Kirata nyaéta istilah basa anu ngarujuk kana nyieun papanjangan atawa harti dina kecap anu geus aya tiheula. Kecap kirata éta sorangan mangrupa kirata tina kira-kira sugan nyata.[1] Kirata ilahar aya di basa Sunda ku lantaran Urang Sunda anu mindeng tur beuki nyieun singgetan-singgetan atawa papanjangan-papanjangan tina kecap anu geus aya pikeun heuheureuyan baé.

Salian di basa Sunda, kirata ogé dipikawanoh di basa séjén, saperti basa Indonésia, basa Inggris, jeung sajabana.

Conto kirataÉdit

  • Korsi (cokor di sisi)
  • Guru (digugu jeung ditiru)
  • Sémah (ngahésékeun nu boga imah)
  • Cacangkir (panyangcang pikir)
  • Tampolong (tamba nempo ka kolong)
  • Dasi (dina dada ngarah aksi)

Tingali ogéÉdit

Basa

RujukanÉdit

  1. Danadibrata, R. A. (R. Alla), 1905-1987. (2006). Kamus basa Sunda (Cit. 1 ed.). Bandung: Wedalan Panitia Penerbitan Kamus Basa Sunda, gawe bareng PT Kiblat Buku Utama, jeung Universitas Padjadjaran. ISBN 9793631910. OCLC 125409879.