Buka ménu utama

Rotasi

Conto rotasi

Rotasi nyaéta puteran barang dina hiji sumbu anu tetep, contona puteran gangsing sarta puteran bumi dina poros/sumbuna. Pikeun bumi, rotasi ieu lumangsung dina gurat/poros/sumbu kalér-kidul (gurat ajeg sarta saeutik doyong ka katuhu). Jadi gurat kalér-kidul bumi henteu ngarémpét kalawan sumbu rotasi bumi, kawas anu kasampak dina "globe bal dunya" anu dipaké dina palajaran élmu bumi/géografi. Gancangna puteran ieu diukur ku lobana puteran pér hijian wayah. Contona bumi urang muter 1 putaran pér 24 jam. Pikeun rotasi mesin anu muter leuwih gancang ti rotasi bumi, urang paké hijian rotasi pér menit (rpm).

Alatan ti unggut rotasi ieu, mangka barang kasebut baris ngalaman gaya sentrifugal, nyaéta jenis gaya dina élmu fisika anu ngabalukarkeun barang baris kaalungkeun kaluar. Hal ieu baris écés karasaeun dina waktu urang naék mobil anu ngaliwatan tikungan anu nguriling. Dina waktu mobil ieu usik nguriling kalawan kacepatan rada luhur, mangka panumpang dina mobil baris ngarasa kaalungkeun ka gigireun / sabeulah (ka sisi luar bunderan éta) minangka alatan ti ayana gaya sentrifugal.


Science.jpg