Vertebra mangrupa tulang irégular nu nyusun tulang tonggong — kolom nu silih sambungkeun sarta fléksibel.

Diagram vertebra torasik (tonggong)

Manusa boga 33 vertebra, kaasup nu opat nu ngahiji jadi sacrum (nu séjénna mah dipisahkeun ku pisin antarvertebra) jeung opat tulang coccygeal nu jadi tulang buntut.

Bagian luhur anu tilu diwangun ku 24 vertebra, nu digolongkeun dina ngaran cervical ('punduk', 7 vertebra), thoracic ('dada', 12 vertebra), jeung lumbar ('cangkéng', 5 vertebra), luyu jeung perenahna dina awak.

Struktur umumÉdit

Vertebra dibagi kana dua bagian penting: (1) ségmén anterior (hareup), nu mangrupa awak vertebra; jeung (2) bagian posterior – gondéwa vertebral atawa neural, nu mungkus vertebral foramen. Gondéwa vertebral dibentuk ku sapasang pedicle jeung sapasang lamina, nu ngarojong tujuh prosés: opat articular, dua transverse, jeung hiji spinous.

Baca ogéÉdit

RujukanÉdit