Béda révisi "Mémék"

2.896 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
(Mindahkeun ka Heunceut)
 
[[Gambar:Organ_kelamin_wanoja.png|250px|thumb|Gambaran organ réproduksi wanoja]]
#ALIH [[Heunceut]]
'''Heunceut''' atawa '''baga''' (di sababaraha wewengkon sunda, ieu kaasup basa kasar) nujul ka [[organ]] séks luar awéwé nu sacara umum disebut ogé '''palawangan''' (aya ogé sebutan '''pudendum''').
Heunceut [[manusa]] ngawengku ''labia mayora'' jeung ''labia minora'' (ngaran ieu ditarjamahkeun ka biwir "badag" jeung biwir "leutik", mindeng ogé "minora" leuwih badag sarta nonjol luareun "mayora"), [[itil]], lawang [[urétra]] ([[meatus]]), sarta [[Liang Heunceut]].
Fungsi utama nu ngalibetkeun palawangan nyaéta [[urinasi|kiih]], [[paripolah séksual]], [[kareseban]], sarta [[babar]].
 
== Pedaran ==
Nu cendewok lebah hareup palawangan nyaéta ''[[mons pubis]]'', atawa nu husus keur jelema, ''mons veneris'' atawa "gunung [[Afrodit|Vénus]]" nu sanggeus [[puber]] katutupan ku [[baok]] (''pubic hair''), nu jumlahna gumantung kana faktor turunan. Labia mayora atawa biwir badag manteng di dua sisi heunceut, nu ogé bisa katutupan ku baok. Labia mayora sagemblengna atawa sawaréh nyumputkeun bagian séjén palawangan.
 
Labia minora nyaéta dua tilep kulit lemes di antara labia mayora jeung dua sisi lawang heunceut. [[Itil]] ayana di lebah hareup heunceut tempat labia minora tepung. Tungtung itil nu katémbong, ''hulu itil'' (''clitoral glans'') sagemblengna atawa sawaréh katutupan ku 'tiung' jaringan ([[tiung itil]]).
 
Lawang [[Liang Heunceut|heunceut]] ayana deukeut bagian tukang (atawa na bagian handap) palawangan; lawang [[urétra]] nu leuwih leutik aya di antara itil jeung heunceut. Di nu parawan kénéh, heunceut téh katutupan ku bagian kulit nu disebut [[selaput dara]] (''hymen'').
 
Handapeun, kénca-katuhueun lawang heunceut aya [[kelenjar Bartholin]]; nalika wanoja karangsang birahina, kelenjar ieu ngahasilkeun zat leuleueur pikeun ngagampangkeun dina prosés penetrasi.
 
Daérah antara heunceut jeung [[kérod salawé]] disebutna [[perineum]].
 
== Patalina jeung sirit ==
Anatomi palawangan patali jeung anatomi [[sirit]] ku ayana ''common developmental biology''. Bagéan-bagéan nu babagi ''common developmental ancestry'' dina hal ieu disebutna [[homolog]].
 
Hulu itil (''clitoral glans'') homolog jeung [[hulu sirit]] (''glans penis'') lalaki, sedengkeun ''tiung itil'' homologna jeung [[kulup]] sirit. Awak itil homolog jeung [[corpora cavernosa]], hiji bagian tina sirit. Labia mayora homolog jeung kanjut (''[[scrotum]]''), sedengkeun ''vestibular bulb'' handapeun kulit labia minora homolog jeung [[corpus spongiosum]], jaringan sirit sabudeureun urétra. Kalenjar Bartholin homolog jeung [[Kalenjar Cowper]] di lalaki.
 
== Fértilisasi ==
 
== Tempo ogé ==
* [[Itil]]
* [[Urétra]]
#ALIH* [[Liang Heunceut]]
* [[Perineum]]
* [[Kérod salawé]]
* [[Orgasme]]
* [[Kaséhatan vulvovaginal]]
* [[Clitoridectomy]]
 
{{SistimBaranahan}}
 
[[Kategori:Sistim baranahan]]
[[Kategori:Ginékologi]]
10

éditan