Buka ménu utama

Kabupatén Purwakarta

kabupatèn di propinsi Jawa Barat, Indonésia

Kabupatén Purwakarta (Aksara Sunda: ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮕᮥᮁᮝᮊᮁᮒ) mangrupa hiji kabupatén di Propinsi Jawa Kulon, Indonésia. Ibukotana nyaéta Kacamatan Purwakarta. Kabupatén Purwakarta wawatesan jeung Kabupatén Karawang di beulah kulon kalér, Kabupatén Subang di beulah wétan, sarta Kabupatén Bandung jeung Kabupatén Cianjur di beulah kidul.

Kabupatén Purwakarta

ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮕᮥᮁᮝᮊᮁᮒ

Jawa 1rightarrow blue.svg Jawa Kulon
Pendopo Pwk.jpg

Pendopo Kabupatén Purwakarta
Lambang Kabupaten Purwakarta.jpg

Lambang

Jargon: Wibawa Karta Raharja
Locator kabupaten purwakarta.png

Peta lokasi Kabupatén Purwakarta ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮕᮥᮁᮝᮊᮁᮒ
Puseur Dayeuh Purwakarta
Lega Wilayah 825,74 km²
Kordinat
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
930.585 Jiwa
784 (2003) jiwa/km²
Démografi
 · Séké Sélér
Sunda
Agama
Islam, Kristen, Katolik
Basa
Sunda, Indonésia
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
17
192
Dasar hukum
Milangkala 20 Juli 1968
Bupati Hj. Anne Ratna Mustika, SE
Zona Waktu
Kode telepon
WIB
0264
DAU Rp. 808.114.494,-
Tutuwuhan Idéntitas
Sato Idéntitas

Situs web resmi: www.purwakartakab.go.id


TopograpiÉdit

Kabupatén Purwakarta kawengku ku 17 kacamatan, nu dibagi deui kana sababaraha désa jeung kalurahan.

  1. Kacamatan Purwakarta
  2. Kacamatan Jatiluhur
  3. Kacamatan Babakan Cikao
  4. Kacamatan Bungursari
  5. Kacamatan Campaka
  6. Kacamatan Cibatu
  7. Kacamatan Sukasari
  8. Kacamatan Maniis
  9. Kacamatan Tegalwaru
  10. Kacamatan Paléréd
  11. Kacamatan Sukatani
  12. Kacamatan Darangdan
  13. Kacamatan Bojong
  14. Kacamatan Wanayasa
  15. Kacamatan Kiarapedes
  16. Kacamatan Pasawahan
  17. Kacamatan Pondoksalam

Puseur pamaréntahan aya di Kacamatan Purwakarta.

TransportasiÉdit

Purwakarta diliwatan ku jalan utama Jakarta-Bandung, sarta jalan tol Cipularang (Cikampék-Purwakarta-Padalarang). Kabupatén ieu ogé diliwatan ku jalur karéta api Cikampék-Bandung, nu numbukeun jalur kalér jeung jalur kidul.

Obyék WisataÉdit

  1. Waduk Jatiluhur, nu ayana di beulah kuloneun kabupatén, mangrupa bendungan panggedéna di Jawa Kulon. Bendungan ieu ngabendung Walungan Citarum, dipaké pikeun pangbangkit tanaga listrik. Sajaba ti éta, sabudeureun bendungan ogé bisa dipaké pikeun obyék wisata.
  2. Waduk Cirata, situ nu legana 62 km2 mibanda poténsi pangembangan perikanan maké karamba. Alamna éndah dikuriling ku pasir.
  3. Situ Wanayasa, 23 km ti Kota Purwakarta, mibanda hawa nu tiis tur mialam. Di satukangeunnana ngajungkiring Gunung Burangrang. Situ Wanayasa jeung sabudeureunnana kacida poténsial pikeun dikembangkeun jadi Taman Rékréasi jeung Désa Wisata.
  4. Situ Buleud, legana 4 ha aya di puseur kota, di tukangeunnana aya gedong kuno Karesidénan. Numutkeun carita, Situ Buleud baheulana mangrupa tempat "pangguyangan" Badak nalika Purwakarta masih kénéh mangrupa leuweung.

Tumbu luarÉdit