Jarawat dina Pipi

Jarawat atawa ewateun (Basa Indonésia: jerawat, Basa Acéh: muën, Basa Banjar: jariawat, Basa Inggris: acne, Basa Jawa: kukul, Basa Walanda: acne) nyaéta kondisi abnormal kulit lantaran gangguan leuwihna produksi kelenjar minyak (sebaceous gland)nu nyababkeun mepetna saluran folikel buuk jeung pori-pori kulit.[1] Sakumaha anu geus ku urang uninga sadayana, yén jarawat téh muncul sanggeus hiji jelema asup kana mangsana balég.[2] Jerawat ieu téh mimiti aya nalika umur 14-19 taun (pubertas).[1] Munculna jarawat dina umur sakitu téh mangrupa pénoména psikologis lantaran sékrési hormon-hormon kelenjar buntu jeung parobahan susunan hormon hiji jalma. Nalika balég, komposisi homon kacida sénsitipna.[2] Nalika beuki saeutikna hormon androgén atawa hormon éstrogén, kalenjar nu aya dina kulit bakal kapangaruhan.[2] Hal ieu ngabalukarkeun kalenjar éta nambahan aktip jeung nambahan ogé minyak anu kaluar.[2]

Rupa-rupa JarawatÉdit

Jarawat TitikÉdit

Aya keur mimiti jarawat muncul. Dijerona loba komédoan. Nu mepetan kalenjar minyak jeung komédo bisa dikaluarkeun ku cara kulit disanghareupkeun diluhur uap atawa sibeungeut ku cai haneut , tuluy kulit nu jarawatan diteken.[2]

ReferensiÉdit

  1. a b (id)http://www.g-excess.com/697/pengertian-jerawat-dan-pencegahan-jerawat/ Wangenan Jarawat (Diakses ping 25 September 2011)
  2. a b c d e (id) Aziz Kamil Al-Maniwali, Abdul.2006.Rahasia Gadis Remaja.Jakarta:Embun hal.36