Subduksi

Prosés géologi dina watés konvergén ku dua lémpéng téktonik
Zona subduksi, lémpéng anu dénsintasna leuwih badag ngasubduksi lémpéng séjénna.

Subduksi mangrupa prosés géologis anu lumangsung dina watés konvergén lémpéng téktonik; hiji lémpeng tilelep ka handap lémpeng anu séjén kana mantél bumi. Subduksi lumangsung kana daérah-daérah anu disebut Zona subduksi. Zona subduksi mangrupa daérah pembengkakan litosfér konvéktif anu nurun. Zona ieu aya dina watés konvergén lémpéng di mana hiji lémpéng litosfér samudra samentawis ka lémpéng séjén. Lémpéng nurun biasana dipasang ka ujung lémpéng ngarah. Lémpeng anu ragrag tilelep dina sudut antara jeung 45 derajat ka beungeut bumi.

Perbédaan suhu antara asténosfir mantél sakurilingeun jeung litosfér samudra nu tilelep ngalebeutkeun motivasi prosés ieu, ditambah litosfér samudra lewih padet ti batan asténosfir. Dina jerona kira-kira 120 km, basal dina kerak samudra dikonvérsi dirobah jadi éclogite anu ngaronjatkeun kapadetan kerak sahingga masihan gaya negatip tambahan ka handap. Kerak samudra, cai anu nyepak dina litosfér, jeung lapisan sédimén ngarobah jadi mantél nu dalam dina zona subduksi. Subduksi nyaéta kakuatan dinamis utama tukangan lémpéng téktonik; tanpa énérgi ieu, lémpéng téktonik moal kantos dibentuk.[1]

RéferénsiÉdit

  1. "What Is An Island Arc?". WorldAtlas. Diakses tanggal 2019-11-15. 

Tempo ogéÉdit