Béda révisi "Kabupatén Bogor"

4 bita ditambahkeun ,  5 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: nya éta → nyaéta (26), Museum → muséum, ea → éa, salasahiji → salah sahiji, kusabab → ku sabab, salahsahiji → salah sahiji using AWB
m (menambahkan Kategori:Kabupatén di Jawa Kulon menggunakan HotCat)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: nya éta → nyaéta (26), Museum → muséum, ea → éa, salasahiji → salah sahiji, kusabab → ku sabab, salahsahiji → salah sahiji using AWB)
:
 
{{Kotakinfo Kabupatén Bogor}}'''Kabupaten Bogor''' mangrupa salahsahijisalah sahiji [[Kabupatén]] di [[Propinsi ]][[Jawa Barat]], [[Indonésia]]. Puseur dayeuhna nya étanyaéta '''Cibinong'''. Kabupatén ieu diwatesan ku [[Kabupatén Tangerang]] ([[Banten]]), [[Kota Dépok]], [[Kota Bekasi]], jeung [[Kabupatén Bekasi]] di beulah kalér; [[Kabupatén Karawang]] di beulah wétan, [[Kabupatén Cianjur]] jeung [[Kabupatén Sukabumi]] di beulah kidul, sarta [[Kabupatén Lebak]] ([[Bantén]]) di beulah kuloneunana. Kabupatén Bogor kawengku ku 40 [[kacamatan]], nu dibagi deui ku [[désa]] jeung [[kalurahan]].
 
Nilik tina wilayahna, Kabupatén ngawengku ogé Kota Bogor nu perenahna di tengah Kabupatén Bogor. Sedengkeun beulah kidul aya Kota Dépok nu harita asup kénéh Kabupatén Bogor minangka kota kacamatan. Kaping 15 April 1991 ngaliwatan kaputusan pamaréntah Dépok ditingkatkeun statusna jadi kota administratif, Kota Dépok sacara resmi misah ti Kabupatén Bogor.
 
== Sajarah ==
Kabupatén Bogor nyanyaéta étasalah salasahijisahiji wilayah nu jadi puseur karajaan pangkolotna di Indonésia. Numutkeun catetan Dinasti Sung di Cina jeung prasasti nu kungsi kapanggih di Tempuran walungan Ciaruteun jeung walungan Cisadané yén dina abad ka-5 di daérah ieu geus aya pamaréntahan. Dinasti Sung nyatét taun 430, 433, 437 jeung 452 Karajaan Holotan ngirimkeun utusan ka CIna. Holotan disebut-sebut minangka Karajaan Hindu nu pangkolotna di Pulo Jawa hususna di Jawa Kulon.
 
Dina sajarahna, Kabupatén Bogor teu bisa leupas tina sajarah Karajaan Tarumanagara, Karajaan Sunda, Karajaan Pajajaran, Karajaan Galuh atawa Kawali. Kabupatén Bogor disawang salaku puseur pamaréntahan karajaan-karajaan éta. Cikal bakal ngadegna Kabupatén Bogor teu leupas tina tokoh Tanuwijaya nu mangsa harita disebut Kepala Kampung Baru dina dokumén kaping 7 Nopémber 1701. Tanuwijaya ngadegkeun kampung nu dibéré ngaran Parung Angsana (Kampung Baru), Parakan Panjang, Parung Kujang, Panaragan, Bantar Jati, Sempur, Baranang Siang, Parung Banténg jeung Cimahpar kalawan Parung Angsana salaku puseur pamaréntahan.
Taun 1745 salapan kampung éta dihijikeun sarta Kepala Kampungna dibéré gelar Demang ku alpukahna Gubernur Jenderan Baron van Imhoff. Salapan kampung éta dibéré ngaran Regentschap Kampung Baru nu satuluyna disebut Regentschap Buitenzorg. Wilayah ieu jadi wilayah pangirutan disagédéngeun Batavia. Kabuktian taun 1873 dibuka jalur karéta api ti Batavia ka Buitenzorg.
 
Kaping Milangkala Bogor boh Kabupatén boh Kota nya étanyaéta kaping 3 Juni 1482 nyoko kana diistrénana Sri Baduga Maharaja sarta puncak acara Kuwérabakti atawa acara méré upeti karajaan handap ka Pajajaran.
 
== Asal Kecap ==
Asal kecap Bogor masih jadi padungdengan kusababku sabab lobana pamadegan nu béda alesan. Pamadegan kahiji nya étanyaéta ti kecap Buitenzorg. Sedengkeun nu séjén aya nu nyebut ti Bahai nu hartina Sapi nyoko kana patung sapi nu aya di Kebon Raya Bogor. Sedengkeun pamadegan katilu nya étanyaéta Bokor nu hartina mangkok tambaga. Iwal ti éta nu disawang bener nya étanyaéta ti kecap Bogor nyoko kana pagawéan Pabogoran nu hartina nyadap tunggul kawung. Ti dinya Bogor disawang boga harti tunggul kawung.
 
== Harti Lambang Kabupatén Bogor ==
[[File:Lambang bogor.jpg|thumb|Logo Kabupatén bogor|left|217x217px]]
Lambang Kabupatén Bogor dibagi ku 6 unsur nya étanyaéta:
* Bagéan Inti
* Bagéan Tengah
 
=== Bagéan Inti ===
* Kujang, nya étanyaéta sanjata khas masarakat Sunda idéntik jeung kahadéan sarta kaagungan Sunda bihari. Kujang ngalambangkeun kaperwiraan hartina teu gedag kaanginan dina nanjeurkeun kahadéan.
* Pakujajar, mangrupa lambang kateguhan nu salilana jadi tradisi karajaan Pajajaran.
* Harupat nu dilambangkeun ku gagang kujang nu aya dina beungkeutan pakujajar ngalambangkeun hiji hal nu kuat, simbol kakuatan masarakat Bogor dina mertahankeun jatidirina.
 
=== Taméng ===
* Tilu sudut dina taméng ngalambangkeun tilu komponén nangtukeun kasejahteraan umat dina hiji kawasan atawa nagara anu sok disebut ogé Tri Tangtu di Bumi nya étanyaéta Rama, Resi, Ratu atawa dina hal ieu nya étanyaéta masarakat, ulama jeung pamaréntah. Tilu garis sisi ngawangun taméng ngalambangkeun iman, ilmu jeung amal nu mangrupa bénténg kahirupan umat.
 
=== Runtuyan Kecap ===
* Prayoga hartina utama, Tohaga hartina kuat atawa kokoh jeung Sayaga hartina siap siaga. Runtuyan kecap éta ngabogaan maksud pamadegan jeung pajuangan masarakat. Pamadegan jeung pajuangan masarakat Kabupatén Bogor kudu dimimitian jeung dijiwaan kalawan kautamaan sangkan beuki kokoh, kuat jeung siap dina nyanghareupan tantangan pikeun ngahontal cita-cita.
* Kuta hartina kota, Udaya hartina fajar, bangkit sarta Wangsa hartina bangsa. Tilu kecap éta boga maksud yén Bogor mangrupa asal mimitina lahirna bangsa di buana sarta dipiharep salaku puseur kabangkitan pajuangan pangwangunan pikeun ngahontal kamajuan jeung kamakmuran
* TEGAR BERIMAN nya étanyaéta ungkara tina Tertib, Segar, Bersih, Indah, Mandiri, Aman jeung Nyaman. Dipiharep sangkan masarakat Kabupatvn Bogor bisa ngahontal kana jargon éta.
 
== Babagian Administratif ==
[[File:RT Male Wiranatakusumah dan RE Abdullah Moch Memed.jpg|thumb|347x347px|RE Abdullah (Bupati Bogor) bareng jeung Wiranatakusumah nalika nganteur Mohammad Memed Jatukrami.]]
Kabupatén Bogor kawengku ku 40 Kacamatan, anu kabagi deui ku 411 désa jeung 17 kalurahan. Ngawengku 3.639 RW jeung 14.403 RT. Puser pamaréntahana nya étanyaéta di Cibinong.
 
=== Daptar Wewengkon ===
* Kulon: Kabupatén Lebak (Banten)
* Tengah: Kota Bogor
Di Kabupatén Bogor, aya 6 aliran walungan nu disebut Daérah Aliran Sungai (DAS) nya étanyaéta DAS Cidurian, DAS Cimanceuri, DAS Cisadané, DAS Ciliwung, DAS Kali Bekasi jeung DAS Citarum. Walungan di unggal DAS ngabogaan pungsi jeung peran salaku sumber cai pikeun irigasi, imah tangga jeung industri sarta boga pungsi drainaseu utama wilayah. Disagédéngeun éta, Kabupatén Bogor boga 94 sétu kalawan legana 496,28 Ha sarta 63 séké.
 
Komposisi digunakeuna lahan di Kabupatén Bogor nya étanyaéta 42.175 Ha (13,30%) pikeun alas lindung, 56.888 Ha (17,94) pikeun lahan baseuh, 47,756 (15,06%) pikeun lahan garing, 24.797 (7,82%) pikeun kawasan pepelakan taunan, 51.529 Ha (16,25%) pikeun alas produksi, 1.681 Ha (0,53%) kawasan pariwisata, 20.326 Ha (6,41%) kawasan padésaan, 52.036 Ha (16,41%) kawasan pakotaan, 14.527 Ha (4,60%) kawasan pamekaran pakotaan sarta 5.327 Ha (1,68%) kawasan pikeun industri.
 
== Strategi Wilayah Pangwangunan di Kabupatén Bogor ==
[[File:Huis Buitenzorg - Ellecom (1939).jpg|left|thumb|307x307px|Balekota atawa Huis Butenzorg mangsa taun 1939.]]
Numutkeun stratégi wilayah pangwangunan nu ditetepkeun dina Rencana Tata Ruang Wilayah (RTRW) Kabupatén Bogor, Kabupatén Bogor dikelompokeun ku 3 wilayah pangwangunan nya étanyaéta:
# stratégi ''percepatan'' di wilayah Bogor Barat ngawengku 13 kacamatan nya étanyaéta kacamatan Nanggung, Leuwiliang, Leuwisadéng, Pamijahan, Cibungbulang, CIampéa, Ténjolaya, Rumpin, Cigudeg, Sukajaya, Jasinga, Ténjo jeung Parungpanjang kalawan total wilayah 128.750 Ha;
# strategi ''pengendalian'' di wilayah Bogor Tengah ngawengku 20 kacamatan nya étanyaéta kacamatan Dramaga, Ciomas, Tamansari, Cijeruk, Cigombong, Caringin, Ciawi, Cisarua, Mégamendung, Sukaraja, Babakan Madang, Citeureup, Cibinong, Bojonggedé, Tajurhalang, Kemang, Rancabungur, Parung, Cisééng, jeung kacamatan Gunung Sindur kalawan legana 87.552 Ha;
# stratégi ''pemantapan'' di wilayah Bogor Timur ngawengku 7 kacamatan nya étanyaéta kacamatan Sukamakmur, Cariu, Tanjungsari, Jonggol, Cileungsi, Klapanunggal jeung kacamatan Gunung Putri kalawan total wilayah 100.800 Ha.
 
== Sosial Budaya ==
 
=== Penduduk ===
Dumasar hasil Éstimasi Penduduk 2013 jumlah pangeusi Kabupatén Bogor nya étanyaéta 5.202.097 nu disebut-sebut minangka Kabupatén pangpadetna di Jawa Kulon. ti jumlah éta 2.659.306 lalaki jeung 2.542.791 awéwé kalawan seks rationa 105. Padetna Kabupatén Bogor taun 2013 nya étanyaéta 20jalma/Ha. Wilayah pangpadetna nya étanyaéta kacamatan Ciomas kalawan 100jalma/Ha jeung wilayah paling saeutik nya étanyaéta kacamatan Tanjungsari kalawan 4jalma/Ha
 
=== Agama ===
 
=== Jalan ===
Panjang jalan di Kabupatén Bogor nya étanyaéta 1.758,056  km, kawengku ku jalan Nagara 122,836  km (5 jalur), jalan Propinsi 126,809  km (5 jalur) jeung jalan Kabupatén 1.748,915  km (371 jalur). Iwal ti dinya, aya ogé nu teu boga nomor ruas atawa jalan désa. Nepi ka taun 2006, jalan Kabupatén Bogor aya dina kondisi mantep (kondisi hadé nepi ka sedeng) nya étanyaéta 928,2  km atawa 61,61% sedengkeun sésana 578,37 atawa 38,39% kaasup ka jalan rusak.
 
=== Jambatan ===
Jumlah jambatan nu aya di Kabupatén Bogor nya étanyaéta 682 jambatan nu kawengku ku jambatan nagara 25 jambatan, propinsi 98 jambatan, jeung jambatan dina jalan Kabupatén nu boga nomor ruas aya 559 jambatan kalawan total panjang 5.784,4 m. Ti 559 jambatan, 392 jambatan (70,13%) dina kondisi hadé, 132 jambatan (23,61%) dina kondisi sedeng jeung 35 jambatan (6,26%) dina kondisi rusak.
 
=== Transportasi ===
* Angkot P01 ka Gas Alam
* Angkot 02B Trayék Terminal Cileungsi - Pondok Gede Kota Bekasi
* Angkot 02 Trayék CikeasCikéas-Ciawi
* Angkot 01 Trayék Cipaku - Merdéka
* Angkot 02 Trayék Cisarua - Sukasari
* Stasion Jatinegara - Stasion Bogor ('''JATINEGARA''' ←→ Pondok Jati ←→ Kramat ←→ Gang Sentiong←→ '''PASAR SENEN''' ←→ '''KEMAYORAN''' ←→ Rajawali ←→'''KAMPUNG BANDAN''' ←→ ''Angke'' ←→ '''DURI''' ←→ '''TANAH ABANG'''←→ Karet ←→ Sudirman ←→ ''Mampang'' ←→ '''MANGGARAI'''←→Tebet ←→ Cawang ←→ Duren Kalibata ←→ Pasar Minggu Baru ←→ Pasar Minggu ←→ Tanjung Barat ←→ Lenteng Agung←→ Universitas Pancasila ←→ Universitas Indonesia ←→ Pondok Cina ←→ Depok Baru ←→ '''DEPOK''' → Citayam → Bojonggede ←→Cilebut ←→ '''BOGOR''')
* Stasion Duri - Stasion Nambo ('''DURI''' ←→ '''TANAH ABANG''' ←→ Karet ←→ Sudirman ←→''Mampang'' ←→ '''MANGGARAI''' ←→Tebet ←→ Cawang ←→ Duren Kalibata ←→ Pasar Minggu Baru ←→ Pasar Minggu ←→ Tanjung Barat ←→ Lenteng Agung ←→ Universitas Pancasila ←→Universitas Indonesia ←→ Pondok Cina ←→ Depok Baru ←→'''DEPOK''' → Citayam ←→ ''Pondok Rajeg'' ←→ Cibinong ←→ ''Gunung Putri'' ←→ '''NAMBO''')
Nu kasup ka Stasion nu aya di Kabupatén Bogor nya étanyaéta:
# Stasion Citayam
# Stasion Bojonggedé
=== Museum jeung Sirkuit ===
* Sirkuit Sentul
* Museummuséum Mobil jeung Keramik
 
== Daptar Bupati Bogor ==
* {{id}} [http://www.kabupaten-bogor.go.id Situs Resmi Kabupatén Bogor]
* {{id}} [http://www.kemendagri.go.id/pages/profil-daerah/kabupaten/id/32/name/jawa-barat/detail/3201/bogor Situs Resmi Kemendagri]
 
 
{{JaBar}}{{Kabupatén Bogor}}
 
[[Kategori:Kabupatén Bogor| ]]
[[Kategori:Kabupatén di Jawa Kulon|Bogor]]