Méga kumolonimbus nyaéta méga anu kandel, jangkung pisan, padet, mirip gunung atawa munara, nu kawangun akibat ayana uap cai nu dibawa ku arus udara nu kacida kuatna ka luhur.[1] [2][3]Méga ieu ngahasilkeun guludug jeung cuaca goréng nu bahaya pisan saperti tornado.[1] [2]Ti kajauhan ieu méga warnana bodas tapi lamun ditingali ti handap mah warnana hideung. [2]

Mega kumolonimbus

Kecap Kumolonimbus asalna tina basa latin nyaéta, Cumulis nu hartina akumulasi jeung nimbus nu hartina hujan.[1] Méga kumulonimbus kawangun dina kaluhuran anu henteu jangkung pisan. [1]Biasana tumuwuh sacara vertikal (ka luhur) nepi ka rupana mirip suung.[1] Dasar tina méga ieu miboga lébar nepi ka sababaraha kilométer, bagian dasar méga umumna kawangun dina kaluhuran 500-13.000 kaki (200-4000 m), sedengkeun bagéan luhur/puncakna bisa ngahontal kaluhuran 20000-75000 kaki (6000-23000 m).[1] Méga kumolonimbus loba kapanggih di daérah tropis saperti di Indonésia jeung biasana mah kawangun waktu usum ngijih.[1]

Aya sababaraha jenis méga kumolonimbus anu kasohor nyaéta cumulonimbus calvus, cumulonimbus arcus, cumulonimbus capillatus, cumulonimbus incus, cumulonimbus mammatus, plannus, pileus, praecipitatio, tuba, velum jeung virga. [1]

Bahaya Méga Cumulonimbus keur PanerbanganÉdit

Poténsi méga kumolonimbus bisa nyababkeun badai jeung guludug nepi ka méga éta téh kudu dihindari ku dunya panerbangan.[1] Méga kumolonimbus dianggap minangka musuh dina penerbangan. [1]Kapal udara teu meunang ngapung sarta asup ka jero méga kumolonimbus. [1]Lamun kapal udara asup ka jero méga ieu, maka kapal udara bisa ngalaman turbulénsi hébat (kapal udara bakal ngalaman guncangan hébat, kabantingkeun ka luhur jeung ka handap).[1][4] [3]Méga kumolonimbus ngandung badai, guludug (listrik), és jeung suhu di jerona téh kacida tiis pisan nepi ka bisa nyababkeun mesin kapal udara paéh, alat/instrumén kapal udara jadi kaganggu jeung teu bisa dipaké. [1][4]Rupa-rupa fénoména alam saperti hujan badag, guludug, angin nu kuat, hujan és, tepi ka tornado mindeng diasosiasikeun ka méga kumolonimbus. [1]Ku lantaran éta, méga kumolonimbus kaasup kana méga nu diwaspadaan ku para pilot.[1]

ReferensiÉdit

  1. a b c d e f g h i j k l m n o "Apa Itu Awan Cumulonimbus? Benarkah Berbahaya bagi Pesawat?" (dalam bahasa id-ID). informasitips. 2014-12-28. http://informasitips.com/apa-itu-awan-cumulonimbus-benarkah-berbahaya-bagi-pesawat. Diakses pada 2017-11-10 
  2. a b c Marbun, M.A (2004). Ensiklopedia Geografi. Bogor: Yudhistira. p. 43. ISBN 979-746-308-7. 
  3. a b Medistiara, Yulida. "Jika Pesawat Masuk Awan Cumolonimbus Apa yang Dirasakan Penumpang". detik.com. Diakses tanggal 10 November 2017. 
  4. a b Visca, Dona. "Bahaya Awan Cumolonimbus". Faktakah.com. Diakses tanggal 10 November 2017.