Buka ménu utama
Stronsium

Stronsium (disebut ogé Strontium) nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Sr jeung nomor atom 38.[1] Stronsium mangrupa logam alkali taneuh lemes sarta warnana pérak kakonéngan.[2] Stronsium miboga tilu bentuk kristal alotropik ku sifat fisika jeung kimiana mirip jeung kalsium sarta barium.[2] Stronsium gancang ngaréaksi jeung cai sarta hawa antukna kuduĭ diteundeun dina wadah nu teu ngamungkinkeun ayana kontak jeung cai atawa hawa.[2] ku sabab réaktivitas ékstrim kana hawa, ieu unsur teu sayaga bébas di alam sarta sok senyawaan jeung unsur lianna.[2] Bubuk logam stronsium bakal hurung sacara spontan di udara pikeun ngahasilkeun boh stronsium oksida, boh stronsium nitrida.[2] Stronsium umumna mah aya di alam, kontribusina kurang leuwih 0,034% tina sakabéh batuan beku sarta hadir dina wangun mineral celestite sulfat (SrSO4) jeung strontianite carbonate (SrCO3).[2] Celestite sok kawangun dina endepan sedimén dina jumlah badag antukna nguntungkeun pikeun ditambang.[2] Daérah patambangan utama kaasup Inggris, Méksiko, Turki, jeung Spanyol.[2] Kadaharan anu ngandung Stronsium di antarana jagong (0,4 ppm), jeruk (0,5 ppm), kubis (45 ppm), bawang (50 ppm), jeung lattuce (74 ppm).[2]

RujukanÉdit

  1. "Tabel Periodik (Indonesian Periodic Table)". PTable. Diakses tanggal 3/14/2016. 
  2. a b c d e f g h i "Strontium (Sr): Fakta, Sifat, Kegunaan & Efek Kesehatannya". Amazine. Diakses tanggal 3/14/2016.