Buka ménu utama
Kimono

Kimono mangrupa salah sahiji pakéan langsung nu dipikawanoh di dunya tradisional. [1] Kecap Kimono hartina pakéan, dina pertengahan abad ka 19, kimono dipaké ku sakabéh masarakat Jepang. [1] Urang Jepang, kimono leuwih dipikawanoh ku sebutan Wafuku basa Jepang: 和服 sacara harafiah: pakéan Jepang atawa Gofuku basa Jepang: 呉服 sacara harafiah: pakéan ti jaman Go di Tiongkok pikeun ngabédakeun jeung pakéan barat Yofuku. [2]


Cara maké kimono dina basa Jepang disebut Kitsuke. [2] Dina maké kimono miboga sababaraha aturan saperti ti mimiti jenis-jenis kimono anu luyu jeung acarana, nepi ka aksesoris anu luyu kalayan jenis kimono na. [2] Diajar maké kimono henteu gampang, ku kituna di Jepang loba tempat kursus pikeun diajar paké kimono. [2] Di toko-toko ogé loba dijual peralatan anu ngagampangkeun jalma pikeun maké kimono. [2]


Peran Kimono Di JepangÉdit

Ku lantaran cara maké kimono hésé jeung deui harga kimono anu mahal, kimono ngan dipaké ku jalma-jalma Jepang jaman ayeuna, boh lalaki boh awéwé, jeung barudak nalika datang ka acara-acara istimiwa saperti kagiatan seni jeung olahraga anu miboga sipat tradisional. [2]


Wanoja anu umurna geus dua puluh taun kudu maké kimono Furisode anu pangéndahna pikeun datang dina upacara Saidin Shiki. [2] Kitu deui kolotna ngawajibkeun budakna maké kimono nalika budakna tepang taun dina umur tujuh, lima, sarta tilu taun anu disebut Hichi-go-san. [2] Sajaba ti éta, kimono loba dipaké ku jalma-jalma anu gawédina widang industri jasa jeung pariwisata, saperti pelayan di restoran has Jepang ryotei sarta nu digawé di hotel has Jepang ryokan. [2]


Macem-Macem KimonoÉdit

Kimono WanojaÉdit

Kimono pikeun wanoja diwangun ti sagala rupa jenis anu miboga sarat, simbolisme, jeung isarat-isarat nu sipatna rusiah. [2] Jenis kimono bisa némbongkeun umur si pamaké, status perkawinan, sarta tingkat formalitas ti acara anu didatanganana. [2]

  • Jenis-jenis kimono wanoja [2]

1. Tomesode

2. Furisode

3. Homongi

4. Iromuji

5. Tsukesage

6. Komon

7. Tsumugi

8. Yukata

9. Pakéan Pengantin Wanoja


Kimono LalakiÉdit

Kimono lalaki leuwih basajan dibandingkeun jeung kimono wanoja. Kimono lalaki didominasi ku warna-warna poék saperti héjo kolot, coklat kolot, biru kolot, jeung hideung. [2]

  • Jenis-jenis kimono lalaki [2]

1. Montsuki jeung Hakama sarta Haori.

2. Ki Nagashi

3. Hakama

4. Geta

5. Junihitoe

6. Kanzashi

7. Obi

8. Tabi

9. Waraji

10. Zori






 



RujukanÉdit

  1. a b Kimono (en) (Diakses tanggal 11 November)
  2. a b c d e f g h i j k l m n Baju jepang (Diakses tanggal 11 November 2011)