Surawung
YosriKemangi.jpg
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
O. ×citriodorum
Ngaran binomial
Ocimum ×citriodorum

Surawung; Lemon basil; Ocimum basilicum L. nyaéta sababangsaning tutuwuhan nu asalna tina kulawarga Lamiaceae sarta miboga bau has.[1] Biasana digunakeun keur lalab sarta mangrupa salasahiji bahan jeung bungbu keur nyieun pais.[1] Surawung asalna ti daérah Asia kalawan nyebar ka daérah tropis jeung sub tropis.[1] Surawung dina basa Indonésia disebut kemangi, urang Thailand nyebutna maenglak, dina basa Inggris disebut lemon basil.[2]

Mangpaat jeung kagunaanÉdit

Surawung mibanda rupa-rupa kagunaan jeung mangpaat, kayaning :

  1. . Jadi pepelakan hias dina pot
  2. . Lalab, ilaharna di sayagikeun dina masakan beuleum lauk atawa hayam
  3. . Bahan tambahan dina salad, pasta, sop, ulukutek, jeung réa-réa deui
  4. . Surawung ogé bisa dimangpaatkeun pikeun ngubaran batuk.[1]

Dicutat tinaÉdit

  1. a b c d Andalusia,Sri Wahyuni,, Sofia (2013). Seri Tumbuhan Obat Berpotensi Hias. Jakarta: Elex Media Komputindo. p. 63. ISBN 9789790026131. Diakses tanggal 24 Januari 2020. 
  2. Nia Kurniawati, Tim Redaksi Qanita, Nia (2010). Sehat & Cantik Alami Berkat: Khasiat Bumbu Dapur. Jakarta: qanita. p. 63. ISBN 9789790026131. Diakses tanggal 24 Januari 2020.