Buka ménu utama

Bérlin (/bɜːrˈlɪn/; pronunsiasi basa Jérman: [bɛɐ̯ˈliːn] ( dangukeun)) nyaéta puseur dayeuh jeung kota panggedéna di Jérman dina luas jeung populasina (3.748.148 jelema dina 2018).[2] Ieu kota mangrupa salah sahiji ti 16 nagara bagéan féderal Jérman. Ieu kota dikurilingan ku nagara bagéan Brandenburg, nu deukeutan jeung puseur dayeuhna, Potsdam. Duanana pernahna di tengah wewengkon puseur dayeuh Bérlin-Brandenburg, nu pangeusina kira-kira genep juta jeung luasna leuwih ti 30.000 km²,[4] wewengkon métropolitan katilu panggedéna di Jérman saanggeus wewengkon Rhein-Ruhr jeung Rhein-Main.

Bérlin
Berlin Skyline Fernsehturm 02.jpg
Bikinihaus Berlin-1210760.jpg
Brandenburger Tor Nachts.JPG
East Side Gallery - Thierry Noir - 2011.jpg
3806 Berlin.JPG
Reichstag Berlin Germany.jpg
Bandéra Bérlin
Bandéra
Lambang Bérlin
Lambang
Location of Bérlin
Koordinat: 52°31′00″N 13°23′20″E / 52.51667°N 13.38889°E / 52.51667; 13.38889Koordinat: 52°31′00″N 13°23′20″E / 52.51667°N 13.38889°E / 52.51667; 13.38889
NagaraBandéra Jérman Jérman
Nagara bagéanBérlin
Pamaréntahan
 • BadanAbgeordnetenhaus Bérlin
 • Pamaréntahan Wali KotaMichael Müller (SPD)
Lega
 • Kota/Nagara Bagéan891,1 km2 (3,441 sq mi)
 [1]
Luhurna
34 m (112 ft)
Pangeusi
 (31 Désémber 2018)[2]
 • Kota/Nagara Bagéan3.748.148
DémonimBerliner(s) (Inggris)
Berliner (m), Berlinerin (f) (Jérman)
Zona wanciUTC+01:00 (CET)
 • Usum Panas (DST)UTC+02:00 (CEST)
Kode wewengkon030
GeocodeWewengkon NUTS: DE3
Kode ISO 3166DE-BE
Régistrasi tutumpakanB[3]
Ramatlokawww.berlin.de/en/

Bérlin pernahna di kadua sisi tepi Walungan Spree, nu ngalir ka Walungan Havel (budak Walungan Elbe) di kulon Spandau. Di antara sipat topografi utama ieu kota téh nyaéta loba situ di kulon jeung tenggara wewengkon nu diwangun ku walungan Spree, Havel, jeung Dahme (situ nu panggedéna nyaéta Situ Müggelsee). Ku sabab pernahna di Dataran Éropa, Bérlin kapangaruh ku iklim usuman sedeng. Kurang leuwih sapertilu wewengkon kota diwangun ku leuweung, taman, kebon, walungan, kanal, jeung situ.[5] Ieu kota pernahna di wewengkon dialék Jérman Tengah, dialék Bérlin jadi jenis lian ti dialék Lusatia-New March.

RujukanÉdit

  1. "Amt für Statistik Berlin Brandenburg - Statistiken". Amt für Statistik Berlin-Brandenburg (dalam Jérman). Diakses tanggal 2019-05-02. 
  2. a b Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama pop-detail
  3. Préfiks pikeun régistrasi tutumpakan dikenalkeun taun 1906, tapi sering gentos ku sabab parobahan politik saanggeus 1945. Tutumpakan dirégristrasi dina préfiks: "I A" (1906 – April 1945; teu valid dina 11 Agustus 1945); teu aya préfiks, digit hungkul (ti Juli nepi ka Agustus 1945), "БГ" (=BG; 1945–46, pikeun mobil, treuk, jeung beus), "ГФ" (=GF; 1945–46, pikeun mobil, treuk, jeung beus), "БM" (=BM; 1945–47, pikeun sapéda motor), "ГM" (=GM; 1945–47, pikeun sapéda motor), "KB" (singketan ti Kommandatura Bérlin; pikeun kasaluruhan Bérlin 1947–48, saalajengna pikeun Bérlin Kulon nepi ka 1956), "GB" (singketan ti Bérlin Raya, Basa Inggris: Greater Berlin, pikeun Bérlin Wétan 1948–53), "I" (pikeun Bérlin Wétan, 1953–90), "B" (pikeun Bérlin Kulon ti 1 Juli 1956, dilajengkeun pikeun kasaluruhan Bérlin ti 1990).
  4. "Daten und Fakten zur Hauptstadtregion". www.berlin-brandenburg.de. 4 Oktober 2016. Diakses tanggal 23 Pébruari 2019. 
  5. Schulte-Peevers, Andrea; Parkinson, Tom (2004). Gren Berlin. Lonely Planet. ISBN 9781740594721. Diakses tanggal 9 Oktober 2009. 

Tutumbu luarÉdit