Prancis (Basa Perancis: IPA: [fʁɑ̃s]), ngaran resmina Républik Prancis (Basa Prancis: République française, IPA: [ʁepyˈblik fʁɑ̃ˈsɛz]), nyaéta hiji nagara nu wewengkon metropolitannana perenah di Éropa Kulon sarta ngawengku ogé rupa-rupa kapuloan jeung wewengkon peuntas sagara nu aya di buana séjén.[10] Metropolitan Prancis manjang ti Sagara Méditerania tepikeun ka Kanal Inggris jeung Sagara Kalér, sarta ti Rhine tepikeun ka Samudra Atlantik. Urang Perancis sering ngarujuk Metropolitan Perancis minangka L'Hexagone ("Segi Genep" ("Héksagon")) alatan wangun géometris teritorina.

République française
Républik Prancis
Bandéra Prancis Lambang nagara Prancis
Motto
Liberté, Égalité, Fraternité
"Bébas, Sadarajat, Sumaduluran"
Lagu
"La Marseillaise"
Location of Prancis
Lokasi Metropolitan  Prancis  (dark green)

– di buana Éropa  (light green & dark grey)
– di the Uni Éropa  (light green)

Location of Prancis

Wewengkon Républik Prancis sadunya
Kaasup wewengkon Antartika nu diaku

Ibu kotaParis
48°52′N 2°19.59′E
Kota panggedéna ibu kota
Basa resmi Prancis
Démonim (urang) Prancis
Pamaréntah Républik Sémi présidénsiil unitér
 -  Présidén Emmanuel Macron
 -  Perdana Mentri
Ngadeg
 -  Nagara bagéan Prancis 843 Nagara bagéan Prancis ngadeg 
 -  Konstitusi kiwari 1958 (Républik ka-5
Asup ka
 Uni Éropa
25 Maret 1957
 -  Métropolitan Prancis
  IGN[1] {{{FR_IGN_area}}} km² (ka-47)
 sq mi
  Cadastre[2] {{{FR_cadastre_area}}} km² (ka-47)
 sq mi
Populasi
  (perkiraan 1 Januari 2007)
 -  Total[4] 64,102,140[5] (ka-20)
 -  Métropolitan Prancis 61,538,322[3] (ka-20)
GDP (PPP) Perkiraan 2006
 -  Total US ]1.871 triliun (ka-7)
 -  Per kapita US $30,100 (ka-20)
GDP (nominal) Perkiraan 2006
 -  Total US $2.232 triliun (ka-6)
 -  Per kapita US $35,404 (ka-18)
Gini? (2002) 26.7 (handap
HDI (2005) Green Arrow Up Darker.svg 0.952 (luhur) (ka-10)
Mata uang Euro[6], Franc CFP[7]
 
(EUR,    XPF)
Zona wanci CET[8] (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) CEST[8] (UTC+2)
TLD Internét .fr[9]
Kode telepon +33

Prancis diwatesan ku Belgia, Luksemburg, Jerman, Swiss, Itali, Monako, Andora, jeung Spanyol, sedengkeun bagean peuntas sagarana, Perancis ogé babagi wates lemah jeung Brazil sarta Suriname (ngawatesan Guiana Perancis) , sarta Antilles Walanda (ngawatesan Saint-Martin). Prancis ogé numbu ka Karajaan Ngahiji ku Channel Tunnel, nu meuntasan sahandapeun kanal Inggris.

Républik Prancis nyaéta nagara démokrasi anu bentukna républik semi-presidénsial kahijian. Idé utamana diekspresikeun dina Déklarasi Hak Asasi Manusa jeung Warga Nagara. Dina abad ka-18 jeung ka-19, Prancis ngawangun salah sahiji karajaan kolonial panggedéna pas baréto, ngawengku wilayah di Afrika Kulon jeung Asia Tenggara, sarta méré pangaruh budaya jeung pulitik ka wilayah éta. Prancis kaasup nagara maju dibarengan ku ékonomi anu panggedena kagenep di dunya. Prancis mangrupa nagara anu pang lobana didatangan ku turis di dunya, narima leuwih ti 79 yuta turis asing satiap taun (kaasup jelema anu arék bisnis, tapi henteu kaasup jelema anu cicing kurang ti 24 jam di Prancis). Prancis téh salah sahiji anggota anu ngadegkeun Uni Éropa, jeung miboga wilayah daratan panggedéna diantara kabéh anggotana. Prancis ogé mangrupa anggota anu ngadegkeun Perserikatan Bangsa-Bangsa, sarta anggota Francophonie, G8, jeung Uni Latin. Prancis dina PBB jadi salah sahiji tina lima anggota tetep Déwan Kaamanan Perserikatan Bangsa-Bangsa. Ngaran Prancis dumasar tina Frank (Franc), urang Jermanik anu nempatan Eropa kalér saenggeus runtuhna Kakaisaran Romawi Kulon. Leuwih benerna, wilayah di sabudeureun Paris, anu disebat Île-de-France, nyaéta taneuh karajaan Prancis anu asli. Raja Frank kahiji, Clovis, dianggap salaku karuhun raja-raja Prancis.

Rengking internasionalÉdit

Catetan jeung rujukanÉdit

  1. Data Institut Géografi Nasional Prancis.
  2. Data Land Register Perancis, teu kaasup situ, balong jeung glétser nu gedena leuwih ti 1 km² (0.386 sq mi atawa 247 akre) katut muara walungan.
  3. INSEE, Government of France. "Tableau 2 - Répartition de la population totale par groupe d'âges, France métropolitaine". Diakses tanggal 2007-04-01.  (Basa Perancis)
  4. Sakabeh wewengkon Republik Prancis, kaasup sakabeh bagean jeung wewengkon nu meuntasan sagara (overseas), tapi teu kaasup wewengkon Terre Adélie di Antarktika nu kadaulatannana ditunda saprak ditawisna Perjangjian Antarktika taun 1959.
  5. INSEE, Government of France. "Bilan démographique 2006 : un excédent naturel record". Diakses tanggal 2007-04-01.  (Basa Perancis)
  6. Sakabeh Republik Prancis kajaba wewengkon peuntas sagara di Samudra Pasifik.
  7. Ukur wewengkon peuntas sagara di Samudra Pasifik.
  8. a b Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama metropolitan_France
  9. Minangka tambahan keur .fr, sababaraha TLD Internet lianna dipake di bagean jeung wewengkon peuntas sagarana Prancis: .re, .mq, .gp, .tf, .nc, .pf, .wf, .pm, .gf and .yt. Perancis oge make .eu, babagi jeung anggota Uni Eropa lianna.
  10. Keur infomasi nu leuwih, tingali Category:French overseas departments, territories and collectivities.

Tumbu luarÉdit

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan France ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
  Définisi kamus ti Wiktionary
  Buku téks ti Wikibooks
  Cutatan ti Wikiquote
  Téks sumber ti Wikisource
  Gambar jeung média ti Commons
  Warta ti Wikinews
  Sumber pangajaran ti Wikiversity

Pamaréntah Perancis

Profil nagara