Selada
Iceberg lettuce in SB.jpg
Ladang Salada di Kabupaten Santa Barbara
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
L. sativa
Ngaran binomial
Lactuca sativa

Salada (Lactuca sativa) nyaéta salah sahiji tutuwuhan tina kulawarga Asteraceae.[1] Tutuwuhan ieu biasa dipelak di daérah tiis atawa tropis.[2] Salada miboga daun nu héjo seger, ngan aya ogé nu warna beureum. Sisi daunna rérégéan atawa ngolombang.[2] daunna leuwih ngeunah dikonsumsi atah.[2]

WandaÉdit

Tutuwuhan salada téh aya 3 jenis nyaéta:

Salada CaiÉdit

Ieu saadah téh hirupna dina cai anu déét bari hérang.[3]

Salada BokorÉdit

Ieu saladah méh sarua jeung pécay dipelakna di darat nu tiis. [3]

SajarahÉdit

Salada mangrupa sayuran daun nu asalna ti daérah (nagara) iklim sedeng.[4] Nurutkeun sajarahna, tutuwuhan ieu geus dibudidayakeun saprak 2.500 taun ka tukang.[4] sababaraha literatur nyebutkeun yén budidaya salada geus dilakonan taun 500 saméméh maséhi (SM).[4]

Sarat Tumuwuh SaladaÉdit

Sarua kawas sosin, salada bisa tumuwuh boh di dataran luhur atawa handap.[5] Ngan, hampir sakabéh tutuwuhan salada leuwih alus diusahakeun di dataran luhur.[5] Kur jenis salada daun nu masih toléran dina dataran handap.[5] Dina pamelakan di dataran luhur, jenis-jenis salada krop atawa endog ngahasilkuen krop.[5] Didataran handap tumuwuhna kurang alus jeung teu nghasilkeun krop.[5] Di tempat nu panas (dataran handap) salada leuwih gancang kembangan ogé.[5] Suhu udara optimum pikeun tumuwuhna nyaéta 15-20C.[5] Tutuwuhan ieu biasana dipelak dina awal ahir usum hujan, lantaran kaasup tutuwuhan nu teu kuat kahujanan.[5] Dina usum halodo, tutuwuhan ieu butuh dicébor nu cukup jeung kaatur.[5] Salian teu tahan kahujanan, salada teu tahan ogé kana cahya panon poé nu panas teuing.[5] Kur jenis salada daun jeung salada batang hungkul nu bisa tumuwuh jeung adaptasi alus dina hawa nu pnas jeung kabuka.[5] Aya ogé jenis salada nu laina utamana salada endog jeung salada rapuh (cos) nu ngahasilkeun krop alus diusahakeun di tenpat nu sejuk.[5]

ReferensiÉdit

  1. (en)Lactuca sativa (diakses 6 April 2016)
  2. a b c Supriyati, Yati. 2010. Bertanam 15 Sayuran Organik Dalam Pot. Jakarta:Penebar Swadaya ISBN 9790024312
  3. a b LBSS (2007). Kamus Umum Basa Sunda. Bandung: Geger Sunten. p. 314. 
  4. a b c Rukmana, Rahmat. 1994. Bertanam Selada dan Andewi. Jakarta:Kanisius ISBN 9794972371 , 9789794972373
  5. a b c d e f g h i j k l Haryanto, Eko dkk. Sawi dan Selada. Jakarta:Penebar Swadaya ISBN 9794892548 ISBN 9789794892541