Wortel

Wortel atawa Aconilum napellus L, nyaéta sajenis tutuwuhan anu kaasup familia Ranunculaceae, anu pentingna nyaéta beutina anu sok disebut wortel.[1] Tempat tumuwuhna dina taneuh utamana di dataran anu luhur di Jawa Barat, Jawa Tengah, Jawa Timur utamana anu miboga hawa anu tiis.[1] Wortel miboga bau anu khas, mimitina mah baris karasa amis lamun digegel, tapi sateurusna bakal karasa lada, uraian makroskopikna nyaéta :

  1. Wangun beuti wortel nyaéta jiga kerucut anu panjang, dina umumna bagian ujungna lencob jeung sering miboga anak beuti.[1]
  2. Belah luarna warna coklat rada ngora, sedengkeun belah jerona warna beureum rada coklat.[1]
  3. Loba akar serabutna, panjang wortel 4 cm - 10 cm, rubakna 1,5 cm - 3 cm.[1]

Wortel ngandung zat-zat, di handap ieu :

  1. Alkaloida, akonitina jeung asetbencilakonin.[1]
  2. Benzoilakonina, akonina, jeung neopelina.[1]

Dosis dina ngagunakeun biasana 20 mg salaku antineuralgia alus pikeun ubar luar jeung ubar jero.[1]

ReferensiÉdit

  1. a b c d e f g h (id) Kartasapoetra, G.2006.Budidaya Tanaman Berkhasiat Obat.Jakarta:PT Rineka Cipta