Buka ménu utama
tambaga

Tambaga nyaéta unsur kimia anu nomber atomna 29 jeung nomber nomor massa 63,54, mangrupa unsur logam, anu warnana kabeureum-beureuman.[1] Unsur ieu miboga titik lebur 1.803° Celcius jeung titik didih 2.595° C[2] . Dipikawanoh ti mimiti zaman prasejarah.Tambaga kaasup unsur kimia anu langka jeung jarang kapanggih dina wangun murni[2]. Babari dipanggihkeun dina rupa-rupa senyawa jeung mineral[2]. Pamakéan tambaga nyaéta dina wangun logam anu mangrupa gabungan penting dina wangun kuningan,perunggu sarta campuran emas jeung pérak. Loba dipaké dina nyieun pelat, alat-alat listrik, pipa, kawat, pamatrian, duit logam, alat-alat dapur, jeung industri[2]. Senyawa tambaga ogé dipaké dina kimia analitik jang ngahérangkeun cai, salaku unsur dina inséktida, cét, oba-obatan jeung pigmén[2]. Mangpaat biologis jang runtutan dina organisme hirup mangrupa unsur penting dina getih sato anu kulitna teuas[2]. Sajarahna (tina basa Latin, cuprum, ti pulo Cyprus)[3]. Tambaga dipercaya geus diala salila 5000 taun. Anapon sipat-sipat tambaga nyaéta warnana kabeureum-beureuman, Unsur ieu babari dibentuk, teu teuas, jeung mangrupa konduktor anu alus jang aliran elektron(kadua sabada pérak)[3]. Sumber-sumber tambaga kadang-kadang bisa kapanggih sacara alami, jiga anu kapanggih dina mineral-mineral kayaning cuprite, malachite, azurite, chalcopyrite, jeung bornite[3]. Deposit bijih tambaga anu loba kapanggih di AS, Chile, Zambia, Zaire, Peru, jeung Kanada[3]. Bijih-bijih tambaga anu penting nyaéta sulfida, oxida-oxidanya, jeung karbonat[3]. Ti maranéhna, tambaga dicokot ku cara smelting, leaching, jeung elektrolisis[3].

ReferensiÉdit

  1. Rigg, Jonathan (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. p. 477. Diakses tanggal 9 Desember 2019. 
  2. a b c d e f Definisi tembaga(diakses 14 november 2011)
  3. a b c d e f Tembaga(diakses 14 november 2011)