Jawa Kulon

propinsi di Indonésia
Jawa Kulon
Coat of arms of West Java.svg

Lambang Jawa Kulon
"Gemah Ripah Répéh Rapih"
IndonesiaWestJava.png

Peta lokasi Jawa Kulon
Koordinat
Dasar hukum
Tanggal penting
Ibu kota Bandung
Gubernur Ahmad Heryawan
Lega 34.669,11 km2
Pangeusi 32.000.000 (+/-)
Kapadetan
Kabupatén 17
Kota 9
Kacamatan 558
Kalurahan/Désa 5.778
Suku Suku Sunda, Suku Cirebon, Suku Minangkabau, Suku Baduy Suku Betawi, Suku Melayu, Suku Jawa Banyumasan jeung ampir sakabéh suku bangsa sa-Indonésia.
Ageman Islam (96,51%), Protéstan (1,24%), Katolik (0,70%), Buda (0,24%), Hindu (0,10%).
Basa Basa Indonésia, Basa Sunda, Basa Cirebon, Basa Minangkabau, Basa Jawa dialék Banyumasan, Basa Melayu, Basa Betawi, Basa Melayu dialék Betawi
Zona waktu WIB
Lagu Daérah

Ramatloka resmi: http://www.jabar.go.id

(?)

Jawa Kulon (Basa Indonésia: Jawa Barat [1], disingget jadi "Jabar") nyaéta salah sahiji propinsi di Indonésia. Ayana di beulah kulon pulo Jawa jeung ibukota sarta puseur urban panggedéna nyaéta Bandung, nya kitu sanajan loba padumuk dinu juru kaler propinsi matuh di wewengkon suburban komo nepi ka wewengkon urban anu aya di Jakarta, sanajan kota éta perenahna di luar propinsi administratip. Populasi propinsi ieu aya 46,3 juta (dina 2014) jeung ieu téh propinsi panggegekna di Indonésia.

Wewengkon puseur Bogor, hiji kota di Propinsi Pasundan, mibanda salah sahiji kagegekan populasi anu pangluhurna di sakuliah dunya, mungguh Bekasi jeung Depok pada-pada suburban paling loba katujuh jeung kasapuluh di dunya (Tangerang di Propinsi Banten meungkeut kasalapan); dina 2014 Bekasi mibanda 2.510.951 jeung Depok 1.869.681 jiwa. Sakabéh kota ieu téh suburban nu Jakarta.

Eusi

SajarahÉdit

Laratan arkéologis manusa nu pangkolotna aya di wewengkon nu digali di Anyer (basisir kulon Jawa) jeung bukti budaya metalurgi perunggu jeung beusi anu wayahna téh milénium kahiji masehi. Buktina Kabudayaan prasajarah Buni (lebah Bekasi ayeuna) mangrupa karajinan taneuh anu saterusna dikembangkeun deui ku bukti anu kapanggih ti Anyer nepi ka Cirebon. Artefacts (tanggal ti 400 SM - Maséhi 100)., Saperti peti kadaharan jeung inuman, nu kapanggih lolobana salaku hadiah astana. Aya ogé bukti arkéologis di Lokasi Arkeologi Batujaya ari tanggalna ti abad kadua masehi [rujukan?] Tuluy, nurutkeun Dr Tono Djuwantono, lulugu Badan Arkéologi Bandung, Candi Jiwa di Batujaya, Karawang, Pasundan ogé diwangun kira-kira waktu ieu. [rujukan?]

Salah sahiji bukti pangheubeulna anu dipikanyaho [klarifikasi diperlukeun] nu kacatet sajarah di Indonésia nyaéta tatapakan karajaan Tarumanagara, di mana tujuh batu abad kaopat nu ditulis maké aksara Wengi (dipaké dina jaman Pallawa India) dina basa Sanskerta ngajéntrékeun raraja ti karajaan Tarumanagara. Catetan administrasi Tarumanegara lumangsung nepi ka abad genep, sajaman jeung serangan Sriwijaya, nu dinyatakeun di prasasti Kota Kapur (686 Masehi).

Karajaan Sunda salajengna jadi daya pangereh wewengkon ieu, sakumaha kacatet dina prasasti Kebon Kopi II (Maséhi 932).

Hiji Ulama, Sunan Gunung Jati, ngancik di Cirebon, seja nyebarkeun dunya Islam di kota pagan. Mungguh, Kasultanan Demak di Jawa tengah tumuwuh jadi ancaman saharita pikeun karajaan Sunda. Pikeun ngalawan ancaman eta, Prabu Surawisesa Jayaperkosa nandatanganan hiji jangji (katelahna Pajangjian Luso Sunda) jeung Portugis dina 1512. Bayaranna, Portugis dibéré hiji gentos jang ngawangun bénténg jeung bangsal di tatar ieu, sami ogé bentuk pasatujuan dagang jeung karajaan. pajangjian internasional kahiji antara Sunda jeung Éropa ieu dipieling ku ngarenah tugu batu Padrao di gigireun Walungan Ciliwung dina 1522.

Sanajan pasini jeung Portugis geus dipiadeg, éta teu bisa dilakukeun. Palabuhan Sunda Kalapa ragrag ka satru Kasultanan Demak jeung Kasultanan Cirebon (urut nagara vassal Karajaan Sunda) dina 1524, sanggeus pasukan maranéhanana nu dipingpin Palatehan alias Fadillah Khan ngawasa kota. Dina 1524/1525, pasukan maranéhanana dipingpin Sunan Gunung Jati ogé nyita palabuhan Banten terus ngadegkeun Kasultanan Banten nu sasarengan jeung Kasultanan Demak. Perang antara karajaan Sunda kalawan kasultanan Demak jeung Cirebon hantem keur lima taun nepi ka pajangjian damai anu dirempugan dina 1531 antara Raja Surawisesa jeung Sunan Gunung Jati. Ti 1567 nepi ka 1579, diereh raja pamungkasna Raja Mulya, alias Prabu Surya Kencana, karajaan Sunda nyorang kamunduran, dasarna tina tekenan Kasultanan Banten. Sanggeus 1576, karajaan teu bisa ngajaga puseur dayeuhna di Pakuan Pajajaran (Bogor ayeuna) terus saeutik demi saeutik Kasultanan Banten ngarebut wewengkon urut Karajaan Sunda. Kasultanan Mataram ti Jawa tengah ogé nyita wewengkon Parahyangan, wareh tenggara karajaan.

Dina abad genep belas, pausahaan Walanda jeung British ngadegkeun kapal dagang maranéhanana di Pasundan sanggeus éléhna Kasultanan Banten. Nepi ka tilu ratus taun ka hareup, Propinsi Pasundan labuh dina administrasi Hindia Walanda. Pasundan resmi dinyatakeun minangka propinsi Indonésia taun 1950, ngarujuk kana hiji pernyataan ti Staatsblad nomer 378. Basa 17 Oktober, 2000, salaku bagian ti pulitik desentralisasi nasional, Banten dipisahkeun ti Pasundan tuluy dijieun jadi propinsi anyar.

PamaréntahanÉdit

Saprak gumelarna Kabupatén Bandung Kulon taun 2008,[8] Propinsi Pasundan kabagi kana 9 kota jeung 17 kabupatén. Ieu 26 kota jeung kabupatén tuluy dibagi deui kana 620 kacamatan, nu ngawengku 1,576 kalurahan jeung 4,301 désa. Kabupatén ka-18 ieu dibentuk Oktober 2012 - Kabupatén Pangandaran. - ti satengah kidul Kabupatén Ciamis; tuluy dina 25 Oktober 2013 DPR nyoba mariksa draf hukum ngeunaan ngadegna 57 calon kabupatén (sarta 8 propinsi anyar), kaasup salajengna tilu kabupatén di Tatar Sunda - Garut Kidul, Sukabumi Kaler, jeung Bogor Kulon - tapi tina kabupatén anyar ieu tilunana teu dipintonkeun kapisah dina peta di handap, atawa dina tabél di handap.

Kota jeung Kabupatén di Propinsi Jawa Kulon
  1. Kota

  2. Kota Bekasi
  3. Kota Dépok
  4. Kota Bogor
  5. Kota Sukabumi
  6. Kota Cimahi
  7. Kota Bandung
  8. Kota Tasikmalaya
  9. Kota Banjar
  10. Kota Cirebon
 
Ngaran Puseur Dayeuh Lega
(km2)
Populasi
perkiraan 2005
Populasi
Sénsus 2010
Populasi
perkiraan 2014[2]
Kota Bandung 167,27 2.288.570 2.394.873 2.575.478
Kota Banjar 113,49 162.383 175.157 188.365
Kota Bekasi 206,61 1.993.478 2.334.871 2.510.951
Kota Bogor 118,50 891.467 950.334 1.022.002
Kota Cimahi 39,27 546.879 541.177 581.989
Kota Cirebon 37,36 308.771 296.389 318.741
Kota Dépok 200,29 1.374.903 1.738.570 1.869.681
Kota Sukabumi 48,25 291.277 298.681 321.205
Kota Tasikmalaya 171,61 582.423 635.464 683.386
Kabupatén Bandung Soréang 1.767,96 4.037.274 3.178.543 3.418.246
Kabupatén Bekasi Cikarang Puseur 1.224,88 1.983.815 2.630.401 2.828.767
Kabupatén Bogor Cibinong 2.710,62 3.829.053 4.771.932 5.131.798
Kabupatén Ciamis Ciamis 2.424,71 1.511.942 1.532.504 1.648.075
Kabupatén Cianjur Cianjur 3.840,16 2.079.770 2.171.281 2.335.024
Kabupatén Cirebon Sumber 984,52 2.044.257 2.067.196 2.223.089
Kabupatén Garut Garut 3.074,07 2.196.422 2.404.121 2.585.423
Kabupatén Indramayu Indramayu 2.040,11 1.689.247 1.663.737 1.789.204
Kabupatén Karawang Karawang 1.652,20 1.926.471 2.127.791 2.288.254
Kabupatén Kuningan Kuningan 1.110,56 1.045.691 1.035.589 1.113.686
Kabupatén Majalengka Majalengka 1.204,24 1.167.566 1.166.473 1.254.440
Kabupatén Pangandaran Parigi ** ** ** **
Kabupatén Purwakarta Purwakarta 825,74 753.306 852.521 916.812
Kabupatén Subang Subang 1.893,95 1.380.047 1.465.157 1.575.649
Kabupatén Sukabumi Sukabumi 4.145,70 2.168.892 2.341.409 2.517.982
Kabupatén Sumedang Sumedang 1.518,33 1.014.019 1.093.602 1.176.074
Kabupatén Tasikmalaya Singaparna 2.552,19 1.619.052 1.675.675 1.802.043
Kabupatén Bandung Kulon Ngamprah 1.305,77 * 1.510.284 1.624.179
Jumlah 35.377,76 38.886.975 43.053.732 46.300.543
Catetan

* - populasi taun 2005 téh kaasup dina total pikeun Kabupatén Bandung, nu mana Kabupatén Bandung Kulon bihari jadi bagianana.

** - Inohong pikeun Kabupatén Ciamis kaasup Kabupatén Pangandaran anyar, nu dijieun dina 2012.

Jawa Kulon kungsi dipingpin ku sababaraha gubernur anu baris ditataan saperti di handap ieu:[3]

Gubernur ka- Ngaran Gubernur Mimiti Mingpin Ahir Kapamingpinan
1 KH. Mas Sutardjo 1945 1945
2 Mr. Datuk Djamin 1945 1946
3 Drs. Murdjani 1946 1946
4 R. Mas Sewara 1946 1952
5 Sanusi Hardjadinata 1952 1956
6 Ipik Gandamana 1956 1960
7 Mayjen Mashudi 1960 1970
8 Mayjen Solihin GP 1970 1975
9 Mayjen Aang Kunaefi 1975 1985
10 Mayjen Moh. Jogie SM 1985 1993
11 Mayjen Nuriana 1993 2003
12 Danny Setiawan 2003 2008
13 Ahmad Heryawan, Lc. 2008 Dugi ka kiwari

GéograpiÉdit

Jawa Kulon wawatesan jeung Jakarta sarta Propinsi Banten di kulon, jeung Jawa Tengah di wétan. Ka kalér Laut Jawa, ka kidul Sagara Indonésia. béda jeung propinsi lianna di Indonésia nu puseur dayeuhna aya di wewengkon basisir, ibukota propinsi, Bandung, aya di wewengkon pagunungan di puseur propinsi. Propinsi Banten baheulana bagéan Jawa Kulon, tapi dijadikeun propinsi kapisah taun 2000. Jawa Kulon, di beulah kulon téh pangpadetna katilu di Pulo Jawa, mangrupa imah nu ampir 1 tina 5 urang Indonésia.

Propinsi Jawa Kulon jeung Banten, salaku bagian ti Ali Seuneu Pasipik, boga leuwih loba gunung boh seuneuan boh henteu, ti batan propinsi lianna di Indonésia. Wewengkon pagunungan vulkanik nu lega di tatar Pasundan ieu tradisionalna katelah Parahyangan (ogé katelah Priangan) nu hartina "Pangancikan rahyang (dewa)". Hal ieu dianggap salaku tatar jantung urang Sunda. Titik pangluhurna di Pasundan nyaéta Gunung Ciremai (3,078 méter) nu ngawatesan kabupatén Kuningan jeung Majalengka. Pasundan mibanda lemah vulkanik anu subur. Tatanén, utamana budidaya sangu tuhur tradisional (katelah Huma), geus jadi jalan hirup masarakat Sunda tradisional.

Saprak jaman kolonial VOC jeung Hindia Walanda, Propinsi Pasundan geus dipikawanoh minangka wewengkon pakebonan produktip keur kopi, teh, kina, sarta loba pepelakan dagang séjén. Wewengkon pagunungan Pasundan ogé mangrupa produsen utama angeun jeung tutuwuhan kembangan hias. Situs tropis andika, udara tiis, jeung tetempoan éndah réa ampir sakuliah Jawa Kulon jeung Banten iwal dinu beulah kalér (basisir laut Jawa). Landscape propinsi ieu mangrupa gunung vulkanik, rupa bumi lungkawing, leuweung, gunung, walungan, lahan tatanén subur, sarta palabuhan laut alam. [11]

Ngocor ngaliwatan lelebak Bandung ka kalér nyaéta Walungan Citarum, anu pangpanjangna jeung pangpentingna di propinsi ieu. walungan sapanjang 300 km ieu mangrupa tempat 3 bendungan, nyaéta Cirata Dam, Saguling Dam, jeung Jatiluhur Dam. walungan ieu ema parna ku kokotor industri jeung rumah tangga nepi ka titik nu geus bisa dibilang 'walungan pangkotorna di dunya' ku batur.

Pasundan (sanggeus Banten misah) populasina 35.500.611 (perkiraan taun 2000) jeung legana 34736 Km2.

Pasundan diwatesan ku Jakarta jeung propinsi Banten di beulah kulon, ku Jawa Tengah di beulah wétan. Di beulah kalér Laut Jawa. Di beulah kidul Samudra Hindia. Teu saperti umumna propinsi di Indonésia nu ibukotana di daérah basisir, ibukota Jawa Kulon Bandung ayana di daérah pagunungan sarta daérahna dilingkung ku gunung.

Basa resmi anu digunakeun nyaéta Basa Indonesia, basa séjénna anu loba dipaké nyaéta basa Sunda. Di sawatara wewengkon pakidulan anu deukeut ka wates Jawa Tengah, ngagunakeun basa Jawa. Di wewengkon Cirebon jeung sabudeureunana (Majalengka, Indramayu, Sumber), dipaké dua rupa basa nu nyoko ka basa Sunda jeung basa Jawa.

Gunung Aktif

No Ngaran Gunung Luhurna Gunung (m)
1 Karang 1 778
2 Kiara Brebes-Gagak 1 511
3 Gagak 1 917
4 Perbakti 1 699
5 Salak 2 211
6 Gedé 2 958
7 Patuha 2 434
8 Wayang 2 182
9 Windu 2 054
10 Tangkuban Parahu 2 084
11 Papandayan 2 665
12 Kawah Manuk 1 950
13 Kawah Kamojang 1 730
14 Guntur 2 249
15 Galunggung 2 168
16 Kawah Karah 1 125
17 Ceremai 3 078

ÉkonomiÉdit

Munggaran, ékonomi balaréa Sunda di Pasundan ngandelkeun pisan kana budidaya béas. karajaan kuna nu ngadeg di Pasundan saperti Karajaan Tarumanagara jeung Sunda dipikawanoh ngandelkeun pajeg sangu jeung pangasilan tatanén. Daur hirup urang Sunda buhun téh muterna tara jauh tina daur pamotongan béas. féstival panén béas tradisional saperti Seren Taun téh mangrupa hal penting. Dewi béas kuna, Nyi Pohaci Sanghyang Asri, aya dina budaya Sunda. Sacara tradisional, masarakat Sunda osok maké budidaya pare tuhur (huma). Sanggeus wewengkon Mataram mekar nepi ka tatar Parahiangan mimiti abad ka-17 ngiringan kampanye Sultan Agung narajang Batavia Walanda (ayeuna Jakarta), sawah (budidaya pare baseuh) mimiti diadopsi di lelebak kalér Pasundan. Kabupatén saperti Indramayu, Cirebon, Subang, Karawang jeung Bekasi ayeuna ogé katelah wewengkon konci panghasil sangu. Wewengkon pagunungan Pasundan nyadiakeun angeun, kembang jeung loba ngahasilkeun horticultural pikeun Jakarta jeung Bandung. Pangingonan di Pasundan ngahasilkeun produk cisusu jeung daging.

Jaman kolonialÉdit

Salila Pausahaan Hindia Wetan (VOC) Walanda jeung jaman Hindia Walanda, Propinsi Pasundan labuh dina administrasi Walanda nu puseurna di Batavia. Pamaréntah kolonial Walanda ngawanohkeun pepelakan dagang saperti teh, kopi, jeung kina. Saprak abad ka-18, Pasundan (katelah "De Preanger") dipikawanoh minangka wewengkon pakebonan produktip, sarta jadi pagalo jeung padagangan jeung ekonomi dunya. Palayanan saperti transportasi jeung perbankan disadiakeun pikeun nu boga pakebonan Walanda nu jegud téa. Pasundan dipikawanoh minangka salah sahiji wewengkon anu maju pangheubeulna di Nusantara Indonésia. Dinu mimiti abad 20, pamaréntah kolonial Walanda ngembangkeun infrastructures pikeun tujuan ekonomi, utamana pikeun ngarojong pakebonan Walanda di wewengkon ieu. Jalan jeung rel karéta diwangun pikeun nyambungkeun wewengkon perkebunan leuweung jeung puseur urban saperti Bandung sarta palabuhan Batavia.

Sanggeus kamerdikaanÉdit

Sanggeus kamerdikaan Indonésia dina 1945, Pasundan jadi wewengkon pangrojong Jakarta, ibukota Indonésia. Jakarta angger jadi puseur bisnis jeung pulitik Indonésia. Sababaraha kabupatén jeung kota di Pasundan saperti Bogor, Bekasi jeung Depok dimekarkeun minangka ngarojong wewengkon Jakarta jeung ngabentuk wewengkon Jakarta Raya atawa Jabodetabek (Jakarta, Bogor, Depok, Tanggerang jeung Bekasi). Wewengkon kalér Pasundan geus jadi wewengkon industri utama. Wewengkon saperti Bekasi, Cikarang jeung Karawang diaplak ku pabrik jeung industri. Wewengkon dina jeung sakuriling Bandung ogé dikembangkeun jadi wewengkon industri.

WisataÉdit

Rahayu ku kaendahan alami jeung budaya anu beunghar, pariwisata ogé mangrupa industri penting di Pasundan. Wewengkon Puncak jeung Bandung geus lila dipikawanoh salaku tujuan tungtung minggu populér pikeun urang Jakarta. Ayeuna Bandung gé geus dikembangkeun jadi tujuan balanja anu srimanganti jeung narecis, popular teu saukur antara urang Indonésia utamana Jakarta, tapi ogé tujuan balanja populér pikeun wargi Malaysia jeung Singapur. Kota basisir kuno Cirebon ogé populér salaku tujuan pariwisata budaya saprak kota éta mibanda sababaraha keraton sarta loba lokasi sajarah saperti Guha Sunyaragi. Tujuan pariwisata populér séjén di antarana Kebon Raya Bogor, Taman Safari Indonésia, Tangkuban Parahu crater, Cai panas Ciater, Kawah Bodas crater kiduleun Bandung, Basisir Pangandaran, sarta sagala rupa resorts gunung di Cianjur, Garut, Tasikmalaya, jeung Kuningan.

Démografi jeung basaÉdit

Taun Populasi  %±
1971 21.623.529
1980 27.453.525 27.0%
1990 35.384.352 28.9%
1995 39.206.787 10.8%
2000 35.729.537 −8.9%
2010 43.053.732 20.5%
2014 46.300.543 7.5%
2000 Census decline due to Banten split. Source: Statistics Indonesia 2010, Ministry of Health 2014 Estimate[4]

Pasundan mangrupa lemah cai tulen urang Sunda anu ngabentuk grup étnis panglobana di Pasundan, dituturkeun ku urang Jawa anu pindah ka propinsi ieu sababaraha abad ka tukang. Saprak Jakarta jeung wewengkon sakurilingna, kaasup ogé Pasundan, ngajadi puseur bisnis jeung puseur pulitik Indonésia, propinsi ieu mincut rupa-rupa jalma ti sakuliah Indonésia. Matakna pribumi Indonésia nu séjén saperti étnis Minangkabau, Batak, Malayu, Madura, Bali, Ambon jeung loba urang Indonésia séjén anu pindah kadieu jeung matuh di kota Jawa Kulon ogé bisa gampang kapanggih. wewengkon urban Pasundan ogé boga populasi signifikan urang Cina Indonésia.

Populasi Pasundan ieu nunda di 43.054.000 dina pertengahan 2010 antukna propinsi panggegekna Indonésia, imah nu 18% tina total nasional di 1,8% tina lelemah nasional. [12] Kumisan ti daérah husus Jakarta, mangrupa propinsi pangpadetna di nagara ieu kalawan rata-rata 1.236 urang per km² (data 2010). Laju pertumbuhan populasi kacatet dina sapuluh taun 2010 ieu 1.9%, [13]

Iwal basa Indonésia, basa nasional resmi nagara, basa lian nu loba dipaké di propinsi ieu nyaéta Basa Sunda. Dina sawatara wewengkon lebah wates kidul jeung Propinsi Jawa Tengah, basa Jawa ogé diucapkeun. Basa utama nu dipaké di Cirebon sarta wewengkon di deukeutna (Majalengka, Indramayu, Sumber) nyaéta basa Cirebon, dialek basa Jawa jeung pangaruh Sunda. [14] Basa Indonésia loba diucapkeun salaku basa kadua.

BudayaÉdit

Urang Sunda babagi Pulo Jawa jeung urang Jawa, sarta utamana ngancik di Pasundan. Sanajan urang Sunda hirup sapulo jeung urang Jawa, budaya maranéhanana téh béda, tuluy maranehna ogé nganggap maranehna aya di wewengkon budaya kapisah nu disebut Pasundan atawa Tatar Sunda. Lamun aya nu pindah ti Propinsi Pasundan ka Propinsi Jawa Tengah atawa Wetan hartina bisa disebut pindah ti Sunda ka dunya Jawa. Bandung, ibu kota Pasundan, dianggap salaku puseur budaya urang Sunda. Loba Kasenian pribumi Sunda anu dikembangkeun di kota ieu. Propinsi deukeutna Banten, nu ieu baheulana bagéan Pasundan saméméh jadi propinsi sorangan, sami ogé dianggap bagéan ti Pasundan.

MusikÉdit

GamelanÉdit

Kasenian musik Sunda, mangrupa ekspresi tina émosi budaya Sunda, express lemesna jeung lungguh Sunda. orchestra Degung diwangun ku gamelan Sunda.

Iwal bentuk Sunda tina gamelan di Parahyangan, wewengkon Cirebon ngukut tradisi musik anu béda. Di antara sababaraha gamelan ensembles Cirebon dua nu pangmindengna kadéngé nyaéta gamelan pelog (a non-equidistant sistim tuning heptatonic) sarta gamelan Prawa (a semi-equidistant pentatonik sistim tuning). Gamelan pelog tradisionalna ditangtayungan pikeun Tayuban, Wayang Cepak, jeung ngadengekeun jeung musik ibing Keraton di Cirebon. Mungguhing gamelan Prawa ieu tradisional ditangtayungan pikeun Wayang Purwa.

Cirebon ogé ngukut ensembles gamelan husus di antarana: Sekaten, nu diputer di Keraton pikeun nyirian waktos penting dina Kalénder Islam. Denggung, ogé ensemble Keraton nu dipercaya boga sajumlah "kakuatan lembut". Sarta Renteng, hiji ensemble anu kapanggih boh Cirebon jeung Parahyangan anu dipikawanoh ku gaya maén tarik jeung energetic.

Kacapi sulingÉdit

Tembang Sunda mangrupa genre musik vokal Sunda dipirig ku ensemble pati dua kacapi jeung suling. Tembang hartina lagu atawa sajak jeung Sunda mangrupa susunan géografis, sajarah, budaya nu nyirian bumi nu masarakat Sunda Indonésia. Musik jeung puisi tembang Sunda pakait raket jeung Parahyangan (hartina nu pangancikan rahyang), dataran luhur nu ngabagi bagian tengah jeung kidul Sunda. Kaendahan alam Parahiangan, hiji wewengkon tatanén subur dikurilingan ku gunung, lemesna jeung lungguh Sunda téh ngeunteung dina loba tembang Sunda. [15]

Kacapi suling téh tembang Sunda tanpa vokal.

Tarawangsa nyaéta seni populér pituin anu dilakonan dina ensemble nu diwangun ku tarawangsa (a biola kalawan pin ahir) jeung jéntréng (sajenis zither tujuh senar). éta dipirig ku ibing rusiah nu disebut jéntréng. Ibing mangrupa bagian tina ritual ngagungkeun Dewi Pare Sri. upacara ieu pakait jeung ritual sukur patali jeung panén béas. Tarawangsa ogé bisa dianggap pikeun ngajadikeun cageur atawa komo keur hiburan tulen.

AwiÉdit

Tilu tipe utama ensembles awi Sunda nyaéta angklung, calung, sarta arumba. Ciri pasti unggal ensemble mangrupa-rupa nurutkeun kana konteks, instrumén nu patali, jeung popularitas relatifna.

Angklung téh istilah generik pikeun sét katala, rattles awi shaken. Angklung diwangun ku pigura kana nu ngagantung sababaraha tebih béda awi kerung. Angklung nu diputer kawas handbells, jeung unggal alat diputer ka catetan béda. rattles Angklung nu dimaénkeun di pola interlocking, biasana jeung ngan hiji atawa dua instrumén dimaénkeun per jalma. ensemble Nu dipaké dina processions Sunda, sakapeung jeung trance atawa kaulinan akrobat. Dijalankeun dina ritual kahirupan-siklus I jeung féasts (hajat), angklung dipercaya pikeun ngajaga kasaimbangan jeung harmoni di kampung. Dina nitis anak paling modérn, angklung anu dipigawé di sakola salaku bantuan ka diajar ngeunaan musik.

Nu Angklung meunang perhatian leuwih internasional lamun Daeng Soetigna, ti Bandung, Jawa Kulon, dimekarkeun nu notations angklung teu ngan pikeun muterkeunana pelog tradisional atawa skala sléndro, tapi ogé skala diatonic dina 1938. Saprak harita, angklung mindeng diputer bareng jeung instrumen musik kulon séjén dina orchestra. Salah sahiji pintonan well-dipikawanoh munggaran angklung dina orchestra ieu salila Konférénsi Bandung dina 1955.

Kawas maranéhanana di angklung, instrumén nu ensemble calung anu tina awi, tapi unggal diwangun ku sababaraha tabung béda katala tetep onto sapotong awi; pamuter nu nahan alat dina leungeun kénca sarta panarajangan éta jeung béater diayakeun di katuhu-Na. calung pangluhurna-pitched mibanda jumlah gréatest tina tabung jeung aktivitas musik densest; ka sahandapeun-pitched, jeung dua tabung, boga saeutikna. Calung ieu ampir sok patali jeung humor éarthy, sarta dicoo ku lalaki.

Arumba nujul kana susunan xylophones awi diatonically katala, mindeng dicoo ku awewe. Hal ieu remen ngagabung ku instrumen modérn, kaasup set kendang, gitar listrik, bass, jeung kibor.

WayangÉdit

Wayang golek mangrupa bentuk tradisional padalangan ti Sunda. Jiga wayang kulit kalangkang nu leuwih dipikawanoh (wayang kulit) nu kapanggih di sesa Jawa jeung Bali, wayang golék dijieun tina kai sarta tilu dimensi, lain dua dimensi. Maranehna maké tangkal cau nu di mana dalangna nangtung, tukangeun hiji dalang dibarengan ku orchestra gamelanna nepi ka 20 musisi. gamelan ngagunakeun skala lima not sabalikna skala tujuh not dunya kulon. Musisina dipandu ku drummer, anu dina gilirannana ieu dipandu ku sinyal ti dalang béré pikeun ngarobah wanda atawa Pace nu diperlukeun. Wayang golék dipaké ku urang Sunda pikeun nyaritakeun sandiwara epik "mahabarata" sarta rupa-rupa tipe sandiwara moral séjén.

IbingÉdit

Artikel utami: Ibing Sunda

Ibing Sunda nembongkeun pangaruh rupa-rupa golongan nu geus badagang sarta matuh di wewengkon ieu mangabad-abad, tapi angger uniquely has, jeung variasina ti anggun ka pola dinamis syncopated drumming, gancang flicks pigeulang, gerakan hip sensual, sarta taktak gancang sareng watak teu jeung anggahotana isolations. Meureun Jaipongan téh ibing tradisional nu pang populerna di antara urang Sunda. Hal ieu bisa dipigawé sorangan, dina grup, atawa duaan. Ibing Merak nyaéta ibing awewe diideuan ku oyagna merak sarta buluna dicampurkeun jeung gerakan klasik ibing Sunda. Ibing Merak ngalambangkeun kaéndahan alam.

Carita legéndaÉdit

Aya carita jeung folktales ditulis ti carita Pantun Sunda[16] di antara folktale jeung carita dipikawanoh nyaéta:

  • Mundinglaya Dikusumah, anu ngabejaan Mundinglaya ngadatangan Jabaning Langit pikeun manggihan Layang Salaka Domas. Ieu téh carita simbolis tina Surawisesa ngadatangan Malaka pikeun nyieun perjangjian karapihan jeung Portugis saméméh 1522.
  • Lutung Kasarung, ngabejaan kahirupan hiji putri geulis, dina jaman karajaan Pasir Batang, hiji vassal karajaan Sunda. Manéhna nagenan kajahatan tetehna anu rék ngarebut hakna katuhu minangka ratu.[17]
  • Ciung Wanara, ngabejaan gelut antara dua pangéran karajaan Sunda sarta sajarah walungan Cipamali (ayeuna walungan Brebes) salaku wates antara Sunda jeung Jawa.
  • Sangkuriang, nu ngabejaan carita création Gunung Tangkuban Parahu jeung dano kuna Bandung. [18]

SastraÉdit

Pustaka Sunda kuna, di antarana nyaéta:

  • Bujangga Manik, nu ditulis di 29 daun lontar sarta diteundeun di Perpustakaan Bodleian di Oxford saprak 1627, nyebutkeun leuwih ti 450 ngaran tempat, wewengkon, walungan jeung gunung nu aya di Pulo Jawa, pulo Bali sarta pulo Sumatra[19]
  • Carita Parahyangan, nétélakeun raraja Sunda sarta karajaan saacan jaman Islam. [19]
  • Siksakandang Karesian, nyadiakeun pamaca jeung sagala rupa aturan agama jeung moralistic, resep jeung palajaran. [19]

Indéks Pangwangunan ManusaÉdit

Kota jeung kabupatén di Jawa Kulon boga peunteun Indéks Pangwangunan Manusa (Human Development Index, HDI) panengah jeung luhur.

    HDI (data 2014)[5] Kota Sabanding (Data UNDP 2014)
Pangwangunan manusa luhur
1 Kota Bandung 0.789 Citakan:Country data Bahama
2 Kota Bekasi 0.788   Kazakhstan
3 Kota Dépok 0.785 Citakan:Country data Barbados
4 Kota Cimahi 0.760   Turki
5 Kota Bogor 0.731 Citakan:Country data Ekuador
6 Kota Cirebon 0.729 Citakan:Country data Saint Lucia
7 Kota Sukabumi 0.711 World
8 Kabupatén Bekasi 0.705 Citakan:Country data Maldives
Pangwangunan manusa panengah
9 Kabupatén Bandung 0.690   Mesir
10 Kota Tasikmalaya 0.690   Mesir
- Jawa Kulon 0.688
11 Kabupatén Sumedang 0.687   Turkménistan
-   Indonésia 0.684
12 Kota Banjar 0.683   Gabon
13 Kabupatén Ciamis 0.676   Paléstina
14 Kabupatén Bogor 0.673   Uzbekistan
15 Kabupatén Purwakarta 0.673   Uzbekistan
16 Kabupatén Karawang 0.670 Citakan:Country data Filipina
17 Kabupatén Kuningan 0.666 Citakan:Country data El Salvador
18 Kabupatén Subang 0.658   Kyrgyzstan
19 Kabupatén Cirebon 0.655   Kyrgyzstan
20 Kabupatén Pangandaran 0.652   Irak
21 Kabupatén Bandung Kulon 0.642 Citakan:Country data Mikronésia
22 Kabupatén Majalengka 0.640 Citakan:Country data Mikronésia
23 Kabupatén Sukabumi 0.640 Citakan:Country data Mikronésia
24 Kabupatén Indramayu 0.635   Guyana
25 Kabupatén Tasikmalaya 0.627 Citakan:Country data Guatemala
26 Kabupatén Garut 0.622   Tajikistan
27 Kabupatén Cianjur 0.620   Tajikistan

Lambang DaérahÉdit

Saméméh lambang propinsi anu kiwari dipaké, dina kaping 7 Séptémber 1928, propinsi Pasundan geus boga logo nu dijeun ku bangsa walanda. Lambangna saperti ieu di handap:

Lambang nu kiwari dipaké propinsi Pasundan bisa dibagi ku tilu bagéan nyaéta:

  • Motto Juang
  • Struktur Lambang
  • Instrumén Lambang

Motto JuangÉdit

Motto juang atawa jargon di lambang propinsi Pasundan kasusun ku opat kecap nyaéta Gemah Ripah Répéh Rapih. Gemah Ripah Répéh Rapih sorangan nyaéta piwuruk Sunda baheula nu ngébréhkeun yén Pasundan nu beunghar sarta dicicingan ku masarakat nu rukun kalawan damai.

Struktur LambangÉdit

Struktur lambang propinsi Pasundan disawang minangka wangun buleudna endog anu di tilik minangka taméng nu dipaké ku laskar atawa prajurit karajaan zaman baheula.

Instrumén LambangÉdit

Instrumén dina lambang propinsi Pasundan kawengku ku tujuh instrumén nyaéta:

  1. Kujang minangka pakarang urang Sunda ogé minangka alat béla diri.
  2. Paré minangka bahan dahareun masarakat Pasundan ogé nyimbolkeun pangan jeung jumlah paré 17 nyimbolkeun kaping 17 ti kaping kamerdikaan Indonésia.
  3. Kapas nyimbolkeun sandang sarta jumlahna dalapan nyimbolkeun bulan ka dalapan tina kaping kamerdikaan.
  4. Gunung nyimbolkeun struktur wewengkon Pasundan lolobana pagunungan.
  5. Walungan jeung Saluran Cai nyimbolkeun walungan, terusan jeung saluran cai nu loba di Pasundan.
  6. Sawah jeung Pangebonan nyimbolkeun legana lahan pasawahan jeung pangebonan (di bagéan kidul jeung tengah) di Pasundan.
  7. DAM minangka hiji prioritas nu keur dimekarkeun sarta dijadikeun perhatian husus di wewengkon Pasundan ngémut yén Pasundan minangka wewengkon agraris.

AtikanÉdit

Program wajib diajar genep taun jeung salapan taun, Gerakan Nasional Orang Tua Asuh (GNOTA) sarta sababaraha program pangrojong séjénna nyaéta bagéan ti usaha pamaréntah Jawa Kulon pikeun sagancangna ngaronjatkeun kualitas sumber daya manusa (SDM), nu dina ahirna bisa nyiptakeun SDM nu masagi sarta bisa nuturkeun jaman nu beuki modérn. Ayana SDM nu boga kualitas nyaéta salah sahiji faktor utama suksésna pangwangunan hiji wewengkon.

Sahenteuna aya 18 paguron luhur negeri nu perenahna di Jawa Kulon, nyaéta:

No Ngaran Paguron Luhur Wewengkon
1 Politéknik Negeri Bandung Bandung
2 Institut Seni Budaya Indonésia Bandung
3 IAIN syékh Nurjati Cirebon
4 Sekolah Tinggi Kesejahteraan Sosial Bandung
5 Politéknik Manufaktur Bandung Bandung
6 Universitas Padjajaran Bandung
7 Universitas Pendidikan Indonésia Bandung
8 Departemen Ilmu Tanah dan Suberdaya Lahan IPB Bogor
9 Institut Pertanian Bogor Bogor
10 Universitas Siliwangi Tasikmalaya
11 UIN Sunan Gunung Djati Bandung
12 Institut Téknologi Bandung Bandung
13 Universitas Indonésia Dépok
14 Politéknik Negeri Jakarta Dépok
15 Institut Pemerintahan Dalam Negeri Sumedang
16 Sekolah Tinggi Pariwisata Bandung Bandung
17 Sekolah Tinggi Tekstil Bandung
18 Sekolah Tinggi Transportasi Darat Bekasi

Dina taun akademik 2013/2014 jumlah mahasiswa di ITB nyaéta 14.506 jeung di UPI 17.967 urang. jumlah PTS di wewengkon kopertis wilayah IV Pasundan numutkeun wangun universitas aya 43, institut 6, sakola luhur 191, akademi 109 jeung politéknik 27.

Sumber daya alamÉdit

Dumasar kana data ti Girang Serat Nagara Indonésia, lega sawah di Propinsi Jawa Kulon, aya 9.488.623 km nu ngahasilkeun 9.418.882 ton paré taun 2006, nu diwangun ku 9.103.800 ton huma paré jeung 315.082 ton sawah keur pertanian paré. Panghasilan palawija (kadaharan salian béas), nepi 2.044.674 ton jeung produktivitasna 179,28 kuintal per ha. Tapi, lebar tutuwuhan widest nu pikeun komoditi jagong ngahontal 148.505 ha, Propinsi Pasundan ogé ngahasilkeun hortikultura anu diwangun ku 2.938.624 ton angeun, 3.193.744 ton bungbuahan, jeung 159.871 ton tutuwuhan ubar/ bio Farmakologi.

Leuwung di Pasundan ngeusi 764,387.59 ha atawa 20,62% tina ukuran total propinsi. Ieu kawengku leuweung produktif 362,980.40 ha (9.79%), leuweung nu ditangtayungan 228,727.11 ha (6.17%), sarta leuweung konservasi 172.680 ha (4.63%). leuweung bakau ngahontal 40,129.89 ha, sarta sumebar di 10 kabupatén di mana aya basisir. Sagedéngeun ti eta, aya ogé leuweung séjén ditangtayungan kira-kira 32,313.59 ha diatur ku Perum Perhutani Unit III Pasundan jeung Banten.

Bahan baku alamiÉdit

Daérah perkebunanÉdit

  • Karét
    • Ciamis
    • Tasikmalaya
  • Kalapa
    • Tasikmalaya
  • Entéh
    • Cikalong Wétan (Bandung Kulon)
    • Ciwidey (Bandung)
    • Gunung Mas (Bogor)
    • Rancabali (Bandung)
    • Subang
    • Sukawarna (Bandung Kulon)

Sababaraha bendungan keur kaperluan pembangkit listrikÉdit

PariwisataÉdit

Wisata alamÉdit

Wisata budayaÉdit

Wisata modérenÉdit

  • Pangandaran Waterpark, kabupatén Ciamis
  • The Jungle Waterpark, kota Bogor
  • Waterboom Lippo Cikarang, kabupatén Bekasi

Wisata rohaniÉdit

RéferénsiÉdit

  1. R.A Danadibrata. Bandung. Kiblat. Kaca: 508.
  2. Estimasi Penduduk Menurut Umur Tunggal Dan Jenis Kelamin Menurut Kabupaten/Kota Tahun 2014.
  3. Gayo, Iwan. 2002. Buku Pintar (Seri Junior). Jakarta: Upaya Warga Negara
  4. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama depkes.go.id
  5. Citakan:Id icon IPM Metode Baru Provinsi Jawa Barat dan Kabupaten/Kota Tahun 2010-2014

Tumbu kaluarÉdit