Buka ménu utama


Tugu Yogyakarta.JPG

Tugu Yogyakarta mangrupa cicirén Kota Yogyakarta nu paling kasohor.[1] Letak na aya di tengah perempatan Jalan Pangeran Mangkubumi, Jalan Jendral Soedirman, Jalan A.M Sangaji jeung Jalan Diponegoro.[1] Umur Tugu Yogyakarta sakitar 3 abad anu miboga makna magis jeung neundeun bukti sajarah kota Yogyakarta.[1] Tugu Yogyakarta diadegkeun ku Hamengkubuwana I, pangadeg kraton Yogyakarta.[2] Tugu ieu diadegkeun sataun sanggeus Kraton Yogyakarta diadegkeun.[1] Nalika mimiti diadegkeun, wangunan ieu ngagambarkeun Manunggaling Kawula Gusti, sumanget persatuan rakyat jeung pangawasa pikeun ngalawan penjajah.[1] Sumanget persatuan atawa nu sok disebut golong gilig ieu kagambarkeun dina wangunan tugu, wangun tiangna berbentuk gilig (silinder) sarta wangun puncakna berbentuk golong (bunder), ku kitu na dingaranan Tugu Golong-Gilig.[1] Sacara rinci, wangunan ieu dibangun berbentuk tiang silinder nu ngerucut ka luhur.[1] Bagian handapna mangrupa pager nu ngurilingan tugu, sedengkeun bagian luhurna berbentuk buleud.[1] Jangkungna wangunan tugu ieu sakitar 25 méter.[1] Tugu Yogyakarta ayeuna mah dijadikeun salah sahiji objék pariwisata Yogya, nu sering disebut “tugu pal putih” (pal, nu hartina tugu), ku lantaran warna cat nu dipaké tetep waé bodas.[2]


Nulis.jpg



RujukanÉdit

  1. a b c d e f g h i Jogja (Diakses tanggal 4 Desember 2011)
  2. a b Tugu (Diakses tanggal 4 Desember 2011)