Buka ménu utama

Parobahan

12 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
'''Baktéri''' nyaéta golongan panglobana diantara [[organisme]]. Istilah baktéri ('''bacteria''') geus macem-macem dipaké keur sakabeh [[prokariot]] atawa kalolobaan golongannana, atawa disebut oge '''eubacteria''', gumantung kana pamikiran ngeunaan hubungannana. Di dieu, ''bacteria'' digunakeun hususna pikeun nunjuk kana ''eubacteria''. Golongan gedé baktéri sejenna nyaeta [[Archaea]]. Studi ngeunaan baktéri disebut ''[[wikt:baktériologi|baktériologi]]'', bagian tina [[mikrobiologi]].
 
Baktéri nyaéta mahluk anu kacida lobana diantara sakabeh organisme. Baktéri aya di mana-mana, dina [[taneuh]], [[cai]], jeung mangrupakeunmangrupa pasangan [[simbiosis]] pikeun mahluk hirup sejenna. Loba [[patogén]] anu mangrupakeunmangrupa baktéri. Kalolobaanna mibanda ukuran pangpanjangna ukur 0.5-5.0 [[1 E-6 m|μm]], sanajan baktéri gedé saperti ''[[Thiomargarita namibiensis]]'' jeung ''[[Epulopiscium fishelsoni]]'' bisa nambahan ukuran nepi ka 0.5 mm oge. Baktéri umumna miboga [[dinding sél]], saperti [[tutuwuhan]] jeung [[Sél(biologi)|sél]] [[fungi]], tapi ''dinding'' sél baktéri normalna dijieun tina [[peptidoglycan]] tur lain [[sélulose]] (saperti dina [[tutuwuhan]]) atawa [[sitin]] (saperti dina fungi), jeung henteu [[homologi (biologi)|homolog]] jeung ''dinding'' sél [[eukariot]]ik. Lolobana gerak migunakeun [[flagella]], anu béda strukturna dibandingkeun jeung flagella golongan séjén.
 
== Sajarah ==
 
==Tuwuh jeung Réproduksi==
Sakabéh baktéri baranahan ku cara [[réproduksi aséksual]] (''binary fission'') nu hasilna mangrupakeunmangrupa [[''pembagian'' sél]]. Two identical [[Cloning|clone]] '''daughter cells''' are produced. Some bacteria, while still reproducing asexually, form more complex reproductive structures that facilitate the dispersal of the newly-formed daughter cells. Examples include fruiting body formation by ''[[Myxococcus]]'' and arial hyphae formation by ''[[Streptomyces]]''.
 
[[Image:Agar_plate_with_colonies.jpg|thumb|right|300px|Lapisan ager padet nu ngandung koloni baktéri]]