MU Céphei

Béntang superbadag beureum di rasi béntang Cepeus
(dialihkeun ti MU Chephei)
Penampakan MU Céphei.
Titik beureum nunjukkeun lokasi MU Céphei di Rasi Cepheus.

MU Céphei (μ Cep, μ Cephei) juga dikeunal salaku Herchel's Garnet, mangrupikeun béntang superbadag beureum dina rasi Chepeus. Éta dipinggir Nébula IC 1396. Éta miboga jari-jari 1260 kali Panonpoé jeung salah sahiji béntang pangbadagna di galaksi anu dikeunal.[1]

KomponénÉdit

MU Céphei mangrupikeun béntang raksasa beureum anu caang pisan jeung tiasa katingali tanpa nganggo alat sanaos jarakna jauh ti Bumi. Pangsaena pikeun ningali béntang ieu ti Agustus nepi ka Januari di Hémisfér Kalér.

Béntang ieu kirang langkung 5.258 taun cahya ti Bumi dina radi Chepeus jeung gaduh gedéna 4,23. Béntang ieu ngagaduhan radius kirang langkung 1000 langkung ageung batan Panonpoé. MU Céphei bisa muat ampir 1 miliar Panonpoé di jerona. MU Céphei gaduh kacaangan 350.000 kali caangna Panonpoé anu janten salah sahiji béntang anu pangcaangna.

SupernovaÉdit

MU Chéphei ngadeukeutan ajalna. Béntang ieu parantos ngahijikeun Hélium jadi karbon, sedengkeun béntang dérét utama ngalakukeun fusi hidrogén jadi hélium. Siklus hélium-karbon nunjukkeun yén MU Chéphei aya dina fase umur pangahirna sareng tiasa ngabeledug salaku supernova sanaos peryogi sababaraha juta langkung taun, kamungkinan ngahasilkeun lubang hideung. Suhu béntang diperkirakeun sakitar 3.690 °K (3.417 °C).[2]

RéferénsiÉdit

Tingali ogéÉdit