Prasasti Pasir Awi atawa Prasasti Ciampéa nyaéta salah sahiji prasasti titilar karajaan Tarumanagara

PerenahÉdit

Prasasti Pasir Awi perenahna di lamping kidul Pasir Awi (± 559m lbl) di wewengkon leuweung pagunungan Cipamingkis, désa Sukamakmur, kacamatan Jonggol, kabupatén Bogor persisna dina koordinat 0°10’37,29” BB (ti Jakarta) sarta 6°32’27,57”

Rupa bahanÉdit

Prasasti Pasir Awi geus dipikanyaho saprak taun 1867 sarta dilaporkeun minangka prasasti Ciampéa. Titilar sajarah ieu dipahat dina batu alam.

EusiÉdit

Prasasti Pasir Awi ngandung gambar dahan jeung régang sarta dangdaunnan jeung bungbuahan (lain aksara) ogé ngandung gambar sapasang tapak suku.

PanimuanÉdit

Prasasti ieu munggaran kapanggih ku N.W.Hoepermans dina taun 1864.

Tempo ogéÉdit

Tumbu kaluarÉdit

RujukanÉdit

  1. Richadiana Kartakusuma (1991), Anekaragam Bahasa Prasastidi Jawa Kulon Pada Abad Ke-5 Masehi sampai Ke-16 Masehi: Suatu Kajian Tentang Munculnya Bahasa Sunda. Tesis (nu diajéngkeun salaku sarat pikeun meunangkeun gelar Magister dina widang Arkéologi). Fakultas Pasca Sarjana Universitas Indonésia.
  2. N.J.Krom “Inventaris der Hindoe-oudheden” ROD. 1914, l915:28-29 (dina jero katerangan atawa cutatan nomer 69)
  3. R.D.M.Verbeek “Oudheden van Java” VBG. XLVI. 1891:30-31.