Buka ménu utama
Beus Transjakarta Koridor 10

Transjakarta nyaéta sistem angkutan Bus Rapid Transit (BRT) anu pertama di Asia Kidul Wétan dan Kidul, nu parantos operasi saprak taun 2004 di Jakarta, Indonésia. Sistem ieu dirancang dumasar kana sistem TransMilenio anu suksés di Bogota, Kolombia. Transjakarta dirancang minangka moda transportasi massal pangrojong aktivitas ibu kota anu sangat padat. Transjakarta nyaéta sistem BRT anu jalur lintasan tarpanjang di dunia nyaéta 230,9 km, sarta ngabogaan 243 stasion BRT (samemehna disebut halteu) yang tersebar dalam 13 koridor (jalur), anu mimitina beroperasi ti jam 05.00 - 22.00 WIB, sareng ayeuna beroperasi 24 jam dina sabagian koridor..[1]

Transjakarta dioperasikeun ku PT Transportasi Jakarta. Jumlah Pagawé anu terlibat dina operasional Transjakarta (Pramudi, patugas beus, patugas stasion BRT, jeung patugas kabersihan) nyaéta sakitar 6.000 urang.[2] Jumlah rata-rata harian pengguna Transjakarta diprediksikan sekitar 350.000 urang. Sedangkeun jumlah rata-rata pamake Transjakarta anu dikira-kira aya 350,000. Sanggeus dina 2012, jumlah pamaké Transjakarta ngahontal 109,983,609 urang.[3]

Dina taun 2011, sistem ieu geus capai kinerja puncak taunan sareng beus mawa 114,7 juta panumpang jeung teras dina taun-taun berikutna jumlahna nurun jeung dina taun 2014, beus mawa 111,6 juta panumpang, samentara dina taun 2015 ngalayanan 102,95 juta panumpang. Dina 2016, rekor anyar 123,73 juta panumpang geus tarcapai.[4][5] Biaya tarifna tetap Rp3.500 per panumpang ti mimiti operasi.[6]

Transjakarta ngabogaan sistem BRT tarpanjang di dunia (230,9 km panjangnya) dina taun 2017,[7] sareng 13 koridor utama jeung 10 ruteu lintas koridor.[8] Tilu koridor deui dijadwalkeun dimulai ti taun 2014 atawa 2015 jeung sabagian bade meningkat sedangkeun koridor anu aya dina tingkat dasar.[9] Salain éta aya 18 ruteu pangumpan anu terus ngaliwatan tungtung busway eksklusif ka kota-kota di sabudeureun Jakarta jeung ngagunakan bus khusus anu memungkinkeun keur naik di tingkat dasar atawa platform-na stasion Transjakarta. Transjakarta ngabogaan total 80 ruteu (koridor, lintas Route & feeder route) dina akhir 2016.[10] Kanaékan signifikan dina 41 ruteu di 2015. Sedengkeun TransJakarta kaserang 1.056 beus di 2016 sarta ogé sacara ningkat sacara signifikan tina 605 beus di 2015[11] Transjakarta gaduh langkung ti 1,500 beus dina tilu bulan mimiti 2017 sareng nargétkeun gaduh 3.3 beus dina akhir taun.[12]

Bacaan Leuwih LanjutÉdit

leuwih lengkep tentang Transjakarta tinggali di Wikipédia basa Indonésia

GaleriÉdit

ReferensiÉdit

Pranala luarÉdit