Buka ménu utama

Cacarakan nyaéta salah sahiji aksara anu kungsi dipaké ditatarpasundan. Cacarakan asalna tina aksara Carakan jawa, sanajan sarua tapi tetep aya bédana.Dina cacarakan aksara DA kur aya hiji, kitu ogé jeung aksara TA. Masyarakat umum biasana sok nyebutna aksara sunda HANACARAKA. Aksara cacarakan kaitung lila dipaké ku masyarakat sunda hampir kana 2 abad leuwih,mentakan teu anéh pas nyebut naon aksara sunda masih loba nu ngajawab aksara hanacaraka. Dina cacarakan aya 18 aksara ngalegna, 18 aksara pasangan ngalegna, 7 aksara swara, 7 aksara pasangan swara, jeung rarangkén. Beda jeung aksara sunda baku jaman ayeuna anu panulisan nuturkeun latén, cacarakan masih nuturkeun sasuai swara anu dihasilkeun, contona kecap "panci", atawa "téang" dina panulisan ku cacarakan 2 kecap éta bakalan ditulis "panyci" jeung "teyang". Kitu oge dina spasi, cacarakan teu maké spasi jeung teu nenden pamaéh ditengah kalimah, didinya gunana aksara pasangan.