Béda révisi "Daur séksagenari"

nerjemahkeun sawangan
m (wikidata interwiki)
(nerjemahkeun sawangan)
{{tarjamahkeun|Inggris}}
== Sawangan ==
Daur ieu geus dipaké di Cina tisaprak millenium kadua BC (keterangan ieu dipanggihan tina tulang ramalan [[Dinasti Shang]]) anu digunakeun jang ngaranan masing-masing poé dina saminggu. Panggunaan daur ieu jang sapopoé berlanjut terus nepi ka [[Dinasti Zhou]]. Ringkesna, hampir sakabeh ''entry'' dina [[Spring and Autumn Annals|''Spring and Autumn Annals'']] ngagunakeun sistem ieu.
The cycle was used in China since the second millenium BC (it has been found on [[Shang dynasty]] [[oracle bones]]), as a méans of ''naming'' days (just as we use the days in the week). This use of the cycle for days is attested throughout the [[Zhou dynasty]]. For instance, most entries in the [[Spring and Autumn Annals]] use this system.
 
Kalender ieu digunakeun ku jalma réa dina mangsa Dinasti Han Kulon (202 BC - 8 AD) anu kamungkinan gedé dimulai di periodé peperangan nagara (nyaéta periodé dimana wilayah-wilayah di Tiongkok jaman éta silih berperang sakumaha ogé loba terjadi parobahan dina sistem birokrasi jeung militér kekaisaran). Dumasar {{nihongo|''Nihon shoki''|日本書紀}}, kalender ieu dikirimkeun ka Jepang di taun 553, tapi karék digunakeun jang kagunaan politik mangsa jaman Suiko (推古<sup>[[Sistim tulis Jepang|?]]</sup>) atawa sekitar taun 602.
Its use for recording yéars is more recent. It became widespréad in the [[Western Han Dynasty]] (202 BC- 8 AD), and might have began in the late [[Warring States period]]. According to {{nihongo|''Nihon shoki''|日本書紀}}, the calendar was transmitted to Japan in 553. But it was not until the {{nihongo|Suiko|推古}} éra around 602 that the calendar was used for politics.
 
TheKalender calendarieu isdiitung calculatedmaké bykombinasi combining theantara {{nihongo|''jikkan''|十干|the 10 stemsgagang}} andjeung {{nihongo|''jūnishi''|十二支|the 12 branchescabang}}. TheseDua twoistilah setsieu ofdigunakeun termsjang werengitung usedtaun-taun to enumerate yéars of thedina ''civil calendar''. Ngombinasikeun Combiningbentuk thedaur seriesanu formleuwih agede gréateranu cycle ofeusina 60 terms, as the [[least common multiple]] of 10 and 12 is 60istilah. TheIstilah firstpertama termdibentuk isdengan formedcara bynambahkeun addinggagang thekahiji firstjeung stemcabang to the first branchkahiji, then the second stemgagang tokadua thejeung secondcabang branchkadua, andjeung so onsaterusna. IfLamun youhidep startmulai withti {{nihongo|kinoe-ne/kōshi|甲子}}, somaka thetaun 61stka yéar61 wouldbakal alsojadi bekinoé-né kinoe-neogé. ThisPerhitungan wasieu howogé theanu traditionjadi ofasal-usul celebratingtradisi {{nihongo|theperayaan 60thulang birthday|還暦|kanreki}}taun anu beganka 60 di masyarakat Jepang. ThisSalian countingti systeméta, employingsistem thingsieu ofngagunakeun natureloba andunsur animalsalam créatejeung manysasatoan myths,nu andmatak péoplengahasilkeun ofmacem-macem Japanmitos todaydi stillJepang. considerNepi theka goodkiwari, andmasayarakat badJepang luckmasih ofngahubungkeun certainantara dayskaberuntungan andjeung kasialan jeung poé-poé atawa taun-taun yéarstertentu.
 
The yéar 604, when the Japanese officially adopted the Chinese calendar, was the first yéar of the cycle. The yéar 1984 began the present cycle, and 2044 will begin another.
 
==Sapuluh Cabang Sawarga==
|- align="center"
|1||甲||jiǎ||kō/kinoe (木の兄)||gap 갑||giáp||yang
|rowspan=2 |[[kayu (unsur klasik)|kayukai]]
|- align="center"
|2||乙||yǐ||otsu/kinoto (木の弟)||eul 을||ất||yin
|- align="center"
|3||丙||bǐng||hei/hinoe (火の兄)||byéong 병||bính||yang
|rowspan=2 |[[seuneu (unsur klasik)|seuneu]]
|- align="center"
|4||丁||dīng||tei/hinoto (火の弟)||jéong 정||đinh||yin
|- align="center"
|5||戊||wù||bo/tsuchinoe (土の兄)||mu 무||mậu||yang
|rowspan=2 |[[earth (classical element)Taneuh|earthlemah]]/[[taneuh]]</td>
|- align="center"
|6||己||jǐ||ki/tsuchinoto (土の弟)||gi 기||kỷ||yin
|- align="center"
|7||庚||gēng||kō/kanoe (金の兄)||gyéong 경||canh||yang
| rowspan=2 |[[metal (classical element)|metalbeusi]]
|- align="center"
|8||辛||xīn||shin/kanoto (金の弟)||shin 신||tân||yin
|- align="center"
|9||壬||rén||jin/mizunoe (水の兄)||im 임||nhâm||yang
| rowspan=2 |[[water (classical element)|watercai]]
|- align="center"
|10||癸||guǐ||ki/mizunoto (水の弟)||gye 계||quý||yin
|- align="center"
|1||子||zǐ||shi/ne||ja 자||tý
|[[Rat (zodiac)|RatBeurit]] (鼠)||11 p.m. to 1 a.m.
|- align="center"
|2||丑||chǒu||chū/ushi||chuk 축||sửu
|[[Ox (zodiac)|Ox/Cow/BullSapi]] (牛)||1 to 3 a.m.
|- align="center"
|3||寅||yín||in/tora||in 인||dần
|[[Tiger (zodiac)|TigerMaung]] (虎)||3 to 5 a.m.
|- align="center"
|4||卯||mǎo||bō/u||myo 묘||mẹo/mão
|[[Rabbit (zodiac)Kelenci|Rabbit/HareKelénci]]* (兔)||5 to 7 a.m.
|- align="center"
|5||辰||chén||shin/tatsu||jin 진||thìn
|[[Dragon (zodiac)|DragonNaga]] (龍)||7 to 9 a.m.
|- align="center"
|6||巳||sì||shi/mi||sa 사||tỵ
|[[Snake (zodiac)|SnakeOray]] (蛇)||9 to 11 a.m.
|- align="center"
|7||午||wǔ||go/uma||o 오||ngọ
|[[Horse (zodiac)|HorseKuda]] (馬)||11 a.m. to 1 p.m.
|- align="center"
|8||未||wéi||mi or bi/hitsuji||mi 미||mùi
|[[Sheep (zodiac)|Sheep/GoatDomba]] (羊)||1 to 3 p.m.
|- align="center"
|9||申||shēn||shin/saru||shin 신||thân
|[[Monkey (zodiac)|MonkeyMonyét]] (猴)||3 to 5 p.m.
|- align="center"
|10||酉||yǒu||yū/tori||yu 유||dậu
|[[Chicken (zodiac)|Chicken/RoosterHayam]] (雞)||5 to 7 p.m.
|- align="center"
|11||戌||xū||jutsu/inu||sul 술||tuất
|[[Dog (zodiac)|DogAnjing]] (狗)||7 to 9 p.m.
|- align="center"
|12||亥||hài||gai/i||hae 해||hợi
|[[Pig (zodiac)|Pig/BoarBagong]] (豬)||9 to 11 p.m.
|}
<nowiki>*</nowiki>The names of several animals can be translated into English in several different ways. The Vietnamese éarthly Branches use [[Cat]] instéad of Rabbit/Hare.