Tsukuyomi atanapi Tsukuyomi-no-Mikoto nyaéta déwa anu disebat déwa bulan numutkeun kapercayaan agama shinto, Jepang. Dina buku Kojiki (catetan ngeunaan sajarah Jepang), anjeunna oge mangrupikeun salah sahiji tina tilu duduluran déwa, Amaterasu sareng Susanoo, anu nyéépkeun hirupna anu langgeng di langit. Sebutan séjén anu dilebetkeun kana panggero ieu déwa nyaéta Tsukuyomi Otoko atanapi Tsukuhito Otoko.[1][2]

Ngaran Tsukuyomi téh asalna ditarjamahkeun kana "maca atanapi neuteup bulan", anu janten budaya populér dina masarakat Jepang pra-modéren, dimana pésta bakal wengi-wengi ningali bulan sareng maca sajak. Sanaos bulan sering dianggap alus sareng pantes ditingali, Tsukuyomi nyalira katempona tokoh négatip dina agama Shinto jeung carita rakyat Jepang. Nanging Tsukuyomi mangrupikeun salah sahiji pusat ibadah pikeun masarakat Jepang di kuil anu papisah, Tsukuyomi no Miya ti Kuil Ise Ageung. Ogé di sababaraha tempat suci di daérah Yamashiro sareng Ise numutkeun catetan dina buku ngeunaan hukum jeung adat istiadat Jepang, Engishiki.[3]

RéférénsiÉdit

  1. "Tsukuyomi". Mythopedia. Diakses tanggal 2020-09-17. 
  2. Yu, A. C. "Tsukuyomi - Japanese Wiki Corpus". japanese-wiki-corpus.github.io. Diakses tanggal 2020-09-17. 
  3. "Encyclopedia of Shinto - Home : Kami in Classic Texts : Tsukuyomi". eos.kokugakuin.ac.jp. Diakses tanggal 2020-09-17. 

Bacaan salajengnaÉdit

Ono, Sokyo (2004). Shinto: The Kami Way. Tokyo: Tuttle Publishing. ISBN 9780804835572.