Buka ménu utama
Runtuyan tulang tonggong manusa ditempo ti gigir

Dina anatomi manusa, tulang tonggong hartina kolom nu disusun ku vertebrae, sacrum, cakram invertebral, jeung coccyx di bagian dorsal torso, anu dipisahkeun ku cakram tulang tonggong. Ieu kolom téh ngimahan saraf dina kanal tulang tonggong.

KurvaÉdit

Tulang tonggong dibagi kana sababaraha kurva luyu jeung perenahna: beuheung, dada, cangkéng, jeung imbit.

 
Babagian (kurvatur) tulang tonggong

Ngaran-ngaran vertebraeÉdit

Unggal vertebrae dingaranan luyu jeung perenahna, ti luhur ka handap

Beuheung (sandina 'C' tina cervical) – 7 vertebrae (C1-C7)

  • C1 katelahna "atlas", nyambung jeung tangkorak; C2 katelahna "aksis"
  • Possesses bifid spinous processes, which is absent in C7
  • Ukuranana leutik

Dada (sandina 'T' tina thoracic) – 12 vertebrae (T1-T12)

  • Ditangtukeun ku ayana costal facets for the articulation of the héads of ribs
  • Ukuranana sedeng, antara vertebra beuheung jeung cangkéng

Cangkéng (sandina 'L' tina lumbar) – 5 vertebrae (L1-L5)

  • Ukuranana badag
  • Teu boga costal facets nor transverse process foramina

Imbit kabagi dua:

  • Sacral – 5 (ngahiji) vertebrae (S1-S5)
  • Coccygeal – 4 (ngahiji) vertebrae (Co1-Co4)

Kanal tulang tonggongÉdit

Kanal tulang tonggong (vertebral canal) nuturkeun kurva-kurva dina kolom; gedé bentuk segi tiga di bagian kolom anu bisa ojah loba, kayaning dina beuheung jeung cangkéng; leutik bentuk buleud di bagian dada anu teu bosa loba ojah.

RujukanÉdit

Tumbu kaluarÉdit