Béda révisi "Gulma"

1 bita dipupus ,  5 bulan yang lalu
taya kamandang éditan
m (Nambihkeun cutatan)
 
[[Gambar:Backlit spring weeds.jpg|thumb|Jujukutan Nu jadi Gulma]]
'''Gulma''' nyaéta [[tutuwuhan]] nu teu akur jeung tempat jadina atawa anu tumuwuh heneuweuh di tempat nu sakuduna.<ref name="Gulma">{{Cite book|title =Gulma Ajaib Penakluk Aneka Penyakit| last= Fauzi | first= Rahmat K| coauthors =-| year= 1894|page=V|location=Jakarta| publisher= Deepublish| isbn=9786230209703|url=https://books.google.co.id/books?id=tivpDwAAQBAJ&pg=PR5&dq=gulma+adalah&hl=id&sa=X&ved=2ahUKEwi72vCYrYvuAhVT8XMBHfoYCtUQ6AEwAnoECAMQAg#v=onepage&q=gulma%20adalah&f=false}} disungsi 8 Januari 2021</ref>
Gulma kaasup kana tutuwuhan anu kaayanana bisa ngaganggu kana tutuwuhan nu séjén.<ref name=":0">Moenandir, J. 1988.Pengantar Ilmu Serta Pengendalian Gulma 1.Jakarta:Rajawali Press. 122 pp. ISBN 9794211478</ref> Gulma mangaruhan loba fase tina [[budidaya]] sarta matak nyieun karugian seriusdaria kana [[hasil]] jeung [[kualitas]], jeung ngaronjatkeun [[biaya]] [[produksi]]na.<ref name=":0" /> Karusakan nu langsung disababkeun ku ayana gulma di jero jeung deukeut [[lahan]] anu dipelakan mangrupa gulma di jero [[lahan]] pepelakan nu ngurangan [[hasil]] jeung [[kualitas]] nu disababkeun [[persaingan]] kabutuhan [[tumbuh]], saperti [[zat]] [[gizi]], [[cai]], jeung [[cahaya]].<ref name=":0" /> Gulma ngurangan [[efisiensi]] [[Panén]] jeung mesin-mesin, sabab gulma nu jadi dina taneuh, murilit kana jero [[mesin]] jeung nu nangtung nutupan hasil [[panén]].<ref name=":0" />
 
Dumasar kana [[watesan]] tina nalungtik [[ékologis]] dihartikeun tutuwuhan nu geus diadaptasikan kana [[habitat]] jieunan sarta nyababkeun gangguan ka sadaya kagiatan [[manusa]].<ref>Sastroutomo, S. S. 1990. Ékologi Gulma. PT Gramedia Pustaka Utama. Jakarta:PT Gramedia Pustaka Utama ISBN 979-511-024-1.</ref>
Pamaké anonim