Wates konvergén

Prosés géologi dimana hiji lémpéng tilelep lémpéng séjén
(dialihkeun ti Watés konvergén)

Wates konvergén nyaéta jinis wates dimana dua lémpéng patepang sareng mimitian nyorong ngalawan anu sanés. Tabrakan lémpéng téktonik tiasa nyababkeun lini, gunung bitu, formasi gunung sareng kajadian géologis sanésna. Aya tilu jinis wates konvergen masing-masing kalayan akibatna sorangan.[1] [2]

Jinis watesÉdit

Konvergén Samudra-BuanaÉdit

 
Wates Konvergén Samudra-Buana anu nyababkeun kawentukna gunung bitu, palung, busur vulkanik, sareng séjénna.

Tipe awal konvergén nyaéta Konvergén Samudra-Buana. Sénsor konverifikasi jinis ieu terjadi dimana lémpéng samudra sareng lémpéng buana dorong nyababkeun lémpéng buana diperkirakeun dina lémpéng samudra kalebet lémpéng samudra langkung tipis. Ieu disebut Subduksi. Nalika lémpéng samudra ditolak dihandapeun, lebur sareng janten magma panas anu ngaluarkeun jalan lémpéng buana, nyiptakeun gunung bitu sareng nyababkeun seueur lini.

Konvergén Samudra-SamudraÉdit

 
Wates konvergén Samudra-Samudra anu nyababkeun kawentukna palung sareng busur kapuloan.

Jinis sanésna nyaéta Konvergén Samudra-Samudra. Sénsor konverifikasi jinis ieu lumangsung dimana dua lémpéng samudra samentawis nyorong hiji, anu ngabalukarkeun anu langkung tiis, langkung padet, lémpéng langkung lami ngaitkeun sareng ngalelep kana mantél. Magma panas asalna ti mana lémpéng sank, nyiptakeun kulit anyar.

Konvergén Buana-BuanaÉdit

 
Wates konvergén Buana-Buana.

Jinias ahir wates konvergén nyaéta konvèrgén Buana-Buana. Wates jinis ieu lumangsung dimana dua lémpéng buana tabrakan sareng nyorong nyieun pagunungan. Siga ngempur gunung es anu nolak gerak ka handap, hal anu sami kajantenan nganggo lémpéng benua anu lengkep, henteu ngarambat, aranjeunna ngaléngkah.

RéferénsiÉdit

  1. "Convergent". Planet Earth. Diakses tanggal 2019-11-23. 
  2. Mitchell, Brooks. "What Are Convergent Plate Boundaries?". ThoughtCo. Diakses tanggal 2019-11-23. 

Tempo ogéÉdit