Buka ménu utama

Jérman Nazi atanapi Reich Katilu ngarah ka utamina jaman ti taun 1933 nepi ka 1945, nalika Adolf Hitler mingpin nagara Jérman alaku diktator jeung yebarkeun idéologi nasional-sosialisme (Nationalsozialismus). Reich nyaéta kecap basa Jérman pikeun "karajaan". Disebut karajaan katilu sabab karajaan kahiji nyaéta Kakaisaran Romawi Suci, lamun karajaan kadua nyaéta Kakaisaran Jérman. Dina jaman ieu, Jérman tumuwuh ti nagara anu éléh Perang Dunya I nepi ka jadi salah sahiji kakiatan militér nu panggedéna di dunya. Dina waktos nu sarua ogé aya pulitik rasis anu ngaluhurkeun bangsa Arya sareng ngahandapkeun ras-ras lian.

Réich Jérman
Deutsches Reich (1933–43)
Großdeutsches Reich (1943–45)

1933–1945
Bandéra Emblem
Lagu kabangsaan
Jérman dina jangkungna Perang Dunya II kasuksesan (Séptember dugi ka Désémber 1942)
Divisi administrasi Jérman, Mei 1944
Ibu kota Berlin
Basa Jérman
Pamaréntahan
Presiden / Führer
 - 1933–1934 Paul von Hindenburg
 - 1934–1945 Adolf Hitler[lower-alpha 2]
 - 1945 Karl Dönitz
Kanselir
 - 1933–1945 Adolf Hitler
 - 1945 Joseph Goebbels
 - 1945 (salaku menteri utama) Lutz Graf Schwerin von Krosigk
Badan législatif Reichstag
 - State council Reichsrat
Jaman Periodé antar-Perang/Perang Dunya II
 - Machtergreifung 30 Januari 1933
 - Gleichschaltung 27 Fébruary 1933
 - Anschluss 12 Maret 1938
 - Perang Dunya II 1 Séptémber 1939
 - Maotna Adolf Hitler 30 April 1945
 - [[|Surrender of Germany]] 8 Méi 1945
Aréa
 - 1939 [lower-alpha 3] 633.786 km2 (244.706 mil pasagi)
Populasi
 - Perkiraan 1939 [1] 69.314.000 
     Kapadetan 109,4 /km2  (283,3 /mil pasagi)
Mata uang Reichsmark (ℛℳ)
Diheulaan ku
Dilanjut ku
Républik Wéimar
Jérman dijajah
Austria dijajah
Polandia
Cékoslowakia
Uni Soviét
Yugoslavia
Ayeuna bagian ti
Bandéra Jérman Nazi, kalawan swastika salaku simbol nu dominan.

Sumber RujukanÉdit

Tingali ogéÉdit

Citakan:German Reich


Citakan:Jerman-stub
Salah ngutip: Ditemukan tag <ref> untuk kelompok bernama "lower-alpha", tapi tidak ditemukan tag <references group="lower-alpha"/> yang berkaitan, atau </ref> penutup tidak ada