Buka ménu utama
Artikel ieu nujul ka organ panempo. Tempo Panon (disambiguasi) pikeun guna séjénna.
Panon manusa
Panon manusa cenah mangrupa jandéla jiwa

Panon (basa hormat: Soca) atawa mata mangrupa hiji organ nu boga tujuan pikeun ngariksa cahya. Panon nu pangbasajanna teu migawé lian ti ngariksa naha sakuriling téh caang atawa poék. Panon nu leuwih kompléks dipaké pikeun nyadiakeun rasa sawangan.

Panon majemuk dipimilik ku artropoda (insékta jeung sabangsana), nu disusun ku fasét-fasét basajan nu ngahasilkeun pixelated image (lain sababaraha gambar sakumaha nu disangka).

Pikeun lolobana vertebrata jeung sababaraha molluska, fungsi panon nyaéta pikeun ngeunteungkeun (proyéksi) gambar kana rétina nu peka ku cahya, nu lajeng ditransmisikeun ngaliwatan saraf optik ka uteuk. Panon bentukna buleud, dieusi ku zat kawas jél transparan nu disebut vitreous humour, lajeng lénsa jeung otot nu disebut iris nu ngatur kadar cahya nu asup.

MokuskeunÉdit

Sangkan bisa fokus, cahya nu asup kudu diréfraksikeun. Jumlah réfraksi nu diperlukeun gumantung kana jarak objék nu keur ditempo. Objek nu jauh ngabutuhkeun campuran cahaya, dibandingkeun objek nu deukeut. Seseringna, refraksi terjadi di bagian cornea nu miboga curvatur nu tetep.

Tempo site ieu pikeun diagram panon nu hadé [1]

 
Diagram panon manusa. Catet yén teu sadaya panon mibanda anatomi nu sarua jeung panon manusa.

Bagéan-bagéan panonÉdit

GangguanÉdit

Tempo ogéÉdit

Tumbu kaluarÉdit