Skala waktu géologis

Sistem penanggalan tanggal dina sajarah bumi
(dialihkeun ti Waktos géologi)

Skala waktos géologis mangrupikeun sistem anu dianggo ku para élmuwan pikeun ngajelaskeun sajarah Bumi dina hal kajadian géologis atawa paléontologikal (sapertos wujud kabentukna lapisan batu énggal, penampilan, atawa démonténg bentuk kahirupan tertentu). Jaman géologis dipisahkeun kana unit jeung subunit, anu panggedéna dieusieun. Éon dibagi jadi Éra, anu salajengna dibagi janten périodeu, kala jeung jaman.

Diagram Skala waktos géologis.

Penanggalan géologis teu leres. Salaku conto, sanaos tanggal didaptarkeun pikeun mimiti périodeu Ordovisium 485 jita taun ka tukang, éta saleresna 485,4 kateupastian (ditambah atawa dikurangan) tina 1,9 juta taun.

Pénanggalan géologis ngamungkinkeun para élmuwan leuwih ngartos kana sajarah kuna, kaasup évolusi tutuwuhan sareng sato tina organismeu sel tunggal pikeun dinosaurus pikeun primata manusa awal. Éta ogé ngabantosan aranjeunna langkung jentré ngeunaan kumaha kagiatan manusa parantos ngarobih planét.[1]

Éon Éra Périodeu Tanggal (Juta taun ka tukang)
Panérozoikum Kénozoikum Kuarter 2,58 - 0
Néogén 23,03 - 2,58
Paléogén 66 - 23,03
Mésozoikum Cretaceous 145 - 66
Jurassik 201 - 145
Trias (Triassic) 252 - 201
Paléozoikum Permian 299 - 252
Karbon (Carboniferous) 359 - 299
Devonian 419 - 359
Silurian 444 - 419
Ordovisium 485 - 444
Kambrium 541 - 485
Protérozoikum Néoprotérozoikum Édiakaran 635 - 541
Cryogenian 720 - 635
Tonian 1000 - 720
Mésoprotérozoikum Sténian 1200 - 1000
Éktasian 1400 - 1200
Calymmian 1600 - 1400
Paléoprotérozoikum Statherian 1800 - 1600
Orosirian 2050 - 1800
Rhyacian 2300 - 2050
Sidérian 2500 - 2300
Arkéan Néoarkéan 2800-2500
Mésoarkéan 3200 - 2800
Paléarkéan 3600 - 2800
Éoarkéan 4000 - 3600
Hadéan 4600 - 4000
Henteu kaasup Prakambrium

Tangtosna, unit géologis ieu henteu sami sareng panjangna. Éon, éra jeung périodeu biasana dipisahkeun ku kajadian géologis anu penting jeung unik dina iklim, bentang, jeung biodivérsitas. Éra Kénozoikum contona, dikenal salaku "Jaman Mamalia". Périodeu Karbon (Carboniferous), disisi séjén, dibéré ngaran pikeun ranjang batu bara anu ageung dibentuk dina waktos ieu ("Carboniferous" hartosna batu bara). Périodeu Cryogenian, sapertos namina, mangrupikeun jaman glasiasi anu hébat.

RéferénsiÉdit

  1. Alden, rew; geology, rew Alden is a geologist who writes extensively about all aspects of; Organizations, Leads Research Expeditions for Professional. "Geologic Time Scale: Eons, Eras, and Periods". ThoughtCo. Diakses tanggal 2019-11-30.