Raksasa beureum

Béntang raksasa caang jeung massa anu ringan atawa sedeung anu ayana dina fase ahir évolusi béntang
Béntang raksasa beureum Mira.

Raksasa beureum mangrupikeun béntang anu sakarat dina tahap pamungkas évolusi béntang. Dina ngan ukur sababaraha miliar taun, Panonpoé urang sorangan bakal janten béntang raksasa beureum, dilegakeun jeung ngadahar planét-planét bagéan jero, bahkan kamungkinan Bumi.[1]

Nalika bahan bakar hidrogén di tengah béntang ruksak, réaksi nuklir bakal ngamimitian mindahkeun kaluar kana atmosfir jeung ngaduruk hidrogén anu aya di cangkang anu ngurilingan inti. Akibatna, bagéan luar béntang mulai ngaleugaan jeung mendingan, ngarobah janten leuwih beureum. Ku langkungna waktos, béntang bakal janten raksasa beureum jeung tumbuh langkung 400 kali ukuran aslina. [2]

Panonpoé ka hareupÉdit

Sakitar 5 miliar taun, panonpoé bakal ngamimitian prosés ngaduruk hélium, janten béntang raksasa beureum. Nalika mekar, lapisan luarna bakal ngonsumsi Mérkurius jeung Vénus, jeung ngahontal Bumi. Élmuwan anu masih kénéh debat naha planét urang bakal ngaleungit, atawa naha éta bakal ngorbit bahya deukeut jeung béntang redup. Boh waé, kahirupan sakumaha anu urang terang di Bumi bakal parantos aya.

"Nasib anu sami tiasa ngantosan planét jero dina sistem Tata surya urang, nalika panonpoé janten raksasa beureum jeung ngaluas nepi ka orbit Bumi sakitar 5 miliar taun ti ayeuna," ceuk astronom Aléx Wolszczan, hiji astronom di Univérsitas Pennsylvania State, saurna dina hiji pernyataan.

"Kahareupna Bumi nyaéta tilem jeung panonpoé mendidih di samudra, tapi batu panas bakal salamet," ceuk ahli astrofisika Don Kurtz, ti Univérsitas Lancashire, ka Reuters.

Panonpoé anu parantos masihan panginten ka planét sanésna, kumaha ogé. Nalika béntang ngarobih jadi raksasa beureum, aranjeunna ngarobih zona anu biasa dina sistemna. Zona anu tempat anu kapuloan nyaéta wewengkon dimana cai cair tiasa aya, dianggap sawaréh gedé élmuwan janten daérah anu saumur hirup pikeun mekar. Kusabab béntang tetep raksasa beureum kanggo sakitar samilyar taun, kamungkinan aya sareng kahirupan pikeun muncul dina benda-benda di tata surya luar, anu bakal leuwih deukeut ka panonpoé.

RéferensiÉdit

  1. Science, Nola Taylor Redd 2018-03-28T02:04:00Z; Astronomy. "Red Giant Stars: Facts, Definition & the Future of the Sun". Space.com. Diakses tanggal 2019-12-10. 
  2. "Red Giant | National Schools' Observatory". www.schoolsobservatory.org. Diakses tanggal 2019-12-10. 

Tempo ogéÉdit