Buka ménu utama

Sileungleum

Manuk Japati nyileungleum

Sileungleum atawa nyileungleum nyaéta nyimbutan endog dina sayang sangkan haneut, nu ngajadikeun endog bisa megar.[1] Dina prakna endog-endog téh didekeman/disimbutan ku bulu nu aya dina awak indungna, kabiasaan ieu ilaharna dilakukeun ku indung hayam, manuk, jeung rupa-rupa unggas.[1] Hayam bisa nyilenungleuman sapuluh endog nepika megar, lilana kurang leuwih duapuluh poé.[2] Nyileungleum téh hiji prosés ngajaga kalumangsungan hirup katurunan, utamana ngajaga sangkan endog megar jadi anak.[3] Sanajan kitu aya sababaraha sato nu ngendog tapi henteu nyileungleuman endogna kawas unggas, sebut waé cakcak, buaya, kuya, aya ogé meri (unggas) jeung sajabana.[3]

Utamana dina unggas hususna hayam, mangsa endog nu disileungleuman megar téh henteu rampak babarengan tapi hiji-hiji.[4] Salila endogna tacan megar kabéh, éta indung hayam henteu ingkah tina panyileungleuman kitu deui anak-anak na nu geus megar pangheulana caricing nyumput handapeun jangjang indungna.

Waktu nyileungleumÉdit

Sababaraha unggas mibanda waktu nu béda-béda mangsa nyileungleuman endogna nepika megar

  • Manuk kenari 14 poé[5]
  • Manuk Murai 12-14 poé [6]


Dicutat tinaÉdit

  1. a b Fitriyani S.Pd, Reni (2015). 100% Olimpiade IPA Terpadu Tingkat SD: Cara Terjitu Juara Dalam Olimpiade. Jakarta: Lembar Langit Indonesia. 
  2. Rukmana, MBA., M.Sc., Ir. H. Rahmat (2015). Ayam Buras Intensifikasi Dan Kiat Pengembangan. Yogyakarta: Kanisius. 
  3. a b '-, Rahmat (2015). Ringkasan Pengetahuan Alam. Yogyakarta: Grasindo. 
  4. Tommy Saputra, Andang Jarwadi, abahTYA, Tri Setyautami, Fajar (-). INFORMASI KAPUAS (Jilid 11). Yogyakarta: Grasindo. 
  5. Turut, Rusil (2010). Kenari. Yogyakarta: PT Niaga Swadaya. 
  6. --, Rachmanto (2003). Penangkaran Burung Murai Batu. Yogyakarta: Kanisius. 

Tutumbu kaluarÉdit