Kimpul
Songe-Réunion.JPG
Arum esculentum L
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Kelas:
Liliopsida
Ordo:
Alismatales
Kulawarga:
Araceae
Génus:
Colocasia Schott
Spésiés:
C. esculenta
Ngaran binomial
Arum esculentum L
Test[1]
Sinonim

Homotypic; Heterotypic[1]

Kimpul; Arum esculentum; ngaran ilmiahna colocasia esculenta (L) Schott nyaéta hiji tutuwuhan nu asalna tina kulawarga Araceae.[2][3] Loba ngahaja dipelak pikeun diarah beutina, teu bisa langsung dikonsumsi kusabab ngandung asam oksalat nu rasana lada jeung matak ateul.[2][3] Kimpul téh tutuwuhan pituin ti Afrika, kiwari geuy nyebar loba hirup di nagara-nagara nu mibanda iklim tropis.[2][4] Beuti jeung dauna bisa dikonsumsi kalawan mibanda rasana nu mandiri, tapi saméméhna kudu diasakan heula.[2][5]

Ciri mandiriÉdit

Daunana héjo tur rubak 30 – 60 cm, wujuda kawas daun kuping gajah aya ogé nu semu buleud. [2] Panjang palapah daun ti palebah puhu nepika congo kurang leuwih timimiti 0,5 méter nemi ka 3,5 méter.[2]

Kembangna bijil paneuri dimana pucuk daun geus teu bijil deui, panjangna kurang leuwih 20 – 25 cm.[6] Kelirna konéng reregetan mencos ka tungtuna, kembang bikangna semu héjo bijil handapeunna deukeut jeung palapah daun.[2]

Kagunaan séjénÉdit

Tangkalna beunang ngabebek (dijus) bisa dimangpaatkeun pikeun ngubaran raheut, sahenteuna ieu geus dilakukeun ku urang India dina waktu nu geus lila.[6]

Dicutat tinaÉdit

  1. a b "Arum esculentum L". GBIF. 25-12-2019. Diakses tanggal 25-12-2019. 
  2. a b c d e f g "Dasheen—Colocasia esculenta (L.) Schott.1". EDIS. 25-12-2019. Diakses tanggal 25-12-2019. 
  3. a b Perthensis, Encyclopaedia (1807). The new encyclopædia; or, Universal dictionary ofarts and sciences. Universitas Oxford: Brill. p. 584. Diakses tanggal 26 Desember 2019. 
  4. Rigg, Jonathan (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. p. 223. Diakses tanggal 15 Desember 2019. 
  5. Frederick GRAY, Samuel (1821). A Supplement to the Pharmacopœias, etc. London: The British Library. p. 14. Diakses tanggal 26 Desember 2019. 
  6. a b "Australian Tropical Rainforest Plats". CSIRO. 25-12-2019. Diakses tanggal 25-12-2019. 
 

Dicutat tinaÉdit