Buka ménu utama

Saluran cerna mangrupa sistim organ dina sato multisél nu nampa sarta nyerna dahareun antukna jadi tanaga jeung zat gizi, sarta miceun sésana. Saluran cerna ieu béda-béda di unggal organisme.

Anatomi dasarÉdit

PeujitÉdit

peujit dina awak lalaki sawawa panjangna kira-kira 7,5 m, nu disusun ku

Saluran cerna luhurÉdit

Saluran cerna handapÉdit

PisiologiÉdit

Cerna jeung ékskrésiÉdit

Dina baham, dahareun téh diancurkeun sacara mékanis ku jalan digayem, dibantu ku huntu jeung létah, sarta énzim dina ciciduh. Tina baham, dahareun nu geus lembut téh asup kana tikoro maké gawé peristalsis nepi ka burih. Di dieu, dahareun (mun geus di jero mah katelahna "bolus") téh direcah deui sacara mékanis jeung biokimiawi, antukna jadi leuwih lalembut. Tina burih, bolus téh asup kana peujit alit pikeun direcah deui maké énzim sarta dibantuan ku baktéri, antukna zat-zat gizina bisa diserep kana aliran getih. Pasésaanana diteruskeun ka peujit gedé nu salajengna dikaluarkeun salaku tai.

RujukanÉdit

  • Gastrointestinal tract, Wikipédia édisi basa Inggris (26 April 2006)
  • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diséases, National Institutes of Health.
  • Coico, R., Sunshine, G., and Benjamini, E. (2003) "Immunology: A short Course 5th ed." Pgs 11-12.

Tumbu kaluarÉdit