulang iga henteu sajati aya 3 pasang, jeung tulang iga ngalayang aya dua pasang. [2]

Tulang iga mibanda dua sisi, dina istilah anatomi disebutna interna jeungexterna. [2]{ Interna maksudna, sisi tulang iga anu nyingareup ka jero dada atawa kana organ-organ di jero dada. Externa maksudna, sisi tulang iga anu nyingareup ka luar dada urang. [2]

Tulang iga palebah posterior leuwih kuat/pageuh napel jeung tulang tonggong, béda jeung tulang palebah tungtung anteriorna mah bisa robah-robah kaluar ka jerona. Nya ku ieu sipatna, ngajadikeun ngarénghap jadi leuwih laluasa.[2]

Bagéan - bagéan tulang igaÉdit

  1. Tulang rangu tayalian tulang hialin anu nyambungkeun iga kana stenum, sipatna anu elastis ieu méré kalaluasaan mangsa usik malik.
  2. Interkostal (ruang di antara iga)

Dicutat tinaÉdit

  1. a b c Clare Pearce, Evelyn; - (2016). Anatomi Dan Fisiologi Untuk Paramedis. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama. p. 64. ISBN 9789792251470. 
  2. a b c d C. Viarce, Evelin (1994). Anatomi & Fisiologi U.PsC. Viarce. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. p. 2. ISBN 9789796860654.  Disungsi9 Peb 2022