Buka ménu utama

Daptar Juara Dunya Motor 500cc/MotoGP

A man wearing a white leather top with writing on it. His arms are crossed and there is a man standing in front to his left.
Giacomo Agostini, anu meunang rékor dalapan kali Kajuaraan Dunya 500cc.

Balap motor Grand Prix nyaéta kajuaraan balap motor utama, nu geus dibagi jadi tilu kelas saprak 1997: 125cc, 250cc jeung MotoGP. Kelas nu geus dieureunkeun nyaéta 350cc, 50cc / 80cc sarta Motor gandengan.[1] Kelas utama nyaéta MotoGP, nu saméméhna katelah minangka kelas 500cc.[1] Kajuaraan Dunya balap jalan aspal Grand Prix diadegkeun dina taun 1949 ku badan pangalola olahraga, nyaéta Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM), sarta nyaéta balap motor Kejuaraan Dunia nu pangkolotna nu pernah aya.[2] Motor nu digunakeun di MotoGP nyaéta tujuan nu diwangun pikeun olahraga, sarta teu bisa dibeuli ku masyarakat umum sabab teu meunang dipaké di jalam umum.[2] Di tengah-tengah taun 1970-an nepi ka 2002, kelas atas balap GP diwenangkeun 500cc kalayan maksimal opat séher, teu paduli naha mesin éta 2 tak atawa 4 tak.[2] Parobahan paraturan diwanohkeun dina taun 2002, pikeun ngagampilkeun pantahapan mesin 2 tak.[3]

Satiap usum ngawengku 12 nepi ka 18 Grands Prix nu direbutkeun di sirkuit katutup, sabalikna jalan umum. Hasil peunteun dina kajadian ieu diitung kalayan purah balap sarta konstruktor kajuaraan dunya. kajuaraan purah balap jeung konstruktor nyaéta kajuaraan nu misahtap dumasar kana sistim peunteun nu sarua. Jumlah peunteun nu dibikeun dina ahir satiap balapan ka 15 purah balap kualifikasi pangluhurna dumasar kana posisi maranéhna anggeus balapan. Peunteun ditarima ku masing-masing purah baqlap nu anggeus balapan, ti posisi ka 1 nepi ka 15: 25, 20, 16, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Sacara historis, aya sababaraha sistim peunteun.[4] Hasil ti sakabéh Grand Prix mangsa ieu diitung kalayan kajuaraan; Di mangsa katukang, ngan sajumlah hasil nu diitung..[5]

Giacomo Agostini geus meunang sababaraha kali kejuaraan, dalapan kali, kaasup rékor tujuh kali juara ti 1966 nepi ka 1972. Marc Márquez nyaéta nu pangngorana nu meunang kajuaraan; manéhna 20 taun sarta 266 poé nalika manéhna ngahontal juara taun 2013.[6] Purah balap urang Italia panglobana nu meunang kajuaraan; genep pura balap geus meunang total dua puluh kajuaraan. Purah balap ti Britania Raya geus meunang kadua panglobana; genep pura balap geus meunang total tujuh kajuaraan. Purah balap ti Amérika geus meunang katilu panglobana, Tujuh purah balap geus meunang total lima belas kajuaraan.[7] Leslie Graham meunang kajuaraan nu mimiti taun 1949. Marc Márquez ti tim Honda nu nyekel gelar juara ayeuna.[8]

Eusi

JuaraÉdit

Katerangan
  Juara ogé meunang Kajuaraan 350cc dina usum éta
* Juara ogé meunang Kajuaraan 250cc dina usum éta
&
Nunjukkeun informasi teu aya
  • Kolom "Usum" nujul kana usum kompetisi dilaksanakeun, sarta wikilinks ka artikel ngeunaan usum éta.
  • Kolom "Margin" nujul kana margin peunteun di mana nu meunang ngéléhkeun runner-up..

Kalayan usumÉdit

Juara 500cc/MotoGP
Usum Nagara Purah Balap Konstruktor Grand Prix Pole Meunang Podium Lap panggancangna Peunteun Marjin
1949   United Kingdom Graham, LeslieLeslie Graham AJS 5 &
2 3 3 30 2
1950   Italia Masetti, UmbertoUmberto Masetti Gilera 6 &
2 4 1 28 1
1951   United Kingdom Duke, GeoffGeoff Duke  Norton 8 &
4 4 2 35 4
1952   Italia Masetti, UmbertoUmberto Masetti Gilera 8 &
2 4 2 28 3
1953   United Kingdom Duke, GeoffGeoff Duke Gilera 9 &
4 5 1 38 14
1954   United Kingdom Duke, GeoffGeoff Duke Gilera 9 &
5 6 4 40 20
1955   United Kingdom Duke, GeoffGeoff Duke Gilera 8 &
4 5 6 36 6
1956   United Kingdom Surtees, JohnJohn Surtees MV Agusta 6 &
3 3 2 24 8
1957   Italia Liberati, LiberoLibero Liberati Gilera 6 &
4 5 1 32 12
1958   United Kingdom Surtees, JohnJohn Surtees MV Agusta 7 &
6 6 5 32 12
1959   United Kingdom Surtees, JohnJohn Surtees MV Agusta 8 &
7 7 6 32 10
1960   United Kingdom Surtees, JohnJohn Surtees MV Agusta 7 &
5 6 6 46 20
1961   Rhodesia and Nyasaland Hocking, GaryGary Hocking  MV Agusta 10 &
7 7 9 48 8
1962   United Kingdom Hailwood, MikeMike Hailwood MV Agusta 8 &
5 5 4 40 11
1963   United Kingdom Hailwood, MikeMike Hailwood MV Agusta 8 &
7 7 7 40 19
1964   United Kingdom Hailwood, MikeMike Hailwood MV Agusta 9 &
7 7 6 40 15
1965   United Kingdom Hailwood, MikeMike Hailwood MV Agusta 10 &
8 8 8 48 20
1966   Italia Agostini, GiacomoGiacomo Agostini MV Agusta 9 &
3 8 2 36 6
1967   Italia Agostini, GiacomoGiacomo Agostini MV Agusta 10 &
5 8 4 46 0
1968   Italia Agostini, GiacomoGiacomo Agostini MV Agusta 10 &
10 10 10 48 14
1969   Italia Agostini, GiacomoGiacomo Agostini MV Agusta 12 &
10 10 10 105 58
1970   Italia Agostini, GiacomoGiacomo Agostini MV Agusta 11 &
10 10 9 90 28
1971   Italia Agostini, GiacomoGiacomo Agostini MV Agusta 11 &
8 8 9 90 32
1972   Italia Agostini, GiacomoGiacomo Agostini MV Agusta 13 &
11 11 12 105 19
1973   United Kingdom Read, PhilPhil Read MV Agusta 11 &
4 8 1 84 20
1974   United Kingdom Read, PhilPhil Read MV Agusta 10 4 4 7 1 82 13
1975   Italia Agostini, GiacomoGiacomo Agostini Yamaha 10 2 4 6 4 84 8
1976   United Kingdom Sheene, BarryBarry Sheene Suzuki 10 4 5 6 3 72 24
1977   United Kingdom Sheene, BarryBarry Sheene Suzuki 10 7 6 7 6 107 27
1978   Amérika Sarikat Roberts, KennyKenny Roberts Yamaha 11 2 4 7 6 110 10
1979   Amérika Sarikat Roberts, KennyKenny Roberts Yamaha 12 5 5 7 4 113 24
1980   Amérika Sarikat Roberts, KennyKenny Roberts Yamaha 8 2 3 6 4 87 15
1981   Italia Lucchinelli, MarcoMarco Lucchinelli Suzuki 11 7 5 6 5 105 11
1982   Italia Uncini, FrancoFranco Uncini Suzuki 12 1 5 7 1 103 27
1983   Amérika Sarikat Spencer, FreddieFreddie Spencer Honda 12 6 6 10 3 144 2
1984   Amérika Sarikat Lawson, EddieEddie Lawson Yamaha 12 2 4 9 3 142 31
1985   Amérika Sarikat Spencer, FreddieFreddie Spencer* Honda 12 10 7 10 6 141 8
1986   Amérika Sarikat Lawson, EddieEddie Lawson Yamaha 11 7 7 10 6 139 22
1987   Australia Gardner, WayneWayne Gardner Honda 15 10 7 11 8 178 20
1988   Amérika Sarikat Lawson, EddieEddie Lawson Yamaha 15 2 7 12 5 252 23
1989   Amérika Sarikat Lawson, EddieEddie Lawson Honda 15 1 4 13 3 228 17.5
1990   Amérika Sarikat Rainey, WayneWayne Rainey Yamaha 15 3 7 14 6 255 67
1991   Amérika Sarikat Rainey, WayneWayne Rainey Yamaha 15 6 6 13 8 233 9
1992   Amérika Sarikat Rainey, WayneWayne Rainey Yamaha 13 0 3 8 3 140 4
1993   Amérika Sarikat Schwantz, KevinKevin Schwantz Suzuki 14 6 4 11 2 248 34
1994   Australia Doohan, MickMick Doohan Honda 14 6 9 14 7 317 143
1995   Australia Doohan, MickMick Doohan Honda 13 9 7 10 7 248 33
1996   Australia Doohan, MickMick Doohan Honda 15 8 8 12 4 309 64
1997   Australia Doohan, MickMick Doohan Honda 15 12 12 14 11 340 143
1998   Australia Doohan, MickMick Doohan Honda 14 8 8 11 3 260 52
1999   Spanyol Crivillé, ÀlexÀlex Crivillé Honda 16 2 6 10 2 267 57
2000   Amérika Sarikat Roberts, Jr., KennyKenny Roberts, Jr. Suzuki 16 4 4 9 3 258 49
2001   Italia Rossi, ValentinoValentino Rossi Honda 15 4 11 13 10 325 106
2002   Italia Rossi, ValentinoValentino Rossi Honda 15 7 11 15 9 355 140
2003   Italia Rossi, ValentinoValentino Rossi Honda 16 9 9 16 12 357 80
2004   Italia Rossi, ValentinoValentino Rossi Yamaha 16 5 9 11 3 304 47
2005   Italia Rossi, ValentinoValentino Rossi Yamaha 17 5 11 16 6 367 147
2006   Amérika Sarikat Hayden, NickyNicky Hayden Honda 17 1 2 10 2 252 5
2007   Australia Stoner, CaseyCasey Stoner Ducati 18 4 10 14 6 367 125
2008   Italia Rossi, ValentinoValentino Rossi Yamaha 18 2 9 16 6 373 93
2009   Italia Rossi, ValentinoValentino Rossi Yamaha 17 7 6 13 6 306 45
2010   Spanyol Lorenzo, JorgeJorge Lorenzo Yamaha 18 7 9 16 4 383 138
2011   Australia Stoner, CaseyCasey Stoner Honda 17 12 10 16 7 350 90
2012   Spanyol Lorenzo, JorgeJorge Lorenzo Yamaha 18 7 6 16 5 350 18
2013   Spanyol Márquez, MarcMarc Márquez Honda 18 9 6 16 11 334 4
2014   Spanyol Márquez, MarcMarc Márquez Honda 18 13 13 14 12 362 67
2015   Spanyol Lorenzo, JorgeJorge Lorenzo Yamaha 18 5 7 13 6 330 5
2016   Spanyol Márquez, MarcMarc Márquez Honda 18 7 5 12 4 298 49

Sababaraha juaraÉdit

Sababaraha kali juara 500cc/MotoGP
Purah Balap Total Usum
  Agostini, GiacomoGiacomo Agostini 8 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1975
  Rossi, ValentinoValentino Rossi 7 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009
  Doohan, MickMick Doohan 5 1994, 1995, 1996, 1997, 1998
  Duke, GeoffGeoff Duke 4 1951, 1953, 1954, 1955
  Surtees, JohnJohn Surtees 4 1956, 1958, 1959, 1960
  Hailwood, MikeMike Hailwood 4 1962, 1963, 1964, 1965
  Lawson, EddieEddie Lawson 4 1984, 1986, 1988, 1989
  Roberts, KennyKenny Roberts 3 1978, 1979, 1980
  Rainey, WayneWayne Rainey 3 1990, 1991, 1992
  Lorenzo, JorgeJorge Lorenzo 3 2010, 2012, 2015
  Márquez, MarcMarc Márquez 3 2013, 2014, 2016
  Masetti, UmbertoUmberto Masetti 2 1950, 1952
  Read, PhilPhil Read 2 1973, 1974
  Sheene, BarryBarry Sheene 2 1976, 1977
  Spencer, FreddieFreddie Spencer 2 1983, 1985
  Stoner, CaseyCasey Stoner 2 2007, 2011
  • Kandel nandakeun purah balap nu aktip.

Kalayan konstruktorÉdit

Juara Konstruktor 500cc/MotoGP
Konstruktor Total
  MV Agusta 18
  Honda 22
  Yamaha 17
  Suzuki 6
  Gilera 6
  Norton 1
  AJS 1
  Ducati 1

Kalayan KabangsaanÉdit

Juara 500cc/MotoGP Kalayan Kabangsaan
Nagara Purah Balap Total
  Italia 6 20
  United Kingdom 6 17
  Amérika Sarikat 7 15
  Australia 3 8
  Spanyol 3 7
  Rhodesia and Nyasaland 1 1

Dicutat tinaÉdit

Bibliograpi

  • Marshall, Anne (1997). Guinness Book of Knowledge. Guinness Publishing. ISBN 0-85112-046-6. 

Umum

  • "Winners". MotoGP. Diakses tanggal 7 May 2011. 

Spésifik

  1. a b Marshall 1997, p. 289
  2. a b c "Basics". MotoGP. Diakses tanggal 3 February 2012. 
  3. "Bikes". MotoGP. Diakses tanggal 3 February 2012. 
  4. "FIM Road Racing World Championship Grand Prix Regulations 2009" (PDF). Fédération Internationale de Motocyclisme. 31 January 2009. p. 44. Diakses tanggal 2 September 2009. 
  5. "Key Rules". MotoGP. Diakses tanggal 3 February 2012. 
  6. "Freddie Spencer". AMA Motorcycle Hall of Fame. Diakses tanggal 9 January 2012. 
  7. "America's winning heritage in MotoGP". MotoGP. Diakses tanggal 11 December 2008. 
  8. Rostance, Tom (Citakan:ISO date/en). "Jorge Lorenzo cruises to title as Stoner wins Australian GP". BBC Sport. http://www.bbc.co.uk/sport/0/motogp/20108371. Diakses pada 28 October 2012