Lauréntia

Kraton lami di Amérika Kalér

Lauréntia (Kraton Amérika Kalér) kraton buana ageung anu ngawangun inti géologis ana Amérika Kalér. Seueur waktos saheulana, Lauréntia parantos janten buana anu misah sapertos ayeuna dina bentuk Amérika Kalér, sanaks ti tadina ogé kalebet daérah-daérah kraton Lemah Héjo sareng ogé bagian kaler-kuloneun Skotlandia, anu katelah Hebridean Terrane. Dina waktos anu sanésna, Lauréntia mangrupikeun bagian tina buana anu langkung ageung sareng superbuana sareng nyalira diwangun ku seueur terranes anu langkung alit dina jaringan beubeur awal Protérozoikum. Mikrokontinén leutik sareng kapuloan samudra tabrakan sareng sutured kana Lauréntia terus-terusan, sareng ngahiji ngawangun stabilitas Precambrian anu ayeuna.[1]

Daérah coklat (Lauréntia) nunjukkeun bagéan tina buana Amérika Kalér anu stabil salami leuwih ti 600 juta taun.

RéferénsiÉdit

  1. "About: Laurentia". dbpedia.org. Diakses tanggal 2019-11-25. 

Tempo ogéÉdit