Microsorum scolopendria
Wart Fern - Flickr - treegrow.jpg
Paku cacing
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Divisi:
Polypodiophyta
Kelas:
Polypodiopsida
Ordo:
Polypodiales
Kulawarga:
Polypodiaceae
Génus:
Microsorum
Spésiés:
M. scolopendria
Ngaran binomial
Microsorum scolopendria
(Burm.f.) Copel
Sinonim

Chrysopteris longipes

Paku cacing ; Microsorum scolopendria; Pleopeltis Phymatodes nyaéta hiji tutuwuhan paku anu asalna ti kulawarga Polypodiaceae. [1] Dina basa Inggris tutuwuhan paku ieu disebut ogé monarch fern, musk fern, maile-scented fern, breadfruit fern, or wart fern taya lian tina sabangsaning paku/pakis. [2][3] Tutuwuhan paku ieu hirup di alam liar di pasisian Pasipik Kulon ti Australia ka Kalédonia Anyar ka Fiji sareng sapanjang Pasipik Kidul dugi ka Polinésia Prancis.[4]

Ieu tutuwuhan diwanohkeun di Hawaii dina akhir taun 1910-an tuluy hirup alamiah kalayan gancang di sadaya pulo utama.[5] Ngaran ilmiah M. scolopendria sok salah dilarapkeun pikeun Microsorum grossum (sareng sinonimnaPhymatosorus).[6]

KagunaanÉdit

Mangsa dirieus atawa dipecéh, ngaluarkeun seungit kawas kembang "maile : Alyxia stellata" .[7] sakapeung sok diuntun jeung daun pandan pikeun seuseungitan.[8][7] Ieu tutuwuhan ogé sok dipaké keur nyeungitan kaén kapa.[9][10]

Dicutat tinaÉdit

  1. Heyne, K. (1913). DE NUTTIGE PLANTEN VAN NEDERLANDSCH-INDIË. Library New York Botanical Garden: RUYGROK & Co BATAVIA. p. 21. Diakses tanggal (disungsi) 1 Juni 2021. 
  2. "Maile-Scented Fern". Na mea kanu o Kamehameha. Diakses tanggal 19 September 2015. 
  3. Hassler, Michael; Schmitt, Bernd (January 2020). "Phymatosorus scolopendria". Checklist of Ferns and Lycophytes of the World. Version 8.20. Diakses tanggal 2020-02-11. 
  4. "Microsorum scolopendria". National Tropical Botanical Garden. Diakses tanggal 19 September 2015. 
  5. Palmer, Daniel D. (2003). Hawaiʻi's ferns and fern allies. Honolulu: University of Hawaiʻi Press. ISBN 9780824833473. 
  6. "Phymatosorus grossus – Musk Fern". Hawaiian Plants and Tropical Flowers. Diakses tanggal 19 September 2015. 
  7. a b Abbott 1992, pp. 127, 145.
  8. Pukui, Mary Kawena; Elbert, Samuel H. (1986). "lauaʻe, lauwaʻe". Hawaiian Dictionary. Honolulu: University of Hawaii Press. p. 194. 
    Citakan:Hawaiian Dictionaries
  9. Abbott 1992, p. 58.
  10. "laua‘e". Hawaiian Ethnobotany Online Database. Bishop Museum. 
Bibliography
 



Tutumbu kaluarÉdit

  • Gustafson, Robert, 1939- Hawaiian plant life : vegetation and flora Honolulu : University of Hawaiʻi Press, 2014. Galat skrip: tidak ada modul tersebut "Catalog lookup link".Galat skrip: tidak ada modul tersebut "check isxn".
  • Valier, Kathy, 1953- Ferns of Hawai`i Honolulu : University of Hawaii Press, 1995 Galat skrip: tidak ada modul tersebut "Catalog lookup link".Galat skrip: tidak ada modul tersebut "check isxn".
  • http://digicoll.manoa.hawaii.edu/hawaiiflowers/Pages/viewtext.php?s=browse&tid=252 Plants for Hawaiian lei: Laua'e