Buka ménu utama

Polyethylene terephthalate (PET)/Poliétilén (basa) diproduksi ku polikondensasi bahan termoplastik kaasup kulawarga poliester. PET dimangpaatkeun pikeun rupa-rupa pangabutuh, salah sahijina dipaké produksi botol plastik (botol PET). Plastik lembaran ogé bisa dijieun serat/benang keur kabutuhan pabrik tekstil. Produksi internasional nepikeun 40 juta ton unggal taun.[1]

Eusi

SajarahÉdit

Poliétilén terephthalate dumasar kana hasil panalungtikan urang Inggris JR Whinfield jeung JT Dickson. Di laboratorium parusahaan tekstil Calico Asosiasi di Accrington / UK dina taun 1941 maranéhna pangheulana manggihan produksi serat/benang poliester anu dijieun tina ethilena glikol jeung asam tereftalat. Ieu dijieun hiji patén rahasia ku sabab dimimitianna Perang dunya ka II, dina ahir taun 1943. ku sabab kaayaan waktu éta kurang aman jeung kurang laluasa satuluyna Calico Asosiasi jeung pagawéna henteu nuluykeun ieu panalungtikan satuluyna dirawatan waé ku salah sahiji lembaga pamaréntah Inggris, nyaéta industri kimia Inggris ICI dipercaya pikeun nuluykeun éta panalungtikan jeung mémérés surat kontrak jeung Calico Asosiasi di Accrington anu aya patali jeung hak-hak produksi na. Dina taun 1947 ICI meunang éta anugera/hak-hak produksi keur sakuliah dunya, Henteu kaasup Amérika Serikat dijerona. Dua taun ti harita, ICI mimiti nyoba serat/benang anu dijieun tina Poliétilén terephthalate anu dibéré ngaran "Terylene". Satuluyna ICI ngayakeun gawé bareng jeung DuPont nyaéta salah sahiji pabrik kimia di Amérika. Dina taun 1949 DuPont meunang hak manufaktur keur nagara AS mimiti nyoba produksi nyaéta serat/benang anu dibéré mérék "Dacron". dina taun 1953 ieu dua pabrik ( ICI jeung Du Pont)mimiti ngalaksnakeun produksi benang dina skala anu leuwih gede. Di Pasar Jerman ogé dijieun ieu serat/benang tangtun saméméhna geus meunang heula lisensi. Mérékna "Trevira" jeung "diol". Dina taun 1970-an ku alatan proliferasi produksi ieu serat. dianggap ngaronjatkeun ekonomi. Nagara anu panggedena ngahasilkeun ieu benang nyaéta Républik Rakyat Cina.

 
Benang Ti Dacron

ProduksiÉdit

Monomer PET anu disiapkeun, nyaéta tereftalat (asam 1,4-benzenedicarboxylic) jeung etilena glikol (1,2-dihydroxyethane, etana-1,2-diol) [2] Produksi dina skala leuwih gedé dilakukan ku jalan parsial atawa maké transesterifikasi dimetil tereftalat jeung etanadiol. Ieu mangrupa hiji reaksi anu saimbang, Kabutuhan etana pikeun nyieun kasaimbangan anu leuwih hadé, dipimilik ku jalan disuling ngaliwatan réaksi séjén. Botol PET atawa Benang industri anu dijieun ngaliwatan polikondensasi solid state (misalnya diol, Trevira.) (SSP - polikondensasi solid state) hasilna leuwih kentel lantaran molekulna leuwih beurat.

Ieu cara masih dina undakan ngamekarkeun. di mana bisa ogé reaksi muka kantetan tina oligomer , Saperti dikanyahokeun moal aya kondensasi anu lumangsung gancang di mana beurat molekul ngaleuwihan 100.000 g. Kaleuwihan etanadiol dina cara anyarmah langsung diesterifikasi ngagunakeun asam tereftalat. dinamangsa PET lolobana diolah anu ngahasilkeun wujud kristal/jiga siki anu laleutik ngan hanjakal ieu méakeun waktu dinama kristalisasi dadakan méakeun waktu anu lila. Éta pisan anu dijieun cukang lantaran nambahkeun nukleasisangkan leuwih gancang dina waktuna kristalisasi téa..

Botol PETÉdit

Aya dua cara nyitak 'dasar'/bakal botol PET, Cara anu kahiji nyaéta saundakan, cara anu kadua nyaéta dua undakan. dina cara dua tahap ieu ngaliwatan citakan (molding), maké dua mesin anu sewang sewangan papisah jeung béda kagunaana. Mesin ka hiji Injeksi dimisin ieu ngahasilkeun bakalan botol anu disebut preform, wujudnamah jiga tabung réaksi ngan lumayan rada kandel ogé anu diluhurna geus aya drat/ulir pikeun engkéna dipasang tutup botolna. Undakan satuluyna ieu preform dibawa ka stretch blow molding, dina mesin ieu di panaskeun deui tuluy ditiup sajeroun citakan botol bari ditiiskeun. anu antukna ngawujud botol luyu jeung citakana. Bakalan botol /Preforms (botol uninflated) kiwari loba ogé dijieun keur wawadahan sejéna salian ti kuat ogé alus katémpona

Dina mesin sa undakan mah sakabéh bahan kabutuhan nepikeun ka jadi wadah dijieun dina hiji mesin sakaligus, mesin ieu ogé loyog lamun dipaké nyieun wadah atawa botol ''non standar'' sapérti wujud oval, guci, buah waluh jeung sajabana. Onjoyna di mana urang maké mesin ieu nyaéta henteu loba méakeun tempat, tangtuna leuwih murah sagigireun éta ogé bisa nyieun wadah anu bersih/hérang leuwih alus ti batan mesin anu maké cara dua undakan.

 
Botol PET disagigirkeun jeung preform (saméméh jadi botol).

Daur UlangÉdit

Aya sabaraha pilihan pikeun ngadaur ulang PET daur ulang mekanik jeung daur ulang Kimia disabaraha nagara aya anu ngamékarkeun deui daur ulang ieu ku jalan produk tina ieu bahan PET téh dipaké deui. Tijuana mah taya lian ngajaga kabersihan lingkungan supaya runtah anu dibalukarkeun tina ieu barang bisa ngurangan. Teknik daur ulang : Sistem daur ulang bahan PET ieu kawilang heubeul dijerona aya sabaraha undakan pagawéan ti mimiti ngabersihan nepikeun ka golah ieu runtah PET, heneuweuh pamakéan bahan kimia séjén anu matak ngarobah kana struktur ieu bahan. saméméh ngadaur ulang ieu PET urang kudu nyaho asal muasal residu naha tina prosés industri sumawona limbah ku alatan pamakéan konsumén, perhatikeun ogé. ieu hasil daur ulang téh baris dipaké kana naon naha dijieun benang, lembaran, wadah, jeung sajabana, atawa dipaké tempat kadaharan. éta kabéh kudu jadi paniténan pikeun ngajaga kualitas hasil na, tuluy waé mimiti misahkeun bahan plastik dibarengan ku mersihan kokotorna.

 
Tanda Daur Ulang PET
 
Tumpukan PET Daur Ulang

Tingali ogeÉdit

Tutumbu KaluarÉdit


 



Dicutat TinaÉdit

  1. „Wasser statt Säure“, Beitrag des Deutschlandfunks vom 17. September 2008 in der Rubrik „Forschung aktuell“.
  2. Sebastian Kotzenburg, Michael Maskus, Oskar Nuyken: Polymere – Synthese, Eigenschaften und Anwendungen, Springer Spektrum, 2014, S. 195−196, ISBN 978-3-642-34772-6.
  3. Doris de Guzman (21 March 2011) PEF as green alternative to PET. icis.com