Buka ménu utama

Neraca atawa laporan posisi kauangan (bahasa Inggris: balance sheet atau statement of financial position) nyaéta salah sahiji bagéan tina laporan kauangan hiji éntiitas nu dihasilkeun dina hiji périodé akuntansi, pikeun nunjukkeun posisi kauangan éntitas éta diahir périodé.[1] Neraca diwangun ku tilu unsur nyaéta, aset, liabilitas jeung ekuitas nu dihubungkeun ku persamaan akuntansi ieu diandap:

aset = liabilitas + ekuitas[1][2]

Informasi nu bisa dipidangkeun dineraca di antarana kayaning posisi sumber pakaya éntitas jeung sumber biaya pikeun meunangkeun pakaya entitas éta dina hiji periode akuntansi (triwulan, caturwulan, atawa taunan).[1]

Pernyataan standar keuanganÉdit

Saluyu jeung Pernyataan Standar Akuntansi Keuangan No. 1 nu dikaluarkeun ku Ikatan Akuntan Indonesia disebutkeun dina neraca:[2]

  • Perusahaan midangkeun aset lancar misah ti aset teu lancar sarta kawajiban jangka pondok misah ti kawajiban jangka panjang kecuali pikeun industri nu geus diatur dina PSAK husus.[2] Aset lancar dipidangkeun numutkeun urutan likuiditas sadengkeun kawajiban dipidangkeun numutkeun urutan jatuh témpo.[2]
  • Perusahaan kudu ngébréhkeun informasi jumlah sakabéh aset nu bisa ditarima sarta kawajiban nu dibayarkeun saacan jeung saenggeus dua belas bulan ti tanggal neraca.[2]
  • Lamun perusahaan nyadiakeun barang atawa jasa dina siklus operasi perusahaan nu bisa diidentifikasi kalayan jéntré, klasifikasi aset lancar jeung teu lancar sarta kawajiban jangka pondok jeung jangka panjang dina neraca midangkeun informasi nu mangpaat ku cara ngabédakeun aset bersih salaku modal gawé jeung aset yang dipaké pikeun operasi jangka panjang.[2]

Conto neracaÉdit

Conto Neraca Perusahaan
Aktiva Kawajiban jeung Ekuitas
Kas 6.600.000,- Kawajiban
Piutang 6.200.000,- Hutang Jangka Pondok 10.000.000,-
Persediaan 10.000.000,- Hutang Jangka Panjang 5.000.000,-
Total Aktiva Lancar 22.800.000,- Total Kawajiban 15.000.000,-
Aktiva Tetep Ekuitas
Tanah 10.000.000,- Modal Saham 20.000.000,-
wangunan 10.000.000,- Laba Ditahan 7.800.000,-
Total Aktiva Tetap 20.000.000,- total Ekuitas 27.800.000,-
Total 42.800.000,- Total 42.800.000,-

Contoh neraca di pranala luar :

Tinggali ogéÉdit

RujukanÉdit

  1. a b c Tanjung, Abdul Hafiz , SE. Ak, M.Si., CA (2011). Pengantar Akuntansi 1. Bandung: LPPM STIE PASIM. 
  2. a b c d e f "Pengertian Neraca dalam Akuntansi Keuangan,Bentuk dan Contoh Neraca" (dalam bahasa en-US). INFORMASIANA. 2017-07-15. https://informasiana.com/pengertian-neraca-dan-contoh-neraca/. Diakses pada 2017-12-05