Buka ménu utama

Waduk Cirata

situ di Indonésia

Waduk Cirata Nyaéta waduk anu diwangun di wahangan Citarum saréng témpatna aya di tilu kabupatén, nyaéta Kabupaten Bandung Barat, Kabupatén Cianjur, saréng Kabupatén Purwakarta. Waduk Cirata diwangun taun 1982 nepika 1983. Sajaba ti ngajadikeun témpat pembangkit listik, Waduk Cirata oge mangrupa témpat wisata saréng seeur kéramba panghasil lauk.

Pembangkit ListrikÉdit

Pembangkit Listrik Tanagi Cai (PLTA) Cirata " mangrupa PLTA pangbadagna di Asia Tenggara. PLTA ieu ngabogaan konstruksi power house handap taneuh kalawan kapasitas 8x126 Megawatt (MW) ku kituna total kapasitas anu kapasang 1.008 Megawatt (MW) kalawan produksi énergi listrik rata-ratana 1.428 Giga Watthour (GWH) unggal taun.

 
waduk cirata jawa barat

Kapasitas 1008 MW kasébat diwangun ti Cirata I anu ngabogaan opat unit séwang-séwang operasi kalawan tanagi kapasang 126 MW anu mimiti dioperasikeun taun 1988 kalawan tanagi kapasang 504 MW,sajaba ti éta Cirata II oge kalawan opat unit séwang-séwang 126 MW,anu mimiti dioperasikeun saprak taun 1997 kalawan tanagi terpasang 504 MW. Cirata I sarta II sanggém ngaproduksi énergi listrik rata-ratana 1.428 GWH unggal taun anu saterusna disalurkeun ngaliwatan raramat transmisi tegangan ékstra luhur 500 kv ka sistem intérkonéksi Jawa-Madura-Bali (Jamali).

Guna ngahasilkeun énergi listrik sagede 1.428 Gwh,dioperasikeun dalapan siki turbin kalawan kapasitas séwang-séwang 129.000 KW kalawan puteran 187 , 5 RPM. Sedengkeun luhur cai anu murag éféktif kanggo muter turbin 112 , 5 méter kalawan débit cai maksimum 135 m3 unggal detik.

PLTA Cirata diwangun kalawan komposisi wangunan power housé opat lante handap taneuh anu péngoperasiannya dikandalikeun ti ruang control switchyard anu jauhna 2 kilometer (km) ti mesin pembangkit listrik.

PLTA kasébat mangrupa pembangkit anu dioperasikeun ku anak pausahaan PT Pausahaan Listrik Nagara (PLN persero) nyaéta PT Pembangkitan Jawa Bali (PJB) anu disalurkeun ngaliwatan saluran transmisi tanagi listrik 500 kilo volt (KV) ka sistem Jawa Bali anu diatur ku dispatcher PLN Pusat Pengatur Beungbeurat (P3b).Kontribusi utami Cirata ka sistem Jawa Bali yaktos manggul beungbeurat penclut sarta beroperasi dina babuk 17.00-22.00,kalawan moda operasi LFC (Load Frequency Control),di manten ngabogaan fasilitas line charging lamun sistem Jawa Bali ngalaman Black Out sarta Start up operasi/ sinkron ka jaringan 500 KV anu relatif enggal nyaéta kirang langkung lima menit.

PLTA Cirata tempatna didaérah walungan (DAS) Citarum di Desa Tegal Waru,Kacamatan Pleréd,Kabupaten Purwakarta,Jawa Kulon. Sedengkeun lega Waduk Cirata,ti tungtung kidul kacamatan Cipeundeuy kabupaten Bandung kulon,sarta kabendung di désa Ciroyom,kacamatan Cipeundeuy kabupaten Bandung kulon,anu berbatasan langsung kalawan kabupaten Purwakarta. Kasang pengker pamadegan PLTA ieu,kalawan lokasi walungan Citarum anu subur.

Pranala luarÉdit