Lilin di tempat nu poék

Lilin nyaéta damar tina malam bangunna buleud panjang sagedé indung leungeun, panjangna kurang leuwih aya sajeungkal, ari sumbu panjangna sapanjang lilin, sumbu ayana di tengah-tengah lilin.[1]

Sajarah jeung Kamekaran LilinÉdit

Di unggal nagara lilin loba diciptakeun sacara independen.[2] Urang Mesir jeung Kréta kira-kira 3000 SM nyieun lilin téh tina nyiruan.[2] Nalika abad ka-4 SM di Mesir aya anu nyieun lilin tina taneuh liat.[2] Qui Shi Huang (259-210 SM) nyaéta Kaisar mimiti ti Dinasti Qin (221-206 SM).[2] Kuburana kapanggih deui persisna 1990-an 22 mil beulah kidul Xi'an di Cina jeung eusina aya lilin anu dijieuna tina lemak lauk paus.[2] Lilin di India dijieuna tina kayu manis anu geus di kulub.[2] Sedengkeun di Oregon ka Alaska nyieun lilin téh tina lauk berbau atawa candlefish.[2] Salila abad mimiti Masehi urang Amérika maké minyak tina lauk.[2] Maranéhna nendeun lilin dina tongkat. Di Tibét bahan dasar lilin téh tina yak mentega.[2] Abad Maséhi di Eropa mimiti kapanggihna lilin aya di Avignon di Perancis.[2]

Mangpaat lilinÉdit

Salain pikeun nyaangan lilin ogé bisa pikeun nyingkahan ngaluarkeun cipanon nalika nyiksik bawang beureum.[3] Carana, hurungkeun lilin tuluy ditendeun di deuket talenan nalika urang keur nyiksik bawang beureum.[3] Ku sabab seuneu dina lilin bisa ngaleungitkeun gas anu dikaluarkeun ku bawang.[3]

Bahaya lilinÉdit

Zat Parafin, bahan utama lilin bisa nyababkeun polusi udara.[4] Zat kasebut mangrupa salah sahiji nu nyababkeun polusi di jero rohangan.[4] Cara nyingkahanana pilih lilin anu bahanna tina kadelé jeung nyiruan.[4]

RujukanÉdit

  1. Danadibrata,R.A.(2006).Kamus Basa Sunda.Bandung: Kiblat Buku Utama.
  2. a b c d e f g h i j Sejarah penciptaan Lilin (Dicutat tanggal 6 November 2011)
  3. a b c Tips: Manfaat Lilin(Dicutat tanggal 6 November 2011)
  4. a b c Waspadai Bahaya Lilin (Dicutat tanggal 6 November 2011)