Modulasi pita sisi ganda

(dialihkeun ti Modulasi DSB)

Modulasi pita sisi ganda atawa modulasi double-sideband (DSB) nyaéta modulasi amplitudo di mana amplitudo A(t) sinyal (gelombang) pamawana proporsional jeung sinyal informasi m(t). Lamun konstanta proporsionalitasna 1 antukna m(t) = A(t) mangka dihasilkeun sinyal modulasi:

XDSB (t) = .

Persamaan di luhur nunjukkeun yén modulasi DSB mangrupa kakalian antara sinyal informasi m(t) jeung gelombang pamawa .

Ku cara nerapkeun transformasi Fourier kana persamaan kasebut, dihasilkeun spéktrum sinyal modulasi DSB saperti kieu:

XDSB

Ngabangkitkeun sinyal modulasi DSBÉdit

Prosés modulasi DSB digambarkeun kawas kieu:

 

Wujud doméin frékuénsi m(t) jeung xDSB(t) hasil tina transformasi Fourier, lamun dianggap   boga rubakpita (bandwidth)  , saperti kieu:

 .

Spéktrum   jeung   anu mangrupa spéktrum informasi masing-masing ditranslasikeun (digésér) ka   jeung  

Bagian tina spéktrum informasi anu perenahna saluhureun   disebut pita sisi luhur (upper sideband), sarta bagian spéktrum informasi nu perenahna di handapeun   disebut pita sisi handap (lower sideband). Wilayah spéktrum anu ditempatan ku sinyal informasi disebut pita dasar (baseband), antukna sinyal informasi mindeng disebut sinyal baseband. Saperti katempo dina gambar di luhur, spéktrum xDSB(t) henteu mibanda amplitudo gelombang pamawa. Mangkana wanda modulasi ieu disebut modulasi DSB nu pamawana ditindes atawa modulasi double-sideband suppressed-carrier (DSB-SC). Frékuénsi gelombang pamawa   biasana leuwih luhur batan bandwidth   sinyal informasi m(t); nyaéta  .

Demodulasi sinyal DSBÉdit

Nimukeun deui sinyal informasi ti sinyal modulasi disebut demodulasi atawa detéksi. Sinyal informasi m(t) bisa katimu deui tina sinyal xDSB(t) ku cara ngalikeun xDSB(t) jeung gelombang pamawa lokal (local carrier) sarta ngaliwatkeun sinyal nu dihasilkeun kana Low-pass filter (LPF) saperti ditémbongkeun dina gambar di handap ieu:

 

Kasulitan utama nu patali jeung modulasi DSB nyaéta pikeun demodulasi diperlukeun panarima (receiver) anu bisa ngabangkitkeun local carrier anu sarua (sinkron) fase jeung frékuénsina jeung gelombang pamawa nu datang. Wanda demodulasi ieu disebut synchronous demodulation atawa detéksi kohéren.

Tempo ogéÉdit

RujukanÉdit

  1. Hsu, Hwei P., Schaum's Outline of Théory and Problems of Analog and Digital Communications, McGraw Hill, 1993