Bedil lontak atawa musket

Bedil; rifle; Senapan nyaéta pakarang mékanik nu mibanda laras panjang.[1] Bedil ogé nunjul kana pakarang témbak nu dijieuna mangsa baheula. [2]

Bedil bisa dipaké mun dieusian pélor nu sok disebut ogé amunisi, gedé jeung leutikna proyéktil gumantung kana ukuran bedilna atawa kaliber.[3] Pelor bedil aya nu dijieun tina karét, timah, jeung pelor beusi nu seukeut.[4] Istilah bedil asalna tina kecap wedil atau wediyal tina bahasa Tamil, urang Tamil ngagunakeun ieu kecap nuduhkeun kana sagala rupa pakarang nu ngagunakeun bubuk mesiu.[5] Dina kanyataan sapopoé, ieu kecap bedil dimaksudkeun kana mesiu atawa ngabeledugna sora mesiu.[5] Tapi ieu kecap disebutna jadi bedil ku orang Jawa, kitu deui di sababara daérah di kapuloan Nusantara.[5] Di basa Batak disebutna bodil, di bahasa Makassar, badili, di bahasa Bugis, balili, di bahasa Dayak, badil, di bahasa Tagalog, baril, sarta urang Melayu nyebutna badel atawa bedil.[6][7]


SajarahÉdit

Bedil mangrupa hiji pamanggih tina kamekaran téknologi nu kacida penting utamana mangsa peperangan, tayalian mangsa renaicance harita kakuatan tantara gumantung kana sabaraha loba bedil nu dipibanda.[8]Abad ka 15 nepi ka abad 19 bedil geus mimiti dipaké, tayalian bedil lantak atawa lontak ogé disebut musket mangrupa bedil nu kasohor mangsa harita.[9] Pélor atawa amunisi ngan bisa dieusi sakali, jadi ngan bisa dipaké némbak keun timah panas ngan sakali.[9] Lamun hanyang nembakeun deui, pélorna jeung bubuk mesiu kudu di asupkeun deui ka jero solobong bedilna.[9]

Baheula gorombolan kapal-kapal VOC salawasna mekel bedil dina kapalna, gunana pikeun jaga-jaga bisi aya rampog di perjalanan ogé pikeun merangan bangsa pribumi mun teu daék diajak gawé bareng ku maranéhna.[8] Bangsa urang ogé kiwari geus bisa nyieun bedil sorangan, timiti bedil angin nepi ka bedil pikeun kabutuhan tentara.[10]Tayalian PT Pindad nu mangrupakeun hiji usaha nu dikokolakeun ku nagara, tujuanna ngahaja pikeun nyieun rupa-rupa pakarang sarta pakarang tempur kaasup bedil ogé dijieun. [10]


Bedil AnginÉdit

Bedil angin nu dijieun di Cipacing, Jatinangor, Sumedang geus kasohor ti taun 1960 .[11] Rupa-rupa ukuran jeung wanda bedil angin dijieun didieu, timimiti pikeun kabutuhan olah raga, paninggaran, malahan ngan ukur pangaresep dieu dijieun tur dijual ka balaréa malahan nepika luar pulo sagala. [11] Bedil angin rupa-rupa ukuran jeung kamampuhanna aya nu ukuran 3,5 mm nepika 15 mm, Aya ogé bedil kaliber nu sasaran tembakna mimiti 50 m nepika 300 m. [12][13][14] Pélor bedil angin téh dijieun tina logam timah hideung (pb) 99,8% sésana 0,2 % dijieun tina logam arsen nu matak ngabahayakeun kana kaséhatan mun urang henteu tarapti dina ngagunakeunna.[15][13]


Dicutat tinaÉdit

  1. Rigg, Jonathan (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. p. 28. Diakses tanggal (disungsi) 11 April 2020. 
  2. "Desa Cipacing, Produsen Senapan Angin yang Mendunia". Kamus Besar Bahasa Indonesia. 14. Februari 2019. Diakses tanggal (disungsi 12. April 2020). 
  3. "Senapan". Kamus Bahasa Indonesia. 11. April 2020. Diakses tanggal 11. April 2020. 
  4. Yusra, Yusra (2017). Analisis Problema dan Solusi Penegakan Hukum. Jakarta: Deepublish. p. 246. ISBN 9786024534592. Diakses tanggal (disungsi - 12 April 2020). 
  5. a b c Kern, H. (January 1902). "Oorsprong van het Maleisch Woord Bedil". Bijdragen tot de taal-, land- en volkenkunde / Journal of the Humanities and Social Sciences of Southeast Asia 54: 311–312. 
  6. Syahri, Aswandi (6 August 2018). "Kitab Ilmu Bedil Melayu". Jantung Melayu. Diakses tanggal 10 February 2020. 
  7. Rahmawati, Siska (2016). "Peristilahan Persenjataan Tradisional Masyarakat Melayu di Kabupaten Sambas". Jurnal Pendidikan dan Pembelajaran Khatulistiwa 5. http://jurnal.untan.ac.id/index.php/jpdpb/article/view/15615. 
  8. a b Matanasi, Petrik (2014). Kapitan Jonker: Sang Legenda Serdadu van Maluku. Yogyakarta: Sibuku. p. 16. ISBN 9789795538424. Diakses tanggal (disungsi - 12 April 2020). 
  9. a b c "Mengenal senapan Lantak". Kamus Bahasa Indonesia. 24. Desember 2020. Diakses tanggal 11. April 2020. 
  10. a b Dan Analisa Tempo, Pusat Data (2020). PT Pindad, Produsen Senjata Indonesia yang Disegani. Jakarta: Tempo Publishing. p. 25. ISBN 9786232627215. Diakses tanggal 12 April 2020. 
  11. a b "Desa Cipacing, Produsen Senapan Angin yang Mendunia". Republika. 14. Februari 2019. Diakses tanggal (disungsi 12. April 2020). 
  12. Sunarto Tjahyadi, Dr Feryyanto Chaidir, Dr. Ing (2017). Data Arsitek Jl. 2 Ed. 33. Jakarta: Erlangga. p. 177. ISBN 9789794115527. Diakses tanggal (disungsi - 12 April 2020). 
  13. a b Pengembangan Media Kebudayaan (Indonesia), Proyek (1977). Adat istiadat daerah Bali. University of California: Proyek Pengembangan Media Kebudayaan, Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. p. 367. Diakses tanggal (disungsi - 12 April 2020). 
  14. Dharma, Budi (1996). Nyonya Talis. University of California: Gramedia Widiasarana Indonesia. p. 27. ISBN 9789795538424. Diakses tanggal (disungsi - 12 April 2020). 
  15. Fivry Wellda Maulana, Arie Noor Rakhman, Sukandarrumidi (2018). Geotoksikologi: Usaha Menjaga Keracunan Akibat Bencana Geologi. Yogyakarta: UGM Press. p. 367. ISBN 9786023862252. Diakses tanggal (disungsi - 12 April 2020). 
  16. Hino (Citakan:ISO date/en). "Senjata Ini Jadi Bukti Kekuatan Kerajaan Majapahit Memang Disegani Dunia". Suratkabar.id. https://www.suratkabar.id/13394/news/wow-senjata-ini-jadi-bukti-kekuatan-kerajaan-majapahit-memang-disegani-dunia-baca-dan-sebarkan/2. Diakses pada 16 February 2020 
  17. Teoh, Alex Eng Kean (2005). The Might of the Miniature Cannon A treasure of Borneo and the Malay Archipelago. Asean Heritage. 
  18. Tarling, Nicholas (1999). The Cambridge History of Southeast Asia. Cambridge University Press. ISBN 9780521663700. 
  19. The Encyclopædia Britannica. 1911. , entry for Blunderbuss
 



Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan