Béda révisi "Sutra"

1 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
m
→‎'''Prosés nyieun sutra''': Ngarapihkeun éjahan, replaced: meter → méter using AWB
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: rubah → robah using AWB)
m (→‎'''Prosés nyieun sutra''': Ngarapihkeun éjahan, replaced: meter → méter using AWB)
 
=='''Prosés nyieun sutra'''==
Sutra dihasilkeun tina kepompong [[hileud]] sutra.<ref name="sutra1"/> Hileud sutra ngahasilkeun kepompong anu bisa ''dipintal'' jadi serat sutra.<ref name="sutra1"/> Aya ratusa jinis hileud sutra, tapi sutra anu alus dihasilkeun ku kepompong tina hileud sutra tangkal murbei anu ngaran ilmiahna [[Bombyx mori]].<ref name="sutra1"/> Induk sutra bisa ngahasilkeun 500 [[endog]] hileud sutra anu gedéna saperti [[jarum pentul]].<ref name="sutra1"/> Salila 20 poé, endog kasebut barobah jadi ''larva'' hileud anu laleutik.<ref name="sutra1"/> ''Larva'' hileud ngadahar [[daun]] murbei kalayan gancang.<ref name="sutra1"/> Sakitar 18 poé, awak ''larva'' hileud ngagedéan 70 kali ukuran awak asalna sarta opat kali ngaganti cangkangna.<ref name="sutra1"/> Satuluyna ''larva'' hileud kasebut bakal terus ngagedéan nepi ka beuratna 10.000 kali beuratasalna.<ref name="sutra1"/> Nalika éta hileud sutra bakal barobah warnana jadi [[konéng]]jeung leuwih ngeusi.<ref name="sutra1"/> Éta salah sahiji tanda hileud sutra mimiti ngabulen asup kana kapongpong.<ref name="sutra1"/> Satuluyna kepompong dikulub sangkan ''larva'' hileud di jerona maot.<ref name="sutra1"/> Jadi lamun diantep, hileud bakal asak anu satuluyna bakal ngégélan kepompong jadi moal bisa ka arah.<ref name="sutra1"/> Sanggeus hileud maot, serat dina kepompong bisa ''diuraikan'' jadi serat sutra.<ref name="sutra1"/> Hiji kepompong sutra bisa ngahasilkeun serat sapanjang 300 méter nepi ka 900 méter anu diaméterna 10 mikrométer (1/1000 milimetermiliméter).<ref name="sutra1"/> Di sakabéh dunya dina sataun bisa ngahasilkeun total serat sutra sapanjang 112,7 milyar kilométer.<ref name="sutra1"/> Satuluyna serat sutra anu lemes kudu ''dipintal''.<ref name="sutra1"/> Serat sutra dipintal kalayan prosés anu hampir sarua jeung prosés nalika hileud sutra ngaminatl kepompongna.<ref name="sutra1"/> Prosés éta kaasup alat pemintalan serat sutra pikeun dijieun jadi [[kaén]] sutra anu éndah.<ref name="sutra1"/> Bahan kaén tina sutra ieu anu satuluyna dijieun jadi sababaraha produk [[papakéan]] atawa produk séjéna.<ref name="sutra1"/>
 
==catetan==