Pannotia (atawa Gréater Gondwanaland jeung superbuana Verdian) nyaéta Superbuana Néoprotérozoikum. Ieu mungkin tes aya salila éra Édicaran (~ 600 juta tahun ka tukang), nepi ka akhir Prakambrium (sakitar 541 juta tahun ka tukang). Saatos éta, éta dibagi kana buana anu langlung alit. Anu leutik nyaéta Lauréntia, Sibéria, jeung Baltica, kalawan daratan Gondwanaland ka kidulna.[1]

Pannotia di Bumi.

Salami ayanaÉdit

 
Pannotia 550 juta taun ka pengker nalika eureuk pisah.

Kira-kira 750 juta taun ka tukang, Superbuana lila Rodinia kabagi kana tilu buana. Éta saméméhna ngabentuk Laurasia jeung Gondwana, jeung buana Kraton Kongo. Sakitar 600 juta taun ka tukang, maranéhna ngawangun Pannotia.

Pannotia henteu lila. tabrakan anu ngawangun Pannotia mangrupa tabrakan pondok, jeung Pannotia anu terus-terusan geus aktif. Dina ngeunaan 550 juta taun ka tukang, atawa ngan sakitar 50 juta taun saatos ngawujudna Pannotia, Pannotia pisah jadi opat buana. terus tina lini bakal dikaluarkeun pikeun ngabentuk Superbuana paling anyar, Pangea.

RéferénsiÉdit

  1. "WikiZero - Pannotia". www.wikizero.com (dalam simple). Diakses tanggal 2019-11-11. 

Tempo ogéÉdit