Tarajé tina awi

Tarajé nyaéta panétéan paranti naék jeung turun dijieun tina awi, kai, logam, jeung sajabana[1]. Tarajé kudu kuat mangsa narima beurat awak anu naékanna, kudu saimbang (ulah jingjet) jangkung sawaréh, jeung kudu bisa dicepengan.[2]

PedaranÉdit

Tarajé anu alus sakurangna kudu minuhan sababaraha katangtuan anu kudu diperhatikeun, mangsa nyieun tarajé utamana tina bahan awi: Awi keur tarajé kudu sedeng, ulah kolot jeung ngora teuing kurang leuwih umur 3- 4 taun ; tangkalna awi kudu lempeng ulah melengkung ; di mana geus dituar/diala kudu dipoé heula sangkan garing tur henteu méotan mangsana geus jadi tarajé ; Awi anu diaké ulah keuna ku panyakit/hama sangkan kuat tur teu gancang bobo ; Pilih tangkal awi anu kandel jeung gedéna rata sangkan kénca jeung katuhu sarua.[3]

Kagunaan tarajé loba pisan, utamana pikeun hiji pagawéan anu mikabutuh turun jeung unggah tempat saperti : ngawangun imah, menerkeun kenténg, ngala buah, ngaganti atawa masang lampu, jeung sajabana.[2] Taraje téh sagigireun dipaké pikeun naék ka hiji tempat anu henteu bisa kahontal, kiwari ku para arsitek geus dijieun hiji alternatif pikeun neundeun kékéséd, anduk, elap, jeung sajabana [4].

Tutumbu kaluarÉdit

  1. Tukang nyieun tarajé
  2. Tarajé sangkan awét
  3. Nyieun tarajé

Dicutat tinaÉdit

  1. Tarajé nyaéta
  2. a b Rigg, Jonathan (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. p. 477. ISBN 9786020327372. Diakses tanggal 9 Desember 2019. 
  3. Nyieun tarajé
  4. Taraje dipake ngagantung pakean